thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
30min
Czas całkowity
1h 30min
porcja/porcje/porcji
1 litr/litra/litry/litrów
Poziom
Łatwy
  • TM 31
opublikowany: 04/07/24
zmieniono dnia: 04/07/24

Składniki

wody

  • 2 litry wody
  • 2000 g owoców
  • 100 g cukru, na 1 kg owoców

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Varoma
    Varoma kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

  1. Do naczynia Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" miksującego wlej 2000 g wody i zamknij go pokrywką bez miarki.
  2. Na to nakładamy przystawkę sokownika a na nią dolną część varomy. Na varome układamy dowolne owoce i przykrywamy przykrywką.
    Do sokownika podłączamy wężyk
  3. Np. wiśnie mogą być z pestkami a porzeczka z szypułkami, ale umyte a może nawet wymoczone w wodzie z sodą.
    Jeśli chcemy wykorzystać potem owoce na dżem, to trzeba je wydrylować lub oszypułkować.
  4. Napełnij Varomę maksymalnie 2 kg owoców (lub warzyw), umieść na przystawce i zamknij pokrywką Varomy
  5. Włączyć 60 min/Varoma/obr. 1 w zależności od rodzaju i ilości owoców
  6. Zatrzymaj proces gotowania, gdy z węża przestanie wypływać sok.
  7. Ogólna zasada: miękkie owoce są zwykle całkowicie wyciskane po 30-40 minutach, podczas gdy twardsze owoce mogą potrwać do 60 minut.
  8. Cukier wymieszać z owocami, bo posypany na tylko na wierzchu spowoduje to, że pierwszy sok może nie być "posłodzony"

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Sok z sokownika

Wydrukuj:

Komentarze