3
  • thumbnail image 1
  • thumbnail image 2
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Cynamonowa baba drożdżowa


Wydrukuj:
4

Składniki

16 porcja/porcje/porcji

CIASTO

  • 220 g mleka
  • 40 g drożdży, świeżych
  • 100 g cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego wykonanego w TM, lub 1 opakowanie kupnego cukru wanioliowego
  • 500 g mąki przennej
  • 80 g masła miękkiego, + dodatkowa porcja do natłuszczenia formy
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 15 g cynamonu mielonego, lepiej mieć w zapasie więcej, by nie zabrakło
  • 6
    2h 30min
    Czas całkowity 1h 50min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Średni
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 5 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 5
      Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
      W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
5

Przygotowanie

    Ciasto
  1. Ciasto drożdżowe robię według przepisu z Kulinarne ABC, tyle, że bez kruszonki

    1. Do naczynia miksującego wlewam mleko, dodaję pokruszone świeże drożdże, cukier i cukier waniliowy, podgrzewam 2min i 30s/37st.C/obr.1

    2. Dodaję mąkę, masło, jajko, żółtko ii sól, wyrabiam 2min/Ciasto

    4. Ciasto przekładam do dużej miski i przykrywam ściereczkąkuchenną. Pozostawiam do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 30 min. Ciasto podwaja swoją objętość.

    5. Natłuszczam okrągłą forme do babki (taka z kominem w środku)

    6. Biorę miskę z ciastem, miskę z wodą do moczenia rąk oraz talerz głęboki, do którego będę dosypywała porcjami cynamon mielony.

    7. Moczę ręce i biorę porcję (garść) ciasta, robię z niego kulkę rolując w dłoniach, obtaczam w cynamonie i układam pierwszą warstwę na dnie formy

     

     

  2. 8. Układam podobnie drugą i trzecią warstwę ciasta i pozostawiam do wyrośnięcia (powinno sięgać do brzegów formy). W tym czasie nagrzewam piekarnik do 180 st.C. i pieczemy 40-50 minut (w zależności od piekarnika)

     

     

  3. 9. Upieczone ciasto wyjmuję z formy dopiero po kliku minutach i odstawiam je do wystygnięcia. Nie wolno chować jeszcze ciepłego ciasta do szafki czy pojemnika, musi najpierw odparować.

    Bardzo fajnie wygląda po upieczeniu i jest pyszne tmrc_emoticons.)

    Życzę smacznego

10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Porady

Jeżeli po ułożeniu trzech warstw zostanie Wam ciasto, zróbcie kilka cynamonowych bułeczek, też będą pyszne.

___________________________________________

Ciasto pieczone w zbyt wysokiej temperaturze wysycha i nie wyrasta, zbyt niskiej - szybko rośnie i może być blade i surowe.

180 st. C w zupełności wystarczy. Jednak każdy piekarnik jest inny i potrzebuje od 40 do 50 minut.


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Przepyszna

    Zgłoszony przez Kejrolka na kwietnia 27, 2017 at 11:22.

    Przepyszna Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Rewelacja! Jużzrobione

    Zgłoszony przez Banan_ola na marca 30, 2017 at 20:58.

    Rewelacja! Jużzrobione tmrc_emoticons.D

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • babka pycha i pięknie wyrosła. Cynamonu nie ma...

    Zgłoszony przez milford na lutego 5, 2017 at 17:30.

    babka pycha i pięknie wyrosła. Cynamonu nie ma co żałowaćtmrc_emoticons.)czym więcej tym smaczniej!

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • monikalopuska napisał: Babka

    Zgłoszony przez Misha na kwietnia 22, 2016 at 23:16.

    monikalopuska

    Babka super. Udała mi się za pierwszym razem. Ciasto wyrosło i upiekła się idealnie. Polecam przepis. Ja robiłam bez cynamonu, bo akurat nie miałam w domu i nie chciało mi się iść do sklepu. Po wyrośnięciu, ciasto przełożyłam do formy. Wyszła idealna, bardzo smaczna. 

    Następnym razem proponuję zaopatrzyć się w większe ilości cynamonu. Ja nigdy nie mogę zdjęcia całej babki zrobić, bo zanim się objerzę by wziąć aparat, to połowy już nie ma. Serio! tmrc_emoticons.)

     

     

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • CzarnuSIA1988 napisał: babkę

    Zgłoszony przez Misha na kwietnia 22, 2016 at 23:14.

    CzarnuSIA1988

    babkę upiekłam na świeta wyszła pyszna nie za słodka, bałam sie mocno obtaczac kulki w cynamonie żeby nie było go za dużo ale nie potrzebnie się obawiałam po wyrośnieciu idealnie się proporcjonuje. polecam

    To prawda, w tej babie cynamonu nigdy dosyć tmrc_emoticons.) A do tego z talerza "znika" za szybko...

     

     

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Babka super. Udała mi się za

    Zgłoszony przez monikalopuska na kwietnia 12, 2016 at 13:27.

    Babka super. Udała mi się za pierwszym razem. Ciasto wyrosło i upiekła się idealnie. Polecam przepis. Ja robiłam bez cynamonu, bo akurat nie miałam w domu i nie chciało mi się iść do sklepu. Po wyrośnięciu, ciasto przełożyłam do formy. Wyszła idealna, bardzo smaczna. 

    monikalopuska

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • babkę upiekłam na świeta

    Zgłoszony przez CzarnuSIA1988 na kwietnia 5, 2016 at 09:02.

    babkę upiekłam na świeta wyszła pyszna nie za słodka, bałam sie mocno obtaczac kulki w cynamonie żeby nie było go za dużo ale nie potrzebnie się obawiałam po wyrośnieciu idealnie się proporcjonuje. polecam

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Z kakao nie próbowałam,

    Zgłoszony przez Misha na marca 30, 2016 at 23:01.

    Z kakao nie próbowałam, wydawało się, że ten cynamon jest dość ciemny. Ale jak zrobisz to proszę pochwal się i dodaj do przepisu swoją wersję tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • babke upieklam jest rewelacja

    Zgłoszony przez seta06 na grudnia 2, 2015 at 11:01.

    babke upieklam jest rewelacja zrobie jeszcze z kakaemtmrc_emoticons.))

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Ala, ostatnio trochę je

    Zgłoszony przez Misha na sierpnia 18, 2015 at 00:49.

    Ala, ostatnio trochę je zmodyfikowałam, ale muszę spisać proporcje i wrzucę jako wariant na portal.

    Dam znać jak się pojawi. Na razie mało czasu i nie robię tej baby. Jak to latem, dominują u mnie sernikopodobne wyroby na milion sposobów - zapraszam

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Julitak, cieszę się, że

    Zgłoszony przez Misha na sierpnia 18, 2015 at 00:47.

    Julitak, cieszę się, że smakowała tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Limonko, u mnie za każdym

    Zgłoszony przez Misha na sierpnia 18, 2015 at 00:43.

    Limonko, u mnie za każdym razem w mig znika

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Zrobiłam, ale ciasto z tego

    Zgłoszony przez kokolidek na kwietnia 3, 2015 at 22:40.

    Zrobiłam, ale ciasto z tego przepisu jest suche. Muszę poszukać innego

    Pozdr. Ala                   Lepiej zaliczać się do niektórych niż do wszystkich

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Upieklam Babe wczoraj i

    Zgłoszony przez julitak na kwietnia 3, 2015 at 21:30.

    Upieklam Babe wczoraj i dzisiaj juz jej nie ma tmrc_emoticons.) pyszne tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Rewelacyjna pychotka 

    Zgłoszony przez Limonka na marca 21, 2015 at 17:14.

    Rewelacyjna pychotka  Cooking 7

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Poszukam Dzięki

    Zgłoszony przez Misha na marca 19, 2015 at 14:08.

    Poszukam tmrc_emoticons.)

    Dzięki

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • ja widziałam ten przepis w

    Zgłoszony przez degustacja na marca 19, 2015 at 12:26.

    ja widziałam ten przepis w pytaniu na sniadanie ale też w google wpisz to się znajdzie.

    bardzo mi się spodobała taka wersja baby drożdzowej  jako małpi chleb

    Kasieńka

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Degustacjo, a podałabyś

    Zgłoszony przez Misha na marca 19, 2015 at 10:19.

    Degustacjo, a podałabyś przepis? Albo zrób i umieść na przepisowni tmrc_emoticons.)))) Zaintrygowała mnie nie tylko nazwa "małpi chleb" tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Kokolidko, moja mama

    Zgłoszony przez Misha na marca 19, 2015 at 10:18.

    Kokolidko, moja mama wylookała pomysł w jakiejść telewizji śniadaniowej, lub na jakimś programie kulinarnym. Też rodzinnie uwielbiamy drożdżówkę i cynamon tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Psotko, u mnie praktycznie

    Zgłoszony przez Misha na marca 19, 2015 at 10:15.

    Psotko, u mnie praktycznie jest co tydzień tmrc_emoticons.) Nie nudzi się wcale tmrc_emoticons.)))

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • ten przepis skojarzył mi się

    Zgłoszony przez degustacja na marca 18, 2015 at 07:54.

    ten przepis skojarzył mi się z super przepisem na małpi chleb,

    pewnie tez go zrobie Cooking 7

    Kasieńka

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Świtny pomysł, uwielbiam

    Zgłoszony przez kokolidek na marca 17, 2015 at 18:24.

    Świtny pomysł, uwielbiam cynamon i ciasto drożdżowe Love

    Pozdr. Ala                   Lepiej zaliczać się do niektórych niż do wszystkich

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • będzie baba na święta

    Zgłoszony przez Psotka69 na marca 17, 2015 at 17:12.

    będzie baba na święta tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze