thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
48h 0min
Czas całkowity
48h 0min
porcja/porcje/porcji
25 g
Poziom
Łatwy

Składniki

Kawa zbożowa

  • 25 g kawa zbożowa, rozpuszczalna
  • 100 g cukru
  • 5 g Chmiel
  • 2,5 g Świeżych drożdży piekarskich
  • 2,5 litra wody

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Koszyczek
    Koszyczek kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    Podpiwek
  1. Przygotowanie:

    1. Gotowanie bazy podpiwka:

    Do naczynia miksującego wlej 1,1 litra wody.

    Dodaj kawę zbożową oraz chmiel (jeśli używasz).

    Ustaw temperaturę na 100°C i gotuj przez 10 minut na obrotach 2.



    2. Dodanie cukru:

    Po zakończeniu gotowania dodaj cukier.

    Mieszaj przez 2 minuty na obrotach 3, aby cukier całkowicie się rozpuścił.



    3. Uzupełnienie wodą i chłodzenie:

    Dodaj pozostałe 1,1 litra zimnej wody, aby przyspieszyć proces chłodzenia.

    Sprawdź temperaturę płynu; powinna wynosić około 25-30°C. Jeśli jest wyższa, poczekaj, aż ostygnie do tego zakresu temperatur.



    4. Dodanie drożdży:

    W małej miseczce rozpuść drożdże w niewielkiej ilości przygotowanego, letniego płynu.

    Dodaj rozpuszczone drożdże do naczynia miksującego i delikatnie wymieszaj przez 30 sekund na obrotach 2.



    5. Butelkowanie:

    Przygotuj czyste, wyparzone butelki (najlepiej plastikowe, aby monitorować nagazowanie).

    Napełnij butelki płynem, pozostawiając około 5 cm wolnej przestrzeni od góry.

    Szczelnie zamknij butelki.



    6. Fermentacja:

    Butelki pozostaw w temperaturze pokojowej na 1-2 dni, aby rozpocząć proces fermentacji.

    Codziennie sprawdzaj stopień nagazowania, delikatnie naciskając butelki. Gdy staną się twarde, oznacza to, że napój jest odpowiednio nagazowany.



    7. Przechowywanie:

    Po osiągnięciu pożądanego nagazowania przenieś butelki do lodówki, aby zatrzymać proces fermentacji.

    Podpiwek jest gotowy do spożycia po schłodzeniu.




    Uwagi:

    Ze względu na naturalną fermentację, zaleca się używanie butelek plastikowych, które pozwalają na monitorowanie ciśnienia poprzez ich twardość.

    Unikaj przechowywania podpiwka w temperaturze pokojowej po zakończeniu fermentacji, aby zapobiec nadmiernemu nagazowaniu i potencjalnemu pękaniu butelek.

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 6 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 6
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
  • Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31
  • Appliance TM 21 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 21

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Podpiwek

Wydrukuj:

Komentarze

  • Nie ma żadnych komentarzy