- TM 31
Składniki
sok
- 7 łyżeczek kwasku cytrynowego
- 1000 g wody
- 1000 g cukru
- 15 gałązek mięty, świeżej
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Gałązki mięty wsadzić do naczynia miksującego rozdrobnić 5s.obr. 6. Wlać wodę zagotować 10min/varoma/obr. 2. Po zagotowaniu wsypać cukier wymieszać 2 min/obr. 2-3. Po rozmieszaniu cukru dodać kwasek cytrynowy całość wymieszać 30s./obr. 2-3. Tak przygotowany roztwór przelać do garnka pod przykryciem pozostawić do następnego dnia. Po 24 godz. całość przecedzić przez drobne sito lub gazę. Mieszać z wodą, w gorące dni można dodać kostki lodu.
Porady
Zamiast kwasku można użyć cytryn po wcześniejszym obraniu, wypestkowaniu jak i całkowitym rozdrobnieniu w naczyniu.
Sok używać jak standardowy mieszajac z woda i ewentualnie dodatkim kostek lodu.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Iryna: ja zagotowałam buteleczki z sokiem i miałam całą zimę. Polecam. Pozdrawiam
Sok jest bombowy. Latem córka nic innego nie piła . Ale daje zdecydowanie więcej mięty. No i szkoda że nie przechowuje się długo, bo nawet w lodówce zaczyna bombelkować po tygodniu. Więc treba teraz czekać do lata kiedy pojawi się mięta z ogródka. Dziękuję bardzo za przepis.
Ja trzymam do czterech dni w lodówce. Ale robię to żadko bo muszę robić zaraz nowy.
Jak długo można przechowywać taki sok ?
Zrobiłam dając połowę cukru i dwie cytryny. Dodatkowo podkolorowałam zielonym barwnikiem spożywczym (miałam do kremów). Wyszedł bardzo dobry, chociaż na przyszłość dam więcej gałązek mięty i jedną cytrynę.Dziękuję za pomysł.
GaBi
"Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"
super napój, też wolę z cytryną
Bardzo fajny przepis,wyprobowalam, ale 1 kg cukru to zdecydowanie za duzo. Radze uzyc mniejsza ilosc cukru i bedzie super.
Super przepis,ale oczywiście preferuję wersję z cytryną ,czekam na wieści odnośnie proporcji
Świetny napój na upalne dni. Oczywiście nie polecam kwasku cytrynowego. Zamiast cukru można dodać miodu. " src="http://www.przepisownia.pl/sites/all/modules/contrib/smileys/packs/Roving/cool.png" alt="" width="19" height="19">
Lidka Abramowicz
Pomysł fajny, ale nie w wersji z kwaskiem Bardzo lubię smak mięty w letnich napojach, dlatego wypróbuję z cytryna. Nawet z 2-3 na tę ilość cukru i wody Dam znać jak wyszło. Pozdrawiam autora
____________
Mój blog kulinarny:
http://ziolowaszuflada.blogspot.com/