thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
25min
Czas całkowity
25min
porcja/porcje/porcji
2 porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy

Składniki

Butter chicken z masłem orzechowym

  • 10 Czosnek – 10 g
  • 10 Imbir korzeń – 10 g
  • 10 Papryczka chili – 10 g
  • 100 Cebula – 100 g
  • 50 Masło klarowane – 50 g
  • 250 Podudzia z indyka (bez skóry) – 250 g
  • 300 Pomidory – 300 g
  • 200 Mleczko kokosowe – 200 g
  • 100 Śmietanka 36% – 100 g
  • 30 Masło orzechowe – 30 g
  • 2 Chili w proszku – 2-3 szczypt
  • 1 Garam masala – 1 łyżeczka (5 g)
  • 0,5 Cynamon – 1/2 łyżeczki (2 g)
  • 1 Sól morska – 1 łyżeczka (5 g)
  • 15 Orzechy arachidowe – 15 g
  • 10 Erytrol (opcjonalnie) – 10 g
  • 10 Kolendra świeża lub szczypiorek – 10 g

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    Butter chicken z masłem orzechowym
  1. 1. Czosnek i imbir obieramy, papryczkę chili przekrawamy na pół i usuwamy pestki, przekładamy do
    naczynia miksującego i rozdrabniamy 3 s/obr. 7. Zgarniamy kopystką na dno naczynia miksującego.
    2. Dodajemy cebulę i rozdrabniamy 3 s/obr. 5. Zgarniamy kopystką na dno naczynia miksującego.
    3. Dodajemy masło klarowane. Dusimy 4 min/120℃/obr. 1.
    4. Dodajemy kurczaka pokrojonego w kostkę, pomidory pokrojone w ćwiartki, mleko kokosowe,
    śmietankę 36%, masło orzechowe, garam masalę, cynamon, sól. Dusimy 10 min/100℃/
    obr. wsteczne 0,5.
    5. Dodajemy orzeszki ziemne i erytrol (opcjonalnie). Mieszamy 1 min/obr. wsteczne 1.
    6. Doprawiamy do smaku. Podajemy posypane świeżą kolendrą.

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 6 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 6
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Butter chicken z masłem orzechowym

Wydrukuj:

Komentarze

  • Nie ma żadnych komentarzy
Are you sure to delete this comment ?