Czas przygotowania
2h 0min
Czas całkowity
2h 35min
porcja/porcje/porcji
16
porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy
- TM 31
opublikowany: 04/10/14
zmieniono dnia: 06/10/14
Składniki
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka cynamonu
- tarta laska wanilii lub wanilia w innej postaci
- 50 g brązowego cukru
- 1 i 1/2 kg śliwek węgierek
- 6-7 łyżek wiórków kokosowych
- 3 żółtka
- 50 g oleju kokosowego lub masła
- 200 g masła
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 100 g cukru
- 50 g mąki ryżowej lub mielonych migdałów lb pszennej
- 100 g mąki ziemniaczanej
- 250 g mąki pszennej tortowej
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Przygotowanie:Owoce:
- Śliwki umyć, osuszyć, pokroić na połówki, usunąć pestki. Włożyć na patelnię, dodać cukier, wanilię, cynamon, a także można dodać skórkę z pomarańczy. Smażyć mieszając od czasu do czasu przez około 15-20 minut aż śliwki zmiękną, a powstały sok zredukuje się do postaci syropu.
- Następnie mąkę ziemniaczaną wymieszać z 1 łyżką wody i dodać do śliwek mieszając, zagotować i odstawić z ognia.
Ciasto:
- Przygotować formę o wymiarach ok. 25 x 35 cm.
- Do "Blokada naczynia miksującego" wsypać wszystkie mąki, dodać cukier, proszek do pieczenia oraz pokrojone na kawałeczki masło i dodatkowy tłuszcz. czas 1 min obr "Ciasto"
- Dodać żółtka i wyrabiać 45 s obr "Ciasto" . Wyciągnąc z "Blokada naczynia miksującego" i złączyć w kulę. Podzielić ją na 2 części w proporcjach ok. 40/60. Mniejszą część włożyć do "Blokada naczynia miksującego" i dodać wiórki kokosowe i połączyć czas 30 s obr "Ciasto" Jeśli mam czas, dobrze jest schłodzić ciasto w lodówce (ok. godzinę).
- Piekarnik nagrzać do 175 stopni C. Większym kawałkiem ciasta wylepić spód formy posmarowanej wcześniej kawałkiem masła i wyłożonej papierem do pieczenia.
- Wyłożyć uprażone śliwki z patelni, na wierzchu rozsypać mniejszą część ciasta z dodatkiem wiórek. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez ok. 35 minut na miodowy kolor.
Porady
Ciasto wychodzi bardzo kruche, jest rewelacyjne w smaku
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY
Znajdź podobne:
Komentarze
ciesze sie że smakowało polecam!
Ciasto jest przepyszne, będę na pewno do niego wracać.
Aczkolwiek następnym razem zmniejszę ilość cukru.
<!--[if gte mso 9]>Normal0 <w:TrackFo