Czas przygotowania
10min
Czas całkowity
40min
porcja/porcje/porcji
20
porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy
Przepis jest testowany
- TM 31
opublikowany: 17/11/10
zmieniono dnia: 22/03/16
Składniki
- 3 żółtka
- 1 opakowanie cukru wanilinowego (10 g)
- 50 g cukru
- Polewa:
- 70 g mąki pszennej
- 60 g cukru pudru, (tab. 1, str. 5)
- 150 g margaryny, do pieczenia
- 150 g orzechów włoskich, wyłuskanych
- 3 białka
- Ciasto:
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- orzechy włoskie, połówki, do dekoracji
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- Ciasto: Rozgrzać piekarnik do temperatury 180ºC.
- Na noże w naczyniu miksującym założyć motylek.
- Wlać białka, ubić na sztywną pianę 3 min/obr. 3, przełożyć do innego naczynia.
- Zdjąć motylek.
- Do czystego naczynia miksującego włożyć orzechy, rozdrobnić 3 s/obr. 5, przełożyć do innego naczynia.
- Do naczynia miksującego włożyć margarynę i cukier, utrzeć 30 s/obr. 3.
- Dodać pianę z białek, mąkę i orzechy, wymieszać 20 s/obr. 3.
- Przelać do natłuszczonej formy do pieczenia (20x25 cm), piec około 30 min. Polewa:
- Do naczynia miksującego wsypać cukier i cukier wanilinowy, zemleć 10 s/obr. 10.
- Dodać żółtka i mąkę, wymieszać 20 s/obr. 3.
- Powstałą polewą polać upieczone ciasto, udekorować orzechami, wstawić na 5 min do piekarnika.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY
Znajdź podobne:
Komentarze
Zrobiłam na święta z1 i 1/2 porcji na brytwance 25x25 wyszedł super córka podsumowała że najlepszy mazurek jaki robiłyśmy do tej pory. Polecam
Witam ponownie
Polewam ciasto likierm jajecznym ( oczywiście zrobionym w thermomix-ie) hm.... pycha! Polecam
czym można zastąpić mąkę ziemniaczaną?
Jak wysoko wyrosło ciasto?
Właśnie dzisiaj zrobiłam. Ciasto super! Pyszny orzechowy smak .....
Chciałabym wypróbować ale jak naprawdę jest z tą jego wysokością, czy aby pół centymetra? Bo w takim razie nawet podwojenie nie wystarczy...
Tak bez proszku lub sody oczyszczonej?
Rewelacyjne ciasto, faktycznie troche cienkie, ale smak boski
Dodany do wypróbowania
Pyszny, ląduje w ulubionych przepisach