Forum Gdzie są moje ulubione???
Mamula każda z nas uczyła się gotować z książki Ja mam TM ponad dwa lata i nadal korzystam z książek, notatek zapisanych w zeszycie, z przepisowni, niektóre czynności "wchodzą" same do głowy, np rozdrabnianie warzyw,czy mielenie ziaren na mąkę lub cukier na cukier puder. Mamula kochana, Termosia nie oddam za żadne pieniądze :D Pozdrawiam serdecznie
Mam wrażenie, że nigdy nie będę miała czasu, zeby się nauczyć gotować w TM bez książki, a jak ten czas już nadejdzie, to TM nie będzie mi tak bardzo potrzebny, jak teraz
Witaj Mamula, życzę dużo radości z posiadania TM
Uff, jestem Cały weekend byłam u Mamy na urodzinach. Córka dała mi telefon, żebym Ci odpisała ale "dziubanie" po tych dotykowych klawiszach doprowadzało mnie do szału, więc dalej już nie pisałam
Mamulko, dla 5 dorosłych osób można ugotować 2 litry pożywnej zupy; można w ramach II dania zrobić najpierw 1-2 surówki, potem gotować zupę w naczyniu a mięso (pulpety, zawijańce, kawałki drobiu...) na dwóch poziomach Varomy a do tego na mięsku ułożone warzywa. Ziemniaki gotuję wtedy tradycyjnie, w garnku. Albo wcześniej gotuję je na parze, na Varomie a później opiekam w piekarniku.
Często robię jakieś placki albo zapiekanki i wtedy jak coś dochodzi w piekarniku to w tym czasie gotuję zupę. Często krupnik, grochówkę, zupkę z czerwonej soczewicy, ogórkową z ziemniakami. Gotuję też zupki kremy, ostatnio mamy 2 razy w tygodniu krem z dyni, bo akurat na dynię czas a ja ją uwielbiam. :D Pytaj dalej
mamulko gotuje na codzień dla5 dorosłych osób. Jutro napiszę więcej .
Pomogłaś, Elu, dziękuję . Jeszcze Ciebie osobiście proszę-jak gotujesz w TM dla wszystkich? Co gotujesz? Dla nas to za mało, niestety....
Mamula, jeżeli wpisujesz komentarz pod przepisem, to w prawym górnym rogu masz gwiazdki
Niestety, to nie działa, gdy dodajemy komentarz przez strzałkę odpowiedz przy innym komentarzu. Wtedy tych gwiazdek nie widać.
Mam nadzieję, że Ci pomogłam A jak nie, to pytaj dalej :D Pozdrawiam, Ela
Mixi, to nieprawda, ze każdy komentarz jest wartościowy. W zasadzie powinnam napisać w cudzysłowie, bo "komentarze",o których piszę, nie komentują, są luźnym wtrętem, że spróbuję. I wybaczcie, nie ma co bronić takich "komentarzy"-jeśli chcecie, zeby to forum było wartościowe, a nie kliką koleżanek bijących sobie brawo-zróbcie porządek. Ja jestem poddenerwowana, bo mam niewiele czasu, by próbować z dużym ryzykiem nowych dań, wolałabym ograniczyć to ryzyko do minimum-sięgam więc do forum. Szukam potraw, które maja dużą ilość komentarzy, bo to jest związane z popularnością dań-a tu zonk. Na różnych forach kulinarnych bywałam, komentarze z reguły były związane z oceną potrawy.
Przy okazji-chciałam postawić gwiazdkę komentując-ni grzyba nie mogę dojść, jak to zrobić...
Każdy komentarz jest wartościowy - niektórzy widząc zdjęcie, składniki wiedzą, że przepis jest kulinarną inspiracją, a autor wie do kogo skierować prośbę o wrażenia po przygotowaniu przepisu
Nie ma narzędzi, które mogą zmierzyć kiedy przyznawane są gwiazdki
:)Komentarz typu wypróbuję to tylko sygnał ,że przepis się spodobał dlatego przynajmniej w moim przypadku ocena gwiazdkami i osąd smakowy jest zawsze po .Zdarzy mi się też napisać komentarz typu nie wyszło ,niesmaczne niedopracowane.
Fajnie, że nie jestem osamotniona w widzeniu problemu.
Gabi próbowała tłumaczyć, że tak czy owak-nie jesteśmy pewni, czy potrawa nam zasmakuje, niezależnie od komentarzy. To jest oczywiste, każdy ma inny smak. Uważam jednak, ze nieuczciwe jest wrzucanie tzw. komentarzy-dostajemy za to punkty, komentarz z definicji jest wystawiany PO a nie PRZED konsumpcją- taki "pusty" komentarz wprowadza użytkownika w błąd i marnuje jego czas. Apeluję więc, żeby nic nie wnoszące komentarze typu "na pewno wypróbuję" kasować. Po co mają zaśmiecać Przepiownię?
Mamula zgadzam się z tobą co do komentowanie przepisów. Ja staram się komentować po wypróbowaniu przepisu i zazwyczaj robię zdjęcie mojego dania.
Dział Przetwory będzie stworzony - w innych wątkach o nim pisałyśmy
Ale dlaczego nie mamy działu pt. Przetwory??? Każdemu będziemy tłumaczyc, gdzie szukać? Nie mozna naprawdę stworzyc nowych działów-przetwory, alergicy, dzieci-niejadki i mnożyć je, możyć.... :) :cooking_1:.
:DWszystkie przetwory poszukaj ;forum,przepisy ,przetwory.Sprawdzałam linki działają :D
Link nie działa .
Ulubione zapisywałam czytając przepisy, tyle, ze nie były aktywne, kiedy chciałam z nich skorzystać. Nastepnego dnia juz wszystko hulało.
:DMamulko masz link do przetworów http://www.przepisownia.pl/content/przetwory-0 a moje ulubione musisz zapisać w swoich przepisach
Mamulko, nie zrażaj się . Przepisownia nie jest może doskonała, ale trudno wszystkim dogodzić . Jak będziesz tu regularnie zaglądać , to poznasz wszyskie funkcje i nie przegapisz dobrego przepisu. Co do komentarzy to różnie bywa. Nawet ten wystawiony po wypróbowaniu może dla Ciebie okazać się mało dobry. To są bowiem przepisy Użytkowników, nietestowane przez firmę Vorwerk (jest przy każdym takie zastrzeżenie). Z kolei jest ich tak dużo, że trudno wszystkie wypróbować. Musisz sama ocenić i zaryzykować Czasami sam opis wiele "mówi".
Znalazłam ulubione-wczoraj Favorites było nieaktywne .
Powrzucałam w ulubione, tudzież kolekcje , kilka przepisów, ba, kilkanaście, które moim alergikom odpowiadają. Otwieram konto-nie ma nigdzie odnośnika, nie jestem w stanie tych przepisów znaleźć. W ogóle strona przepisowni kuleje, bo trzeba się nieźle nagimnastykować, żeby znaleźć to , czego się szuka, np. nie jest prawdą, ze wystarczy wrzucić składnik i wypadna nam dania z tymże, podobnie jest z szukaniem np sałatek, czy surówek-otwieram dział, a tam głównie przystawki, masę czasu tracę szukając tego, co jest dla mnie istotne.Nie mogę znaleźć przepisu na vinegret, a jestem przekoanan, ze jest. Oglądając przepisy na samym początku mojej przygody z TM, natykałam się na fajne pomysły, nie wrzucałam nigdzie, bo, myślę, zanjdę w sałatkach... No i kiszka-wczoraj szukałam przepisu na mix sałat z sosem vinegret-starciłam czas, a i tek tego przepisu nie zanalazłam.
I jeszcze z trochę innej beczki-dostajemy punkty za komentarze-ale ja serdecznie dziękuję tym paniom, które piszą "świetny przepis, wypróbuję". Taki komentarz jest odnotowany, otwieram przepis go i chcę zastosować, bo myślę, że "chodliwy" , a tu komentarz nic nie wnoszący.
Działu z przetworami nie ma, a szkoda.
Da się z tym coś zrobić? I gdzie znajdę moje ulubione?