Forum WITAJCIE:)
Witaj Miki fajnie, że do nas trafiłaś. Jeżeli chodzi o przepis na rosół to ja nigdy nie dodaję ziela angielskiego i liścia laurowego (w tradycji kulinarnej mojej rodziny te przyprawy dokłada się do innych zup a rosół z nimi przypomina bardziej smakiem galaretkę tzw. zimne nóżki Zamiast tego dodaję 2 ząbki czosnku a mięso to raczej mieszanina wołowiny (szponder i łata) i drobiu. I zgadzam się z Gabi, że lepsze są skrzydła niż udka. Dobra też jest szyja z indyka A potem wszystko obrane od kości razem z warzywani zmiksowane i doprawione wspaniale nadaje się na pasztet albo jako nadzienie do naleśników.
Pozdrawiam i życzę samych wspaniałych potraw wykonanych w TM i wszystkiego najlepszego w Nowym Roku
Ale ze mnie gapa Przecież na samym początku wpisał się Bartek Muszę uważniej czytać wpisy
Bartku pozdrawiam Ciebie i Elę i jeszcze raz gratuluję wspólnych wyczynów w kuchni przy pomocy TM :D
Witajcie! miałam całkiem długą przerwę w "buszowaniu" po Przepisowni i dlatego dopiero teraz Was witam Miło na Was patrzeć i czytać Wasze wpisy. A jakie są Wasze imiona? Gdzieś wyczytałam, że jest Ela -super mam imienniczkę na forum! A mąż? Chciałabym mu pogratulować lepienia tych pierogów Mój mąż niestety nigdy nie lepił ale synowie już tak Robią też swojski makaron na święta
Pozdrawiam serdecznie i życzę Wam wszystkiego najlepszego w Nowym Roku
Fajnie, bo ja nie mam tej ksiazki :party: A slodycze uwielbiam :p Czekam na przepis, skorzystam z wielka checia, no i przy okazji zobaczymy, co z ta masa :bigsmile: Serdecznie pozdrawiam
Ja w uzupełnieniu tego przepisu na rosół: proponuję nie zdejmowac miarki , a raczej po zagotowaniu zmniejszyc temperaturę, np. na 80 st.C, myslę , że nie mniejszą. Będzie się więc tylko delikatnie , powolutku gotował, tak jak to sie gotuje na piecu w garnku . Rosół nie powinien się gwałtownie gotować. Moim zdaniem lepszy smakowo będzie ze skrzydełek , ewentualnie pól na pół . Z udek nie wychodzi taki smaczny, to wiem z osobistej praktyki. najlepszy to jest z mięs mieszanych: trochę wołowiny lub cielęciny, trochę drobiu (kurczak, kaczka, indyk, kogut) co mamy w lodówce. do warzyw dorzucić jeszcze kilka listków kapusty włoskiej. Potem całą zawartość koszyczka można wykorzystać do zrobienia pasztetu.
joanna_lilianna 10.01.09, 15:23 zarchiwizowany składniki : -300-400g kurczaka(udka) -10g selera -20g pietruszki -40g marchwi -30g cebuli -30g pora -1 1/2l wody -2 kostki rosołowe (drobiowa i wołowa) -1 płaska łyżeczka przyprawy uniwersalnej -liść laurowy -3 ziarna ziela angielskiego -6 ziaren pieprzu Wykonanie: -do naczynia wlać wodę i dodać kostki rosołowe -do koszyczka włożyć udka, posypać je przyprawą, na nich ułożyć jarzyny i przyprawy -koszyczek włożyc do naczynia, przykryć miarką MT, gotować - czas 1 godz., temp. 100st. ,obr.poz. soft, po zagotowaniu zdjąć miarkę MT z pokrywy Przepis z książki "dobre gotowanie" Miki, tyle znalazlam, jesli chodzi o rosòl, wiecej nie potrafie Ci pomòc :bigsmile: Moze ktos cos dorzuci ;)
Witaj Miki super że postanowiłaś zalogować się ;) Veronika coś wymyśli na potrawę z serekiem waniliowym :D Pozdrawiam serdecznie i Wszystkim Zakręconym Miłośnikom TM zyczę udanej zabawy noworocznej i Spełnienia Marzeń w 2013 Roku
No tak jakoś wyszło
Szukam przepisu na rosół, ale znalazłam tylko 1
I zostało mi 300 gr serka waniliowego jakiś przepis do czego mogłabym wykorzystać ?
Od kilku tygodni ??? I dopiero teraz sie zapisujesz w szeregi ??? ;) Ladnie, ladnie .... :D :D :D No, ale najwazniejsze, ze jestes w koncu z nami :bigsmile: Witaj Nudzic sie nie bedziesz napewno Pozdrawiam serdecznie
Witam !
Podczytuję Was od kilku tygodni i postanowiłam się zalogować
Pozdrawiam wszystkich !
Witajcie, chętnie bym wypróbowała ciasto Królewiec , nie znam a lubię piec. Pozdrawiam i czekam na przepis
Podziel się przepisem na ciasto "Królewiec" Pozdrawiam serdecznie :D
Skąd miałeś przepis na Królewiec?
Innymi słowy Święta się udały
Witajcie wszyscy:) zakupy na święta juz zrobione:) bedziemy głownie piec:) w planach: królewiec oraz makowiec - dwa ciasta które zawsze były dla mojej żony wyzwaniem:) do tego ryba po grecku i likier "niebo w gebie" zaczerpnięty z przepisowni;)
aaaa muszę się pochwalic, zrobiłem pierwszy raz w zyciu pierogi Moja żona zaniemowiła jak wróciła z pracy haha:) Kocham Thermomix
Gratuluje sukcesu (z Thermkiem nie jest trudno, jak widac :) ) !!! Trzeba dodac, jednak, ze to nie tylko zasluga TM .... Oklaski naleza sie i Tobie. Gotowanie z TM jest proste, wygodne..... itd, , ale trzeba miec i dobre checi, kompletnie samo sie nie zrobi ;) Ktos musi wkladac do skladniki, i w przypadku pierogòw, ktos musial rozwalkowac ciasto, i posklejac pierozki ;) Zycze kolejnych sukcesòw, milych swiatecznych przygotowan, smacznego, wesolych i udanych Swiat, i czekam na relacje, jak sie udaly ciasta ;) Pozdrawiam serdecznie
Witaj w naszym gronie Z"mixiem"nie ma mowy ,że jest nudno!!!
Bartek! Jesteś geniuszem termomixowym! Pierogi w wykonaniu mężczyzny! SUPER!
Witaj Bartku wraz z żoną :D
witajcie i powodzenia z testowaniem przepisów światecznych!!!
Brawo Bartek! Działajcie razem z żoną. Święta to wspaniały czas na wyczarowanie doskonałych potraw, a z TM będzie szybko, łatwo i przyjemnie. Pochwalcoie sie potem swoimi czarami.
Swietnie Troche "roboty" juz zrobione Jak na poczatek niezle :party: A zabawa i "chrzest" beda przed swietami Ale nie ma obawt, z Thermkiem to bajka Dajcie znac, jak poszlo :cooking_7: Milego weekendu
Witaj Bartku
Witajcie Swietny wybòr i miejsce tez odpowiednie :cooking_9: Przepisownia, to swietna sprawa, swietna pomoc, super kacik kulinarny ( i nie tylko, bo powoli zawiazuja sie przyjaznie :) ), w ktòrym znajdziecie w zasadzie wszystko, lacznie z pomoca A przepisòw jest w bròd I codziennie dochodza nowe ;) Co zdolaliscie wyczarowac przez tydzien w Thermosiu ??? Dobrej zabawy