Czas przygotowania
24min
Czas całkowity
1h 19min
porcja/porcje/porcji
8
porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy
- TM 6
opublikowany: 31/10/22
zmieniono dnia: 31/10/22
Składniki
SMALEC
- 150 g Cebula -150 g
- 5 g Czosnek – 1 ząbek (5 g)
- 500 g Słonina – 500 g
- 0,5 łyżeczki Sól morska – 1/2 łyżeczki (3 g)
- 2 szczypty Pieprz – 2-3 szczypty
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- Do naczynia miksującego wkładamy obraną i pokrojoną w ćwiartki cebulę i czosnek, rozdrabniamy
5 s/obr.5. Przekładamy do miseczki, naczynie myjemy. - Do naczynia miksującego przekładamy pokrojoną w 2-3 cm kostkę słoninę, dusimy 40 min
/120℃/obr. 1. patrząc co jakiś czas czy się nie przypala. - Do naczynia miksującego wrzucamy cebulę z czosnkiem i przyprawy, dusimy 10 min /120℃/obr. 1.
- Smalec przekładamy do słoika i wstawiamy na noc do lodówki.
- Rozgrzewamy patelnię, najlepiej teflonową.
- W międzyczasie do naczynia miksującego wkładamy wszystkie składniki na chlebek, mieszamy
8 s/obr. 5. Następnie mieszamy kilka razy kopystką, aby składniki dobrze się złączyły, zobaczymy że
z każdą chwilą ciasto robi się coraz bardziej zwarte. - W rękach formujemy kulkę, a następnie spłaszczamy ją na placek grubości około 1 cm. Kładziemy
na rozgrzaną patelnie, przykrywamy. - Smażymy z obu stron bez tłuszczu, aż się zarumieni, wyciągamy, czekamy aż przestygnie i kroimy na
dwie lub cztery części następnie kroimy na połówki. Smarujemy smalcem, podajemy z ogórkami
kiszonymi.
Smalec
Chlebek z patelni
Porady
* Smalec przygotowujemy dzień wcześniej.
* Resztę smalcu możemy przechowywać w lodówce do 3 tygodni lub zamrozić w pojemniczkach.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 6
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Kategorie przepisów:
INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY
Znajdź podobne:
Komentarze
Are you sure to delete this comment ?