Ten przepis nie posiada zdjęcia
Czas przygotowania
0min
Czas całkowity
0min
porcja/porcje/porcji
1 słoik/słoiki/słoików
Poziom
--

Składniki

  • 300 g soku z cytryny, ( ok 7 cytryn)
  • 350 g miodu
  • 350 g spirytusu

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

  1. Cytryny umyć i wyparzyć. Każdą z osobna kulamy pod ręką aż zmięknie aby pestki oddzieliły się od miąższu.

    Po przekrojeniu cytryn na pół wyciskamy z nich sok na pokrywę TM zamkniętą MT tak aby pestki zostały na pokrywie a sok spływał do naczynia.

    Nie wyrzucamy skórek z cytryn, plecam wykorzystać je do innych przepisów, np. do miodówki żołądkowej, której przepis także umieściłem w przepisowni.

    Po wyciśnięciu całego soku z cytryn dodajemy miód. Nastawiamy 37 stopni C, 5 minut, obroty 2 w celu zorpuszczenia miodu w soku.

    Jeśli miód się jeszcze nie rozpusci to można przedłużyć czas lub podnieść temperaturę. Ja jednak nie polecam zwiększania temeratury powyżej 40 aby miód nie stracił swoich właściwości odżywczych.

    Całość przelewamy do słoika i uzupełniamy do pełna spirytusem.

    Słoik wielokorotnie mieszamy przewracając.

    Odstawiamy na 2 miesiące co pewien czas odwracająć słoik aby zawartość się wymieszała.

    Po dwóch miesiącach (nie mieszając pod koniec) zbieramy z wierzchu ewentualną pianę (nieczystości miąższu z cytryny) i przelewamy ze słoja do butelek. Można przecedzić przez gazę i odstawiamy jeszcze conajmniej na miesiąc w ciemne miejsce.

    Smaczego, albo raczej na zdrowie tmrc_emoticons.)

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Miodówka cytrynowa

Wydrukuj:

Komentarze

Are you sure to delete this comment ?