Forum Powitanie
- 1
- 2
,,koziołku,,-wejdz w temat ,,takie sobie pogaduchy,,
Miło tam
Kochana ja mam termisia od roku i kupne pieczywo jadam tylko na wyjazdach.Moi domownicy nie chcą jeść innego hihihi
Miłość do termisia jest wieczna i nie przechodzi ,niektóre z nas tak mają już baaaaardzo długo
ja jak narazie jestem zakochana w TM-dziś upiekłam chlebek orkiszowy i zrobiłam placki ziemniaczana-mniam mniam odkąd mam termosia to pieczywo kupuję bardzo sporadycznie i to tylko wtedy kiedy leń mnie ogarnia wolę sama zrobić i upiec bo to smaczniejsze
Witam,witam i dzięki za cieplutkie słówka
BEATA40TKA-widzę że jesteś nowa tak jak ja i może dla tego mamy coś wspólnego
Witaj,
maślankę mozna dodać do zupy
Widzę, że jesteś pełna zapału i energii. Tak trzymaj !
gkoziolek -miło się ciebie czyta
jakbym widziala siebie
Lubię gotować i sprawia mi to wiele,wiele radośći
pozdrawiam
:D
Czyli masz dużo tortowych przepisów i zdjęć :) zapraszam do konkursu
możi i bym od ciast i słodkości nie zaczynała ale akurat sytuacja mnie do tego zmusiła bo wrzesień i pazdziernik u nas jest obłożony urodzinami i cały czas jakieś były wypieki dziś po raz pierwszy planuję ugotować rosół i zrobić polędwiczki wieprzowe,zobaczymy co z tego wyjdzie
Będziesz testowac różne przepisy zaczęłaś jak ja od ciast
Pewnie pewnie teraz ze słodkości przeżuciłam sie na dwudaniowe obiadki
Gotuj, gotuj Małgosiu. Im wiecej różnych przepisów wypróbujesz tym lepsze ucho bedziesz miała do TM. Najchętniej gouje się dla rodziny, a jak ciasteczka i inne dania znikają w tempie światła to aż chce się wiećej gotować!!!
Dziękuję wszystkim za miłe i ciepłe słowa otuchy,przez cały wekend walczyłam z TM-miałam gości i przygotowywałam smakołyki dla wnuka na urodziny większość słodkości robiłam po raz pierwszy ale wszystko było PYSZNE! teraz znów zmykam bo jeszcze dziś muszę zrobić torta ale tylko dla RODZINKI
Witaj Malgosiu Szalejesz w kuchni I swietnie Smietana musi byc zimna by wyszla idealnie, a czas, tak jak pisze Ala, nie jest dokladnie okreslony. Trzeba sluchac i zagladac od czasu do czasu, co sie dzieje w naczyniu ;) Jestem pewna, ze sobie poradzisz :) Nie zalamuj sie, tylko pròbuj Pozdrawiam serdecznie
Ps. ròwna z Ciebie kobietka, jak widze
oj tak od półtorej miesiąca szaleje z TM i sprawia mi to ogromna przyjemność
O widzę, że kulinarne-Thermomixowe szaleństwo u Ciebie :)
Dziękuję bardzo dziś miałam rodzinkę na obiedzie i począwszy od chlebka żytniego z żurawiną upieczonego na zakwasie i masełka zaserwowanym poprzez rosołek z domowym makaronem,suróweczką wielowarzywną i piersiami faszerowanymi z sosem poprzez ciasto z owocami i bajaderki oczywiście na stole królował kubuś i lemoniada dotarłam do końca wszystko wyszło pyszne i dzięki TM poszło sprawnie i szybko,teraz od czwartku będę przygotowywać słodkości dla wnuka na urodziny i najciekawsze że większość to są ..dziewicze "potrawy i zobaczymy jak wyjdą,zdam Wam relację pozdrawiam wszystkich,zmykam lulu
Małgosiu walcz tak dalej ! Życzę samych udanych potraw !
Mam TM dopiero drugi miesiąc i próbuję wszystkich przepisów z książek jeszcze nie wymyslam swoich przepisów :D mam 4 książki i WALCZĘ
wrzuc fotki twoich dzieł,jak upichcisz coś swojego nie z ksiązki wrzuć przepis na przepisownię :)spróbujemy
Uff dziś zrobiłam rosołek z domowym makaronem wykonanym w TM :D ciasto owocowe,bajaderki i jeszcze mam ochotę zrobic sałatkę z piersi kurczaka z makaronem-trzeba popróbować wszystkiego zmykam dalej do kuchni
No właśnie - zapomniałam o kawie (ach ten SKS) " src="http://przepisownia.pl/sites/all/modules/contrib/smileys/packs/Roving/bi..." width="19" height="19" />
Małgosiu - jak robię masło czosnkowe to wylewam, bo nie lubię czosnku, ale jak robię pietruszkowe lub zwykłe to wypijam, daję do zupki , albo mieszam z wodą i zużywam do pieczenia chleba. " width="19" height="19" />
ja tez po zwyklym masełku tak robię plus nawet ostatnio do kawy nalałam na próbe i powiem wam jak mleko :D
Małgosiu, żeby ubić bitą smietanę dobrze jest włożyć ja przed ubijaniem do zamrażalnika. Niech strochę zamarznie i wtedy ubijać. To jednak kwestia wyczucia, nie da się określić precyzyjnie czasu ubijania..
Do pieczenia chleba nie wiedziałam a planuje zrobic dzisiaj chlebek to sprawdzę dzięki za info i wszystkim życze miłego wekendu
Małgosiu - jak robię masło czosnkowe to wylewam, bo nie lubię czosnku, ale jak robię pietruszkowe lub zwykłe to wypijam, daję do zupki , albo mieszam z wodą i zużywam do pieczenia chleba. " src="http://www.przepisownia.pl/sites/all/modules/contrib/smileys/packs/Rovin..." width="19" height="19" />
Jaka powinna być temperatura smietany zeby ubiś bitą śmietanę a jaka żeby ubić masło?bo ja zawsze biorę śmietanę z lodówki
a mam jeszcze pytanie jak robię masełko i zostaje mi ta maślanka to ja ją wylewam a czy można coś z tego zrobić jak np zrobię masełko czosnkowe???
mądre słowa piszesz do tego jednak trzeba mieć trochę wprawy i wyczucia,jutro planuje zrobić masełko ale będę obserwować śmietanę i zobaczę może wyczuję i usłyszę odpowiedni moment na ubicie śmietany bo narazie mam masełko z cukrem i wiśniami i to zrobione z 750ml śmietany i chyba jutro na nim jakieś ciacho zrobie a teraz zrobiłam w TM pastę z makreli,mąż twierdzi że lepsza niż jak sama ręcznie robiłam ale sama stwierdzam że wyszła super szybciej i smacznie
Małgosiu - z bitą śmietaną musisz poćwiczyć, bo czas ubijania zależy od jakości śmietany i jej temperatury - trzeba się nauczyć robić "na oko" i "na ucho" " src="http://www.przepisownia.pl/sites/all/modules/contrib/smileys/packs/Rovin..." width="19" height="19" />
Ja robiłam tak, że bez dodatków i zgadywałam co mi wyjdzie - jeżeli bita śmietana to był deser, a jak masło to w gratisie miałam maślankę " src="http://www.przepisownia.pl/sites/all/modules/contrib/smileys/packs/Rovin..." width="19" height="19" />
A teraz już słyszę kiedy śmietanan się ubiła i widzę - ale pierwsza próba to było masło z sokiem wiśniowym zamiast koktajlu " src="http://www.przepisownia.pl/sites/all/modules/contrib/smileys/packs/Rovin..." width="19" height="19" />
mixi bardzo Ci dziękuje za dodatkowe info,wczoraj na warsztatach też drążyłam ten temat,nie wiem jaka była tego przyczyna że wszystko wyszło nie tak może śmietana a może mokre naczynie....ech,okno otwarte,już mi przeszło dalej gotuję specjały z TM,dziś nawet robiłam pierwszy raz kopytka z sosem grzybowym,mniam wszystko smaczne i szybko pozdrawiam
Witam wszystkich,wczoraj byłam na warsztatach TM dowiedziałam się troche nowinek,pogotowaliśmy sobie dania znane i nie znane ale najbardziej smakowały mi roladki z polędwiczek z sosem-PYCHOTKA,BĘDĘ W DOMKU ROBIĆ-NA PEWNO
Jeszcze kilka rad:
Najczęstszym i głównym powodem problemów z ubijaniem śmietany może być mokre lub tłuste naczynie miksujące do którego wlewa się śmietanę do ubicia. Problemem może być też sama śmietana (jej jakość, konsystencja, producent, etc).
Jeżeli chodzi o biszkopt, jeżeli wyjęłaś go zbyt szybko z gorącego piekarnika do chłodnego pomieszczenia (może jeszcze dodatkowo w przeciągu, przy otwartym oknie), mógł opaść i zmienić strukturę.
Bardzo dziękuję za info,zapisze sobie i na pewno wykorzystam
Małgosiu, ten biszkopt z linku, który podała Grażynka wychodzi świetny! Robiłam kilka razy i jest idealny Nie opadł mi ani razu. Podam jeszcze raz link, bo widzę, że ten od Grażynki jest nieaktywny:
http://przepisownia.pl/przepisy/m%C3%B3j-idealny-biszkopt-o/453111
a tu wersja kakaowa:
http://przepisownia.pl/przepisy/m%C3%B3j-idealny-biszkopt-kakaowyo/453468
Spróbój najpierw bez okazji i gdyby Ci nie wyszedł to możesz zrobić bajaderki Ale mnie za każdym razem wychodziły, więc i Tobie też powinny
bardzo dziękuję za info,zwykły biszkopt mi wychodzi a tam w przepisie był ciekawszy bo z czekoladą i chciałam coś nowego wypróbować sałatka z brokuła wyszła przepyszna
Małgosiu, podaję link na biszkopt, który zawsze wychodzi i jest wypróbowany,poczytaj komentarze do przepisu.Powodzenia
http://www.przepisownia.pl/przepisy/m%C3%B3j-idealny-biszkopt-o/453111
Pamiętaj, że zawsze chętnie pomogę
:)dziękuję Mixi,znalazłam i przxeczytałam przepis na ten proponowany biszkopt,widać że łatwiejszy przy najbliższej okazji wypróbuje !!!
Zaraz zgłoszę ten przypadek. Polecam przepis na biszkopt z Radości gotowania
za dwa tygodnie bede robic jeszcze dwa torty ale raczej metodą tradycyjną :D będę pewna że sie udadzą a dziś zaraz zabieram się za zrobienie sałatki z brokułami w TM (pierwszy raz) ale jestem pewna że wyjdzie i będzie smakować wyśmienicie
robiłam wcześniej parę ciast i wszystkie wyszły SUPER,więc myslałam że z tortem sobie poradzę bo metodą tradycyjna tylko ja na wszystkie imprezki robiłam torty,które zawsze wszystkim smakowały
Przepis wzięłam z książki-Słodkie inspiracje str.62 nr 23 Tort czekoladowy
ooo nawet nie strasz gkoziołek,bo ja mam w planach tort zrobić,Mixi jak się da coś zrobic to proszę pomóż szkoda by było się rozczarować taka kasą
Z której książki był ten przepis? Prześlę informacje do specjalistów ds. przepisów.
Dziewczyny ciepłe słówka piszecie,bardzo się cieszę że mogę być z Wami,wczoraj się nie odzywałam bo miałam ciężki dzień byliśmy na grzybach,potem czyszczenie,suszenie,gotowanie jeszcze teraz walczę a w nocy robiłam tort czekoladowy z bitą śmietaną z TM i jest to pierwszy mój produkt który nie wyszedł coś chyba spiep..... szok,biszkopt zrobiłam dokładnie jak pisało w książce,jak się piekł to wyglądał super a potem po wyjęciu opadł,zrobił sie bardzo niski i gliniasty,musiałam zrobić drugi metodą tradycyjną potem chciałam ubuc bitą śmietanę z cukrem i cuktem waniliowym ale też spiep..... wyszło mi masło słodkie ech....i zaś musiałam iść w łaskę naszej tradycyjnej bitej śmietany-śnieżki,rozczarowanie,załamka,spać poszłam około 2 w nocy z niesmakiem,chyba już drugi raz nie odważę sie zrobic tego rorta :((
" height="19" width="19" /> Witaj Małgosiu wśród Thermomaniaczek ! Gotuj ,eksperymentuj i dziel się z Nami przepisikami ! Powodzenia i nisłabnącego zapału życzę ! " height="19" width="19" />
Monika z Sosnowca
- 1
- 2