thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
40min
Czas całkowity
40min
porcja/porcje/porcji
2 porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy

Składniki

Marynata

  • 1 laski Trawa cytrynowa – 1 laska (10 g)
  • 10 g Papryczka chili – 10 g
  • 15 g Imbir korzeń – 15 g
  • 15 g Sos rybny – 15 g
  • 40 g Oliwa z oliwek Extra Virgin – 40 g

Dressing 2 porcje

  • 25 g Limonka – 1/2 szt (25 g)
  • 10 g Oliwa z oliwek Extra Virgin – 10 g
  • 30 g Olej sezamowy – 30 g
  • 15 g Erytrol – 15 g

Polędwiczki - 2 porcje

  • 200 g Polędwiczka wieprzowa – 200 g
  • 120 g Ogórek – 120 g
  • 90 g Papryka czerwona – 90 g
  • 45 g Kiełki fasoli mung – 45 g
  • 10 g Kolendra świeża – 10 g
  • 10 g Sezam – 2 łyżeczki (10 g)

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

  1. 1. Limonkę obieramy ze skórki najlepiej przy pomocy obieraczki, obieramy samą zieloną część (jak najcieńsze paseczki), białą część nadaje goryczy. Przekładamy do miseczki.
    2. Do naczynia miksującego przekładamy składniki na dressing: 10 g oliwy z oliwek, sok z połówki limonki, olej sezamowy i erytrol. Mieszamy 30 s/ obr. 4. Przekładamy do miseczki. Naczynia miksującego NIE myjemy.
    3. Przygotowujemy marynatę do mięsa. Do naczynia miksującego przekładamy skórkę z limonki. Dodajemy pokrojoną na 1 cm kawałki trawę cytrynową, chili bez pestek, obrany imbir, sos rybny oraz 40 g oliwy. Mixujemy 3 s/ obr. 10, zgarniamy kopystką i miksujemy ponownie 6 s/ obr. 9, zgarniamy kopystką i powtarzamy czynność 2-3 razy aż składniki dobrze się połączą.
    4. Mięso przekładamy do miski i obtaczamy dokładnie w marynacie. Jest jej sporo, ale konsystencja jest na tyle zwarta, że nie przejdzie nam ona przez otwory w Varomie.

    5. Do naczynia miksującego wlewamy 500 ml wody, zakładamy Varomę, wkładamy zamarynowaną polędwiczkę. Gotujemy na parze 35 min/ Varoma/ obr. 3. Odstawiamy na bok do przestygnięcia.
    6. W międzyczasie kroimy ogórka i paprykę w słupki,, przekładamy do 2 miseczek, dodajemy kiełki fasoli mung.
    7. Polędwiczkę kroimy w cienkie plasterki, układamy na sałatce.
    8. Posypujemy sezamem, świeżą kolendrą.
    9. Do jednej porcji sałatki dodajemy połowę porcji dressingu, drugą połówę zostawiamy na kolejny dzień do drugiej porcji sałatki.

Porady

 Polędwiczkę możemy zamarynować już rano, będzie bardziej aromatyczna.
 Drugą połowę sałatki wykorzystamy jutro na obiad.

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 6 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 6
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Azjatycka sałatka z polędwiczką wieprzową, kiełkami fasoli mung i dressingiem limonkowo-sezamowym

Wydrukuj:

Komentarze

  • Nie ma żadnych komentarzy