Czas przygotowania
5min
Czas całkowity
5min
porcja/porcje/porcji
1
butelka/butelki/butelek
Poziom
Łatwy
- TM 5
opublikowany: 30/11/17
zmieniono dnia: 30/11/17
Składniki
Mleko migdałowe
- szklanka migdałów
- do zalania: 2 szklanki zimnej wody
- 2-3 szklanki czystej zimnej wody
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Koszyczek
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- Migdały zalewamy na noc wodą w dużej misce. Rano wodę z moczenia wylewamy a migdały przepłukujemy i odsączamy na sitku, a następnie przekładamy do TM.
- Dodajemy czystą wodą (najlepiej najpierw dać 2-2,5 szklanki wody a po zmiksowaniu dolać więcej w razie potrzeby) i całość blendujemy 45s/obr.10. Jeśli mleko wydaje nam się zbyt gęste – dolewamy jeszcze trochę wody i mieszamy 10s/obr.5.
- Zmiksowane mleko przelewamy partiami przez duże sitko (można wykorzystać do tego koszyczek) wyłożone gazą i ustawione na misce, do której będzie ściekać płyn. Część mleka ścieknie przez gazę, gęstszą część trzeba w gazę zawinąć i mocno wycisnąć czystymi dłońmi, żeby wydobyć pozostałe mleko. Powtarzamy czynność aż do momentu, gdy wyciśniemy całe mleko.
- Gotowe mleko przelewamy do szklanej, zamykanej butelki i przechowujemy w lodówce przez 3-5 dni (przed użyciem należy je zawsze wymieszać).
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Kategorie przepisów:
Śniadanie
Drugie śniadanie
Wegetariańska
Bez nabiału
Bez laktozy
Surowa dieta
Łatwe
Naturalne
Szybkie
Kreatywne
Niedrogie
Dodatek
Napój
INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY
Znajdź podobne:
Komentarze
Bardzo smaczne mleko
nie obieram
Pokochaj ze mną Thermomix zadzwoń, umów się na prezentację tel. 691 509 039
czy dobrze rozumiem, ze nie obierasz migdalow ze skorki?
Jaglanka: może już znalazłaś zastosowanie, ale można to wysuszyć i używać jako mąki migdałowej. Zastępuje zwykłą, albo można użyć do makaroników.
niewiele zostaje tego, poza tym te "fusy" pozbawione są już smaku - wyrzucam albo dodaję do jogurtu lub owsianki
Pokochaj ze mną Thermomix zadzwoń, umów się na prezentację tel. 691 509 039
hej, co robisz z resztkami migdałów które zostały?