Forum PRZETWORY 2014
też poszukuje
Podbijam temat, aktualizacja na sezon 2015/16 A konkretnie jakiegś przepisu sprawdzonego na buraczki do słoików szukam Dziękuję i pozdrawiam!
Szukam czegoś z czerwonej porzeczki
Czy jak zmiksuję czerwone porzeczki na galaretkę to nie będzie pestek czy jeszcze muszę przecierać?
Mixi ma tutaj rację. Zrób najpierw sok, a potem dodaj żel-fix lub inny zagęstnik. Myślę, że pesteczki z porzeczek mogłyby być wyczuwalne, podobnie jak z malin.
Warto zajrzeć do przepisów Maszoperii: http://www.przepisownia.pl/user/36673/myrecipes/all
Można wykorzystać przepis na sok: http://www.przepisownia.pl/napoje-przepisy/sok-z-malin/341119
a następnie dodać substancję żelującą.
Niestety nie ma przepisu na galaretkę porzeczkową, jedynie: http://www.przepisownia.pl/przepisy/galaretka-mus-winogronowy/446384
Szukam czegoś z czerwonej porzeczki
Czy jak zmiksuję czerwone porzeczki na galaretkę to nie będzie pestek czy jeszcze muszę przecierać?
Mixi, świetny pomysł na zebranie przepisów w jednym miejscu. Twoje podowiedzi są inspirujące. Warto je wykorzystać. Ja w swoim profilu mam zebrane ubiegłoroczne konfiturki i dżemiki, niektóre bardzo oryginalne, np . z lawendą. Posyłam link do niego: http://www.przepisownia.pl/dodatki-przepisy/d%C5%BCem-z-nektarynek-z-law...
Kilka pomocnych uwag:
Urozmaicenie konfitur, dżemów itp.
Dodając różne składniki do konfitur można im nadać wyjątkowy aromat i tworzyć różnorodne wariacje. Spróbuj np. świeżego lub kandyzowanego imbiru, rodzynek, wiórków kokosowych lub mleczka kokosowego, wiórków czekoladowych, płatków migdałowych, tymianku, rozmarynu, szałwii, estragonu, kopru, anyżu, cynamonu, kardamonu, kolendry, goździków, nalewki malinowej, koniaku, likierów lub skórki z owoców cytrusowych.
Blade konfitury, dżemy itp.
Jeśli używasz bardzo jasnych konfitur, np. z jabłek, białych porzeczek czy agrestu, konfitury będą często bezbarwne. Do gotowania można dodać pomidora, nieco czerwonych buraczków lub soku z czarnych jagód, które nadadzą różowy lub lekko czerwony odcień.
Wskazówki konfitury
Pokrój dowolnie wybrane owoce i zmiksuj w naczyniu miksującym z dodatkiem cukru żelującego. Przy podgrzewaniu konfitur, cała mieszanka złożona z owoców i cukru musi się znajdować w ciągłym ruchu. Tylko w ten sposób zapewnione jest równomierne rozporowadzenie ciepła w naczyniu miksującym.
Jeżeli nie chcesz zużywać całej paczki cukru żelującego warto go najpierw wysypać do miski i wymieszać, a dopiero później odsypać nadwyżkę. Pektyna zawarta w cukrze żelującym jest bowiem często nierównomiernie rozłożona w paczce.
Jeżeli przy gotowaniu konfitur będzie się tworzyła mętna piana, można ją zebrać łyżką cedzakową. Wcześniej należy wyłączyć i zdjąć pokrywę z naczynia miksującego.
Używaj zawsze dobrej jakości owoców. Dojrzałe, aromatyczne owoce zapewnią konfiturze pełnię smaku.
Konfitury domowej roboty, bez problemu można przechowywać przez rok.
Zachęcam do wrzucania tegorocznych pomysłów na przetwory tutaj. Na razie podsyłam linki do dodanych przepisów:
http://www.przepisownia.pl/dodatki-przepisy/d%C5%BCem-jagodowy/473992
http://www.przepisownia.pl/dodatki-przepisy/d%C5%BCem-z-moreli/473950
http://www.przepisownia.pl/desery-przepisy/konfitura-fru%C5%BCelina-truskawkowa/472991
http://www.przepisownia.pl/przepisy-dla-najm%C5%82odszych-przepisy/mus-truskawkowy/472873
http://www.przepisownia.pl/sosydipypasty-przepisy/d%C5%BCem-truskawkowo-bananowy/472355