Ten przepis nie posiada zdjęcia
Czas przygotowania
0min
Czas całkowity
0min
porcja/porcje/porcji
0 słoik/słoiki/słoików
Poziom
--

Składniki

1 sloik kostki miesnej

  • 300 gramów mięsa mielonego
  • 300 gramów warzyw, mieszanych (seler, marchewka, cebula, 2 listki szalwi, 1 galazka rozmarynu, zabek czosnku ), w kawalkach
  • 300 gramów soli gruboziarnistej
  • 30 gramów czerwonego wytrawnego wina
  • 1 listek laurowy, wedlug uznania
  • 1 goździki

1 sloik kostki warzywnej

  • 150 gramów korzenia selera, w kawalkach
  • 100 gramów marchewki, w kawalkach
  • 100 gramów cebuli, w cwiartkach
  • 50 gramów pomidorów, w kawalkach
  • 70 gramów cukinii, w kawalkach
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 liść laurowy
  • kilka listkòw bazylii, szalwi, rozmarynu
  • 1 pęczków pietruszki natki
  • 300 gramów soli gruboziarnistej
  • 1 łyżek oleju z oliwek
  • 30 gramów wina białego wytrawnego
  • 50 gramów parmezanu, tartego

1 sloik kostki grzybowej

  • 80 gramów prawdziwkòw swiezych
  • 400 gramów warzyw, mieszanych ( seler, cebula, czosnek, pietruszka
  • 300 gramów soli gruboziarnistej
  • 1 łyżki oleju z oliwek
  • 30 gramów wina białego wytrawnego

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

  1.  Do garnka wlozyc mieso i zmielic  10s/obr7,  odlozyc na bok. Nastepnie wlozyc  warzywa, zmielic  10s/ obr5. Dodac sòl, zmielone mieso, wino, lisc laurowy, gozdzik i gotowac : 25- 30 min / Varoma / obr 1. Po ugotowaniu, doprowadzic powoli do obr 6- 7. Nastepnie homogenizowac wszystko: doprowadzic powoli do obr 10 i kontynulowac przez 1min.  Wystudzic. Przechowywac w lodòwce do 2 miesiecy, w zamknietym pojemniku.  Uzywac zamiast kostki rosolowej, bulionowej.

  2.  Do garnka wlozyc wszystkie warzywa, zmielic: 10s/ obr 7.  Dodac sòl, olej, wino i gotowac:  20 min/ Varoma / obr 2, z przechylona miarka. Po ugotowaniu dodac parmezan; dojsc powoli do obr 6. Homogenizowac, dochodzac powoli do obr 10 i kontynulujac przez 1 min. Jesli jest za rzadkie, przedluzyc czas gotowania, Varoma / obr 2

  3.  Postepowac jak przy kostce warzywnej

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Wariant kostka rosolowa w TM31

Wydrukuj:

Komentarze

  • grudnia 8, 2018 at 10:31

    300g soli czy 30g????? Bo jak 300g to strasznie grubo

  • marca 31, 2012 at 21:55

     Homogenizacja polega na wytwarzaniu jednolitej mieszaniny z niemieszajacych sie ze soba w warunkach normalnych skladnikòw, np. w przemysle mleczarskim polega ona na rozdrabnianiu duzych czastek tluszczòw zawartych w mleku, co przeciwdziala zbieraniu sie tluszczu na powierzchni.

    Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni SmileSmileWink                            

  • marca 31, 2012 at 13:15

     Homogenizowanie nie przedluza terminu waznosci ! Termin jest 2 miesiace, ale zeby go przedluzyc nawet do roku, na koncu przygotowywania kostki, po prostu nie dodajemy parmezanu, i sprawa jest zalatwionatmrc_emoticons.)  W tym przypadku sòl (bez     parmezanu) jest swietnym konserwantem.

    Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni SmileSmileWink                            

  • marca 30, 2012 at 23:17
    5.0

    Homogenizowanie nie zwiększa trwałości produktu ( tak ja rozumiem  tmrc_emoticons.~ )

    Tak na babski rozum jest to rozdrabnianie wielu skladników do postaci jednolitej, nie rozwarstwiającej się mieszaniny.

    W książce "Radość gotowania" w przepisie na serek homogenizowany jest takie sformułowanie.  tmrc_emoticons.)

    ____________


    Mój blog kulinarny:


    http://ziolowaszuflada.blogspot.com/


    Smile

  • marca 30, 2012 at 16:49

    veronicab71


     Tak, jak napisalam w przepisie, pod koniec: dojsc powoli do obr 10 i contynulowac przez 1 min. Temp. sie nie nastawia. To jest homogenizowanie.Tak samo, jak sie robi dla dzieci rzeczy homogenizowane.tmrc_emoticons.)



    Ja nic takiego nie robiłam i nie przeczytałam o tym w książkach, więc się nie dziw . Możesz mi wytłumaczyć jaki wpływ na to homogenizowanie na produkty? Czy zwiększa ich trwałość?tmrc_emoticons.~

    GaBi


    "Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"

  • marca 30, 2012 at 11:37

     Tak, jak napisalam w przepisie, pod koniec: dojsc powoli do obr 10 i contynulowac przez 1 min. Temp. sie nie nastawia. To jest homogenizowanie.Tak samo, jak sie robi dla dzieci rzeczy homogenizowane.tmrc_emoticons.)

    Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni SmileSmileWink                            

  • marca 29, 2012 at 22:53

    Veronica, jak się robi to homogenizowanie, jak dlugo i w jakiej temperaturze? Nic o tym sposobie nie wiem.tmrc_emoticons.(

    GaBi


    "Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"

Are you sure to delete this comment ?

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY

Znajdź podobne: