


Czas przygotowania
8min
Czas całkowity
58min
porcja/porcje/porcji
20
porcja/porcje/porcji
Poziom
Średni
Przepis jest testowany
- TM 31
opublikowany: 17/11/10
zmieniono dnia: 18/11/13
Składniki
- 1 opakowanie cukru wanilinowego (10 g)
- 500 g mąki pszennej, + 2 łyżki
- 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 250 g oleju, słonecznikowego
- 250 g oranżady, bezbarwwnej
- 2 łyżki kakao
- 150 g cukru
- 5 jajek
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- Rozgrzać piekarnik do temperatury 150ºC.
- Do naczynia miksującego wbić jajka, dodać cukier, wymieszać 1 min/obr. 4.
- Dodać pozostałe składniki z wyjątkiem kakao, wymieszać 1 min/obr. 3, połowę masy przelać do innego naczynia i wymieszać z 2 łyżkami maki.
- Do masy pozostałej w naczyniu miksującym dodać kakao, wymieszać 15 s/obr. 4.
- Na środek natłuszczonej tortownicy wlewać na przemian 3 łyżki jasnej masy i 3 łyżki ciemnej, piec 50-60 min.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY
Znajdź podobne:
Komentarze
Muszę wypróbować ten przepis, bo ten który jest aktualnie w cookidoo to porażka, dwa razy pieklam i dwa razy zakalec.
Przepis bardzo fajny i mnie wyszedl.Czytalam opinie,ze ciasto w środku surowe,ze mala temperatura.A mam pytanie,czy jak piekliscie jakiekolwiek ciasto nie z termomixa to piekliscie w temp.150 stopni???wiadomo,że nie.zawsze takie placki piecze sie w 180 do 220 stopniach .wtedy i zakalca nie ma i ciasto pyszne.ja zrobilam zebre z przepisu z termomixa,ale w temp 220 stopni przez 1 godzine.I efekt sami zobaczcie
Ważna uwaga do wszystkich piękących to ciasto.
Temperatura pieczenia powinna być ok 180C w trybie góra - dół.
Temperatura 150-160C odnosi się do termoobiegu.
Ma to ogromne znaczenie - w temp 150 - 160 ( w trybie góra -dół) nie można wypiec tego ciasta!! Praktycznie zawsze wyjdzie zakalec!!! Nawet przedłużenie czasu pieczenia do 90 minut niewiele zmienia.
Basiawlg:Może byc woda ale gazowana
Ciasto smaczne ale... Wyjąłem po 60min, wyglądało bardzo łanie. Odstawiłem do ostygnięcia i niestety po 30min opadło. Po ukrojeniu okazało się, że środek jest surowy. Próbowałem uratować piekąc kolejne 30min w 150stC następnie 20min w 180st bez powodzenia. Środek ciasta wylądował w koszu. Robiłem zgodnie z przepisem i piekarnik jest sprawny. Konsystencja była rzadka, ale musiałem pomagać sobie łyżką w rozprowadzeniu ciasta.[/size]
Na cookidoo.pl jest już inny przepis z 355g mąki, 200g oleju, 240g gazowanej wody, 300g cukru pudru, osobno ubijanie białka...Następny raz spróbuję nowszą wersję. [/size]
próbowałam robić ją dwa razy i za każdym razem nie upiekła się dokłądnie. Wszytsko robiłam zgodnie z przepisem. Piekarnik rónież nie zawiódł mnie nigdy a bardzo duzo piekę w nim. Trzymałam w piekarniku ponad 70 minut w temp 150 stopni i nic nadal zakalec mi wyszedł.
NIEPOKORNA
Bardzo smaczna
Ciasto rzeczywiście troszkę mało słodkie. Można zwiększyć ilość cukru.
Ja zmniejszam też ilość proszku do pieczenie (niestety 2,5 łyżeczki są mocno wyczuwalne w smaku).
Ale poza tym, łatwy i szybki przepis. A co najważniejsze - smaczny
Przepis dodany do ulubionych. Łatwe i pyszne ciasto