thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
10min
Czas całkowity
40min
porcja/porcje/porcji
20 porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy
Przepis jest testowany
  • TM 31
opublikowany: 17/11/10
zmieniono dnia: 22/03/16

Składniki

  • 3 żółtka
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego (10 g)
  • 50 g cukru
  • Polewa:
  • 70 g mąki pszennej
  • 60 g cukru pudru, (tab. 1, str. 5)
  • 150 g margaryny, do pieczenia
  • 150 g orzechów włoskich, wyłuskanych
  • 3 białka
  • Ciasto:
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • orzechy włoskie, połówki, do dekoracji

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    1. Ciasto: Rozgrzać piekarnik do temperatury 180ºC.
    2. Na noże w naczyniu miksującym założyć motylek.
    3. Wlać białka, ubić na sztywną pianę 3 min/obr. 3, przełożyć do innego naczynia.
    4. Zdjąć motylek.
    5. Do czystego naczynia miksującego włożyć orzechy, rozdrobnić 3 s/obr. 5, przełożyć do innego naczynia.
    6. Do naczynia miksującego włożyć margarynę i cukier, utrzeć 30 s/obr. 3.
    7. Dodać pianę z białek, mąkę i orzechy, wymieszać 20 s/obr. 3.
    8. Przelać do natłuszczonej formy do pieczenia (20x25 cm), piec około 30 min. Polewa:
    9. Do naczynia miksującego wsypać cukier i cukier wanilinowy, zemleć 10 s/obr. 10.
    10. Dodać żółtka i mąkę, wymieszać 20 s/obr. 3.
    11. Powstałą polewą polać upieczone ciasto, udekorować orzechami, wstawić na 5 min do piekarnika.

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31
Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Mazurek orzechowy

Wydrukuj:

Komentarze