- TM 31
Składniki
składniki:
- 5 plastrów cytryny ze skórką
- 3 płaskich łyżek żelatyny
- 1 jajko ugotowane, pokrojone w plasterki
- 50 g cebuli
- 200 g włoszczyzny, obranej
- 5 ziaren pieprzu
- 2 ziarna ziela angielskiego
- 1 liści laurowy
- 800 g wody
- pieprz
- 1/2 płaskich łyżeczek soli
- 700 g karpia, pokrojonego w dzwonki
- 3 gałązki Natki pietruszki
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Varoma
-
Koszyczek
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
1. Dzwonki karpia przyprawić solą i pieprzem, ułożyć na przystawce Varoma.
2. Do "Blokada naczynia miksującego" wlać wodę, włożyć ziele angielskie, liść laurowy, ziarna pieprzu i 1/2 łyżeczki soli.
3. Do "Blokada naczynia miksującego" włożyć koszyczek z pokrojoną włoszczyzną i cebulą i gotować 15min/100C/obr.1
4. Na "Blokada naczynia miksującego" nałożyć przystawkę Varoma i gotować jeszcze 35min/Varoma/obr.1
5. Zdjąć przystawkę Varoma i odstawić do ostygnięcia
6. Z wywaru wyjąć liść laurowy i ziarna ziela angielskiego oraz pieprzu.
7. Do wywaru dodać żelatynę i wymieszać 1min/100C/obr.4
8. Dzwonki karpia ułożyć na półmisku, marchewkę pokroić w plasterki i razem z jajkiem i cytryną ułożyć na półmisku z rybą, przybrać natką pietruszki. Całość zalać wywarem, pozostawić do ostygnięcia na 5-6h w chłodne miejsce.
Sposób przygotowania:
Porady
Przepis przetestowany, pochodzi z książeczki z przepisami na Boże Narodzenie.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Doris_123: to są obroty jeden lub potem 4, a te 4, 5 i 8 to numerki kolejnych podpunktów do pracy. Przynajmniej tak mi się wydaje
Prosze o podpowiedź co to znaczy obroty: obr.14, obr.15, obr. 48 ?
i do osób które robiły ten przepis czy galaretka wychodzi mętna ?
Dziekuje za podpowiedź
Bardzo dobry przepis. Nareszcie nie muszę stać kilku godzin w kuchni. Ugotowałam rybę i wywar dzień wcześniej, ponieważ zimnej ryby lepiej wyjmuje się drobne ości. Duże ułatwienia pracy. Dziękuję.
Super przepis, zamiast karpia dałam psrąga tęczowego i rewelacja - mąż który do tej pory nie lubił ryby w galarecie zajadał się chwaląc, a to bezcenne Dziękuję i pozdrawiam
Szybko się robi i jeśli chodzi o smak to w TM jest lepszy niż z mojego przepisu
Super, że taki przepis sie pojawił Będę próbowała
Extra. Dzięki za przepis.
Też jesteś bohaterem w swojej kuchni
Are you sure to delete this comment ?