Składniki
- 2000 g wiśni
- 1500 g cukru
- 100 g gorzkiej czekolady
- 50 g kakao naturalnego
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Wiśnie wydrylować, zasypać w dużym garnku 500 g cukru, potrząsnąć, żeby cukier wymieszał się z wiśniami i odstawić na kilka godzin ( można na noc), żeby owoce puściły sok.
Sok odlać, zważyć w TM ( ok.800-1000g) i dosypać tyle samo cukru. Sok z cukrem zagotować 15-20 min. / 100*C / obr 2-3 ( pilnować, żeby nie wykipiał ).
Gorącym sokiem zalać wiśnie i odstawić w chłodne miejsce na ok 12 godz. Można do następnego dnia.
Tą czynność trzeba powtarzać 4 razy, a za czwartym razem wiśnie rozłożyć do wyparzonych słoiczków.
Do 200g syropu dodać rozdrobnioną wcześniej czekoladę i kakao, dobrze wymieszać 15-25 sek. / obr. 4-5
Dodać resztę syropu, zagotować i gorący wlać do słoików z wiśniami.
Słoiki zakręcić, postawić na pokrywkach, przykryć kocykiem i poczekać aż ostygną.
Porady
Ten przepis też nie jest typowo termomiksowy ale ja te wiśnie uwielbiam!!!
Tak przygotowane wiśnie można używać do ciast i deserów, a u mnie świetnie sprawdzają się jako upominki na Boże Narodzenie lub na Walentynki ( wtedy wkładam je do ładnych małych słoiczków )
Polecam, smacznego!!!
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Tylko za pierwszym razem trzeba zważyć sok i dodać tyle samo cukru. Później sok zlewamy i zagotowujemy bez dodawania kolejnej porcji cukru
____________
Mój blog kulinarny:
http://ziolowaszuflada.blogspot.com/
czy 4 razy należy wazyć sok i dodawać tyle samo cukru ?
Elu super jestem za! ale się napracowałaś Pozdrowienia
Takim odsączonymi wisienkami możemy w zimę udekorować deser a do syropu dodać brandy lub rumu i sok z cytryny i mamy cudowny likier o wspaniałym smaku i aromacie. Wyśmienity na spotkanie z przyjaciółką
Może urządzimy jakieś spotkanie dobrych znajomych z Przepisowni?
Co Wy na to???
____________
Mój blog kulinarny:
http://ziolowaszuflada.blogspot.com/
Are you sure to delete this comment ?