- TM 31
Składniki
- 300 g soku z cytryny, ( ok 7 cytryn)
- 350 g miodu
- 350 g spirytusu
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Cytryny umyć i wyparzyć. Każdą z osobna kulamy pod ręką aż zmięknie aby pestki oddzieliły się od miąższu.
Po przekrojeniu cytryn na pół wyciskamy z nich sok na pokrywę TM zamkniętą MT tak aby pestki zostały na pokrywie a sok spływał do naczynia.
Nie wyrzucamy skórek z cytryn, plecam wykorzystać je do innych przepisów, np. do miodówki żołądkowej, której przepis także umieściłem w przepisowni.
Po wyciśnięciu całego soku z cytryn dodajemy miód. Nastawiamy 37 stopni C, 5 minut, obroty 2 w celu zorpuszczenia miodu w soku.
Jeśli miód się jeszcze nie rozpusci to można przedłużyć czas lub podnieść temperaturę. Ja jednak nie polecam zwiększania temeratury powyżej 40 aby miód nie stracił swoich właściwości odżywczych.
Całość przelewamy do słoika i uzupełniamy do pełna spirytusem.
Słoik wielokorotnie mieszamy przewracając.
Odstawiamy na 2 miesiące co pewien czas odwracająć słoik aby zawartość się wymieszała.
Po dwóch miesiącach (nie mieszając pod koniec) zbieramy z wierzchu ewentualną pianę (nieczystości miąższu z cytryny) i przelewamy ze słoja do butelek. Można przecedzić przez gazę i odstawiamy jeszcze conajmniej na miesiąc w ciemne miejsce.
Smaczego, albo raczej na zdrowie
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Za miesiąc zlewam malinówkę i pewnie pora na cytrynówkę.
www.thermoprzepisy.pl
www.vitasklep.pl
Zaczelam dzis robic miodowke, ale mialam tylko 320 gr spirytusu. Maz mi kupil w polsce dwie buteleczki po 200ml , ale jak zwazylam bylo w kazdel po 160 gr ;(
Ale mam nadzieje ze bedzie smakowalo
Ciekawe przepisy dodaje do ulubionych .Pozdrawiam
MAKSIU