Forum chleb
ja dodaję jeden duży lub dwa mniejsze gotowane ziemniaki, wtedy tak się nie kruszy.
piekłam z książki dobre gotowanie chleb z otrębami i z przepisu bułki grahamki wersje chleb graham oprócz tego że się kruszy odchodzi górna skórka. Może ma znaczenie to że daje pół na pół mąki razowej i pszennej.Będę wdzięczna za wszelkie rady.
Witam,
chleby pieczone na drożdżach kruszą się bardziej niż te na zakwasie. Jestem zaskoczona, że chleb z otrębami się kruszy, ponieważ robiłam go wielokrotnie i nie miałam takiego problemu. Myślę, że ma tu znaczenie fakt, że używa Pani mąki razowej, która zawiera mniej glutenu, "sklejającego" chleb, niż zwykła, biała mąka.
Podaję link do podobnego wątku na innym forum:
http://www.chlebpolski.pl/forum/viewtopic.php?f=12&t=138
Pozdrawiam
piekłam z książki dobre gotowanie chleb z otrębami i z przepisu bułki grahamki wersje chleb graham oprócz tego że się kruszy odchodzi górna skórka. Może ma znaczenie to że daje pół na pół mąki razowej i pszennej.Będę wdzięczna za wszelkie rady.
Proszę podać jaki chleb Pani piekła? Czy był wykonany wg przepisów na Thermomix (TM 21 czy TM 31)? Czy przygotowała go Pani na zakwasie czy drożdżach?
Chleb wykonany na drożdżach bardziej się kruszy, podobnie jak chleb razowy.
Czekam na szczegóły
co zrobić gdy chleb się kruszy po upieczeniu i odchodzi z niegi skórka , jakie mogą być tego przyczyny