thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
0min
Czas całkowity
0min
porcja/porcje/porcji
4 słoik/słoiki/słoików
Poziom
--
  • TM 31
opublikowany: 21/07/12
zmieniono dnia: 07/08/12

Składniki

  • 2000 g wiśni
  • 1500 g cukru
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 50 g kakao naturalnego

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

  1. Wiśnie wydrylować, zasypać w dużym garnku 500 g cukru, potrząsnąć, żeby cukier wymieszał się z wiśniami i odstawić na kilka godzin ( można na noc), żeby owoce puściły sok.

    Sok odlać, zważyć w TM ( ok.800-1000g) i dosypać tyle samo cukru. Sok z cukrem zagotować 15-20 min. / 100*C / obr 2-3 ( pilnować, żeby nie wykipiał ).

    Gorącym sokiem zalać wiśnie i odstawić w chłodne miejsce na ok 12 godz. Można do następnego dnia.

    Tą czynność trzeba powtarzać 4 razy, a za czwartym razem wiśnie rozłożyć do wyparzonych słoiczków.

    Do 200g syropu dodać rozdrobnioną wcześniej czekoladę i kakao, dobrze wymieszać 15-25 sek. / obr. 4-5

    Dodać resztę syropu, zagotować i gorący wlać do słoików z wiśniami.

    Słoiki zakręcić, postawić na pokrywkach, przykryć kocykiem i poczekać aż ostygną.

Porady

Ten przepis też nie jest typowo termomiksowy ale ja te wiśnie uwielbiam!!! 

Tak przygotowane wiśnie można używać do ciast i deserów, a u mnie świetnie sprawdzają się jako upominki na Boże Narodzenie lub na Walentynki ( wtedy wkładam je do ładnych małych słoiczków ) tmrc_emoticons.)

Polecam, smacznego!!!

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Wariant Wiśnie w czekoladowym syropie do deserów i ciast

Wydrukuj:

Komentarze

  • sierpnia 7, 2012 at 01:58

    Tylko za pierwszym razem trzeba zważyć sok i dodać tyle samo cukru. Później sok zlewamy i zagotowujemy bez dodawania kolejnej porcji cukru

    ____________


    Mój blog kulinarny:


    http://ziolowaszuflada.blogspot.com/


    Smile

  • lipca 22, 2012 at 21:07

    czy 4 razy należy wazyć  sok i dodawać tyle samo cukru  ?

  • lipca 21, 2012 at 15:44

    Party Love Elu super jestem za!  Party  Love ale się napracowałaś  Cooking 6Pozdrowienia  Party  Love

  • lipca 21, 2012 at 00:10

    Takim odsączonymi wisienkami możemy w zimę udekorować deser a do syropu dodać brandy lub rumu i sok z cytryny i mamy cudowny likier o wspaniałym smaku i aromacie. Wyśmienity na spotkanie z przyjaciółką  Big Smile   Love   Party 

    Może urządzimy jakieś spotkanie dobrych znajomych z Przepisowni?

    Co Wy na to???  Party   Party   Party 

    ____________


    Mój blog kulinarny:


    http://ziolowaszuflada.blogspot.com/


    Smile