Forum Nastolatki gotują w Thermomixie
Agnieszko, to rośnie Ci Master Szef! Podziwiam, podziwiam! Wykorzystaj te kulinarne zdolności Córki , pomóż jej się rozwinąć w tej dzidzinie. Kto wie?
A moja córka ma 9 lat i robi w thermomixie absolutnie wszystko.....potrafi więcej w sferze kulinarnej niż niejedna moja koleżanka.Ostatnio zrobiła np ciasto Jerzyk z książki Najlepsze Przepisy Urzytkowników Przepisowni-kto ją ma niech cieszy,kto nie koniecznie niech wypatruje kiedy będzie w sprzedaży.
Moje "dziecko" robi wszystko;) Jak stwierdzila, czytac umie, wiec poczyta, a reszta sama sie zrobi w TM ;) Gotowac troche umie, wiec tym bardziej sobie poradzi Z ciastami i pieczeniem, tez nie ma problemòw Wiadomo, moja krew;) ;) W TM da sie zrobic wszystko w wieku .....- nastu lat.... Starczy umiec czytac
Mój syn ma 11 lat, więc jak na razie ja mu pomagam :D a on wymysla różne opcje :D myslę, że niedługo bedzie sam robił wszystko co lubi w TM
Magi, a w jakim wieku masz syna? Sam robi w TM to co lubi?
Mój syn bardzo lubi musy i koktajle :D :D :D kisielki i soki przygotowane w TM :D :D :D
Moje córki nastolatki zrobiły dziś na kolację "zawijane hoddogi" To taki prosty przepis, wypatrzony gdzieś przez moją Mamusię i bardzo się wszystkim spodobał. W orginale były parówki ale w mojej rodzinie parówek się nie jada (wiem z czego i jak są robione ) i zastępujemy je cienkimi kiełbaskami, np. bawarskimi. Na 10 szt takich kiełbasek trzeba zrobić jedną porcję ( z 300g mąki) ciasta na pizzę i jak ciasto podrośnie podzielić je na 10 porcjii, rozwałkowac na długie waleczki i okręcić każdym jedną kiełbaskę. Ułożyć na blaszce z papierem, posmarować rozmąconym jajkiem, posypać tymiankiem, sezamem, siemieniem, makiem... wg upodobań poczekać aż ciasto znów podrośnie i upiec 20 minut w temp.200*C.
Przepis jest naprawdę super na czas wspólnie spędzony przez nastolatki w kuchni, słychać wtedy salwy śmiechu. Przy okazji czekając na efekt swojej pracy, robią sobie zdrowe soki (ostatnio pomidorowe)
z pewnością wszelkie sosy do pizzy i chipsów, tudzież sama pizza
Ostatnio robienie pizzy w domu robi się modne, może ta moda dotyczy też nastolatków ?
Myślę, że bułeczki na śniadanko nastolatki też przygotują bez problemu i jakąś pastę na kanapki np. z twarożku i rzodkiewki :D
cd. pomysłów facebookowych:
Magdalena Kruk-Ołpińska Domowe smoothies, ciasteczka owsiane i wszelkie rodzaje pizzy;-).
Monika Błaszczyk Paluchy z przepisu ciasta na pizze z sosikiem czosnkowym, można dla urozmaicenia dodać do ciasta szyneczkę lub oliweczki
Helena Perec nastolatek(tka) może ugotować praktycznie wszystko
Małgorzata Lenska wszystkie zawierające głównie warzywa
super
Proponuję kruche ciasteczka z Radości Gotowania". Latwe, można wymyślać rózne kształty i baaardzo smaczne.
Propozycje z Facebooka:
Sylwia Rylewicz Koktajle ! Lody ! Musy ! W tym się da zrobić wszystko szybko i łatwo
Sylwia Rylewicz Thermomix ♥
Grażyna Górszczyk wszystkoo ! :D
Karolinka Karolcia spaghetti
Aneta Górska Grachamki,sok pietruszkowy(maksymalny jest)owocowe soki,dżemy,sałatki! Można wymieniać i wymieniać....w nim się da wszystko zrobić...przedewszystkim bez konserwantów !
Sylwia Piosik naleśniki pyszne pizza szybko i wygodnie babka dwu kolorowa , lody kawa mrożona soki owocowe.
Marzenna Stokłosa mleczko bananowe, czekolada na gorąco, shake truskawkowy... itd, itd... :):):)
Poszukujemy przepisów, które są najlepsze dla nastolatków:
- atrakcyjne i smaczne
-łatwe w przygotowaniu również przez osoby nastoletnie