Forum Płynna beza:(
Witam. Mi wyszła półpłynna beza ale w piekarniku upiekła si ę ok. była smaczna , krucha ale płaska.Pozdrawiam Ilona
Cieszę się,że mogłam pomóc Pozdrawiam bardzo sedecznie Miłe Panie,życząc udanych wypieków
Drogie Panie! Zrobiłam bezę wgprzepisu Pani Grażynki (choć nie do końca bo użyłam tylko cukry kryształ) i wyszła idealna piana bardziej sztywna niż podczas ubijania ręcznego. Thermomix po prostu wie najlepiej po to go kupiłyśmy żeby przy nim nie stać i on nam podpowiada że tu się wrzuca wszystko i wychodzi :D Dziękuję bardzo za podpowiedzi.
Naczynie musi być idealnie suche - dla pewności suszę je suszarką do włosów
PAni Elu teraz się wczytałam i 4 łyżki to stosunkowo mało cukru. Ile to wychodzi gram? generalnie w przepisach na jedno białko przypada około 40-50 g cukru. cały czas się przymierzam przepisy są bardzo różne. Ostatnio koleżance beza Pavlova też nie wyszła a przepis z książki
Witaj Gunia Podaję link na sprawdzony mój przepis na torcik bezowy, polecam zawsze wychodzi. Pozdrawiam Grażyna ze Szczecina
http://www.przepisownia.pl/s%C5%82odkie-wypieki-przepisy/torcik-bezowy/452926
Dzięki Ada, zapomniałam dodać o tej miarce Oczywiście ja też jej nie nakładam, żeby białka dobrze się napowietrzyły A jeżeli chodzi o temperaturę? To ja niczego nie podgrzewam.
No spróbuję może się uda. Jeszcze znalalam przepis iż wszstko (białka cukier i sól) wrzuca sie od razu i ubija z temp 50 st. Czy ubijają PAnie białka z temp. 37 stopni?
Miłe Panie, ubijam białka podobnie jak ElaK ale ZAWSZE bez nałożonej miarki. Musi się udać. Powodzenia!
Gunia, mój sposób na bezę jest taki: 4 białka + szczypta soli i ubijam z motylkiem 3 min / obr.4 Potem dalej ustawiam obr.4 i wsypuję cukier kryształ (nie puder!!!) co 30 sekund 1 łyżkę (razem 4 czubate łyżki) Po ostatniej łyżce ubijam 1 minutę. Piana jest sztywna, można ją kroić nożem! Powodzenia
Dziękuję
Niestety to chyba nie to używam drobnego cukru do wypieków. Dziwi mnie że ręcznie zawsze mi wychodzi. Czy podczas wrzucania cukru nadal utrzmuje Pani temp. 37 stopni. Teraz znalazłam jeszcze przepisy że wszystko wrzuca się do naczynia i ubija z temp. 50 stopni. a Jak wolno dodaje Pani cukier i czy ubija PAni białka zupełnie na sztywno , ile minut?
Guniu, mnie tez tak się robiło, dopóki nie zrezygnowałam z bardzo miałkiego cukru-pudru. Najlepiej wychodzi ze zwykłym cukrem, a jeżeli puder to nie ze sklepu , ale cukier zmielony krótko w TM , tak, żeby były maleńkie ziarenka. Spróbuj. Jeszcze jeden szczegół: dobrze jest ubijać białka przy włączonej temperaturze 37 st. C. :
Witam
Z uporem maniaka próbuję zrobić bezę w TM. Ręcznym mikserem wychodzi mi świetna zawsze sztywna i lśniąca. Niestety w TM nigdy. Naczynie suche piana z białek ubija sie pięknie na sztywno ale kiedy dodaję powoli cukier na koniec zawsze ma konsytencję lukru. Czy zwracacie uwagę na to by nie przebic białek? Ja ubijam 3 białka około 1 -1,5 min a następnie łyżka po łużce dodaję cukier. zawsze efekt tak samo przykry. Macie jakąś radę? Czy komuś też wychodziła płynna a potm sie udała?