Składniki
CIASTO
- 500 g mąki przennej
- 50 g drożdży świeżych
- 150 g wody
- 1 jajko kurze
- 50 g masła
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki cukru
FARSZ
- 400 g kapusty kiszonej
- 20 g grzybów, suszonych namoczonych
- 300 g pieczarek
- 50 g śliwki, suszone
- 50 g oleju
- 100 g cebuli przekrojonej na połówki
- 1 płaskiej łyżeczki kminku, mielonego
- 2 liście laurowe, suszone
- 3 ziarnka ziela angielskiego
- 1 szczypty soli stołowej
- 1 szczypty pieprzu, mielonego
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Motylek
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
1. Do"Blokada naczynia miksującego" wlać wodę, dodac drożdże, cukier i podgrzewać 2min/37st./obr.2
2.Dodać pozostałe składniki i wyrobić 4 min./ "Ciasto"
3.Wyjąć z "Blokada naczynia miksującego" i odstawić do wyrośnięcia na 30 min w ciepłe miejsce
1. Kapustę odcisnąc, włożyc do "Blokada naczynia miksującego" , poszatkować 5sek/ obr.5-6, wyjąć, przełożyć do miseczki
2 Cebulę rozdrobnić 5sek/ obr.5. Dołożyc namoczone wcześniej grzyby i pieczarki i razem rozdrobnić 6sek./ obr.5
3. Założyć motylek, dodać olej i dusić 4min./varoma/obr."Obroty wsteczne" poz.2 , przy zdjętej miarce
4. Zdjąć motylek, dołożyć kapustę, śliwki i przyprawy, dusić 12 min./varoma/ obr."Obroty wsteczne" poz,2
Ciasto rozwałkować, wyłożyć nim nasmarowaną olejem formę do tarty tak, żeby powstał rant wysokości ok. 2cm. na ciasto nałożyć farsz, udekorować kratką lub gałązką z wałeczków ciasta (podobnie jak sernik), posmarowac żółtkiem. Piec całość 30 min. w nagrzanym do 180 st.C piekarniku. S M A C Z N E G O !
Uwagi: Tarta może nam zastąpić pracochłonne pierogi, ale może też byc samodzielnym daniem do pozostałego czerwonego barszczyku , na drugi dzień świąt.
Przygotowanie ciasta
Przygotowanie farszu
Czynności końcowe
Porady
W praktyce, po upieczeniu , stwierdziłam, że dekoracyjna kratka przeszkadza w krojeniu. Można ją sobie darować.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
to że zeszło roczny przepis robi i na te święta furorę znaczy że naprawdę musi być dobry
i oznacza to że Przepisownia jest żywa i nie tylko nowe przepisy się ogląda
a tak jak w książce kucharskiej sięga się po coś na co akurat smak przychodzi
i takie według mnie Przepisownia spełnia założone zadanie
Dziękuję za pochwały tegoroczne.,ale nie wiem czy zwróciliście uwagę, że przepis jest ubiegłoroczny. Dostałam też za niego nagrodę: Silikonową foremkę w kształcie choinki oraz książeczkę z przepisami świątecznymi. Foremkę wykorzystuję , już w niej upiekłam własnie dzisiaj , dla moich wnuczek, świąteczne pierniki.
GaBi
"Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"
tarta zrobiona
ze smakiem zjedzona
przepyszna
a ten zapach
poemat
ojej, ale byłam w szoku jak przeczytałam składniki Myślałam, że to mak i że tarta na słodko, a tu niespodzianka...
szukałem czegoś sam nie wiedziałem czego
ale twoja tarta mnie bardzo zaintrygowała
Do świąt jeszcze daleko ale przepis powoduje że ślinka leci więc zrobię tartę w piątek Pozdrawiam.
Wygląda pięknie i smakuje doskonale.
Chociaż to na święta to i tak nie mogłam się powstrzymać od zrobienia i skosztowania
Wygląda pięknie i smakuje doskonale.
Chociaż to na święta to i tak nie mogłam się powstrzymać od zrobienia i skosztowania
Are you sure to delete this comment ?