thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
0min
Czas całkowity
0min
porcja/porcje/porcji
-- --
Poziom
--

Składniki

  • * 7 MT bourbon whisky
  • * 3 MT soku z cytryny
  • * 1/2 MT cukru pudru( najlepiej jeśli jest to cukier trzcinowy ale może być też zwykły)
  • * 10 kostek lodu

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

  1. Miksujemy cukier na puder czas.20.sek.obr.poz.TURBO. Dodajemy alkohol i sok, miksujemy czas.10.sek.obr.poz.4. Przelać do schłodzonych szklanek , dodać kostki lodu, udekorować  np.oliwkami i limonką .

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Whisky Sour

Wydrukuj:

Komentarze

  • marca 31, 2018 at 14:23

    Doskonale rozumiem niezadowolonych. Z punktu widzenia praktyka rzemiosła barowego polecam poeksperymentować z proporcjami. Po pierwsze podam przepis barowy, bo ten podany powyżej dla mnie brzmi enigmatycznie, nie wiem co oznacza "7MT..." itd, chociaż zakładam, że jest to miarka tmrc_emoticons.;). Whisky sour: 1 miarka whisky/whiskey, 1/2 miarki syropu cukrowego (woda i cukier 1:1), 1/2 miarki soku z cytryny, opcjonalnie bialko jajka. Pomimo, że faktycznie proporcje zgadzają się z grubsza z pierwotną recepturą, gdyż napój ten prawdopodobnie należał do gatunku rekonstruktorów samopoczucia (ang. picker uppers) po suto zakrapianej nocy, to jednak w dzisiejszych czasach jest często wykorzystywany w celach rozrywkowych właśnie podczas tych suto zakrapianych nocy. Ponadto, klienci dzisiejszych barów są jednak nieco mniej wrażliwi na wytrawne smaki i większy stosunek syropu do soku z cytryny oraz białko sprawia, że smak jest bardziej zbalansowany i osobiście uważam, że cała receptura bez białka w ogóle traci sens jak na moje smaki. Ponadto koktajl najlepiej smakuje na kruszonym lodzie, a konsumpcja powinna odbywać się za pomocą rurek, co jest raczej regułą przy koktajlach "na kruszonym". Pozdrawiam i życzę udanej mikstury

  • listopada 27, 2015 at 13:26

    Spróbowałam i pożałowałam,że maiłam taki pomysł tmrc_emoticons.~

  • października 18, 2013 at 13:45
    1.0

    Beznadziejne,nie da sie tego wypic,tylko alkohol sie zmarnowal tmrc_emoticons.-(