thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
15min
Czas całkowity
15min
porcja/porcje/porcji
2 litr/litra/litry/litrów
Poziom
Łatwy

Składniki

sok

  • 7 łyżeczek kwasku cytrynowego
  • 1000 g wody
  • 1000 g cukru
  • 15 gałązek mięty, świeżej

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

  1. Gałązki mięty wsadzić do naczynia miksującego rozdrobnić 5s.obr. 6. Wlać wodę zagotować 10min/varoma/obr. 2. Po zagotowaniu wsypać cukier wymieszać 2 min/obr. 2-3. Po rozmieszaniu cukru dodać kwasek cytrynowy całość wymieszać 30s./obr. 2-3. Tak przygotowany roztwór przelać do garnka pod przykryciem pozostawić do następnego dnia. Po 24 godz. całość przecedzić przez drobne sito lub gazę. Mieszać z wodą, w gorące dni można dodać kostki lodu.

Porady

Zamiast kwasku można użyć cytryn po wcześniejszym obraniu, wypestkowaniu jak i całkowitym rozdrobnieniu w naczyniu.


Sok używać jak standardowy mieszajac z woda i ewentualnie dodatkim kostek lodu.

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Sok miętowy do wody

Wydrukuj:

Komentarze

  • czerwca 20, 2020 at 07:02

    Iryna: ja zagotowałam buteleczki z sokiem i miałam całą zimę. Polecam. Pozdrawiam

  • marca 5, 2016 at 14:33
    5.0

    Sok jest bombowy. Latem córka nic innego nie piła . Ale daje zdecydowanie więcej mięty. No i szkoda że nie przechowuje się długo, bo nawet w lodówce zaczyna bombelkować po tygodniu. Więc treba teraz czekać do lata kiedy pojawi się mięta z ogródka. Dziękuję bardzo za przepis.

  • listopada 5, 2015 at 13:05

    Ja trzymam do czterech dni w lodówce. Ale robię to żadko bo muszę robić zaraz nowy.

     

  • listopada 5, 2015 at 12:22

    Jak długo można przechowywać taki sok ? 

  • września 30, 2014 at 13:43
    5.0

    Zrobiłam dając połowę cukru i dwie cytryny. Dodatkowo podkolorowałam zielonym barwnikiem spożywczym (miałam do kremów). Wyszedł bardzo dobry, chociaż na przyszłość dam więcej gałązek mięty i jedną cytrynę.Dziękuję za pomysł. Big Smile

    GaBi


    "Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"

  • sierpnia 16, 2013 at 12:52

    super napój, też wolę z cytryną

  • sierpnia 16, 2013 at 12:30

    Bardzo fajny przepis,wyprobowalam, ale 1 kg cukru to zdecydowanie za duzo. Radze uzyc mniejsza ilosc cukru i bedzie super.

     

  • sierpnia 7, 2013 at 23:13

    Super przepis,ale oczywiście preferuję wersję z cytryną tmrc_emoticons.) ,czekam na wieści odnośnie proporcji tmrc_emoticons.)

  • lipca 17, 2013 at 20:39
    5.0

    Świetny napój na upalne dni. Oczywiście nie polecam kwasku cytrynowego. Zamiast cukru można dodać miodu.tmrc_emoticons.8) tmrc_emoticons.8-) Cool" src="http://www.przepisownia.pl/sites/all/modules/contrib/smileys/packs/Roving/cool.png" alt="tmrc_emoticons.8)" width="19" height="19">

    Lidka Abramowicz

  • lipca 12, 2013 at 13:19

    Pomysł fajny, ale nie w wersji z kwaskiem  tmrc_emoticons.~  Bardzo lubię smak mięty w letnich napojach, dlatego wypróbuję z cytryna.  tmrc_emoticons.) Nawet z 2-3 na tę ilość cukru i wody tmrc_emoticons.D   Dam znać jak wyszło.  tmrc_emoticons.) Pozdrawiam autora  tmrc_emoticons.) 

    ____________


    Mój blog kulinarny:


    http://ziolowaszuflada.blogspot.com/


    Smile