Składniki
ciasto naleśnikowe -drożdżowe
- 70 g masła lub margaryny
- 1 jajko + 2 zółtka
- 10 g cukru
- 25 g drożdży świeżych
- 350 g mleka
- 250 g mąki pszennej
- 1/3 łyżeczki przyprawy warzywnej uniwersalnej
farsz szpinakowo-ruski
- 1-2 ząbki czosnku
- 2-3 łyżki miałkiej bułki tartej
- 500 g ziemniaków ugotowanych i wystudzonych
- 500 g twarogu (najlepszy krajanka; nie z wiaderka!)
- 100 g szpinaku mrożonego odciśniętego
- 100 g serka topionego
- sól, pieprz do smaku
- szczypta gałki muszkatołowej -opcjonalnie
-
6
-
7Czas całkowity
-
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
-
Przygotowanie
masło rozpuścić 2,5 min / 50*C / obr.2; przelać do innego naczynia
2. na noże założyć motylek, jajko i żółtka utrzeć z cukrem 3 min / 37*C / obr.4
3. dodać pokruszone drożdże, wymieszać 5-10 sek / obr 2 i zostawić na 15 minut
4. zdjąć motylek, dodać mleko, mąkę i przyprawę, wyrabiać 1 min / INTERWAŁ
5. przelać do miseczki i poczekać aż podwoi objętość
6. Smażyć na rozgrzanej patelni (najlepiej na sklarowanym maśle), wylewając za każdym razem łyżkę wazową ciasta ( na grubość ok. ½ cm). Trzeba pilnować, żeby naleśniki się nie przypaliły, tylko „napuszyły” i ładnie przyrumieniły.
ciasto naleśnikowe
Sposób podania:
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Motylek
kup teraz -
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Porady
Inny sposób podania:
Na połowę każdego naleśnika nałożyć farsz, złożyć w chusteczkę i przed podaniem podsmażyć na rozgrzanym tłuszczu. Wcześniej można wysmażyć skwarki z boczku lub słoninki, zeszklić na tym cebulkę i polać zrumienione naleśniki PYCHA!!!
[[wysiwyg_imageupload:473:]]
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
OdpowiedzDzięki za komentarze Cieszę
Dzięki za komentarze Cieszę się, że korzystacie z przepisu i smakuje Wam taka wersja podania naleśników
____________
Mój blog kulinarny:
http://ziolowaszuflada.blogspot.com/
Świetna opcja wegetarianska
Świetna opcja wegetarianska
Mańka - najpiękniejsza z całej wsi
Spróbowałam, przepyszne !
Spróbowałam, przepyszne ! dziękuję
Beata
Świetny, jak dla mnie bardzo
Świetny, jak dla mnie bardzo treściwy. Dobry i na zimno, a może i lepszy?
pycha
pycha
Marzenko cieszę się, że Wam
Marzenko cieszę się, że Wam takie naleśniki smakowały. Moje dzieci też jakoś nie przepadały za szpinakiem... Ale teraz bardzo go lubią, zwłaszcza dziewczyny Dziękuję za komentarz
____________
Mój blog kulinarny:
http://ziolowaszuflada.blogspot.com/
Elu torcik pyszny wszystkim
Elu torcik pyszny wszystkim bardzo smakował, nawet moim chłopakom, którzy nie "lubią" za bardzo szpinaku polecam dziekuję za super przepis pozdrawiam
Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/
Dziękuję
Jeżeli chcemy, żeby warstw w
Jeżeli chcemy, żeby warstw w tym torcie było więcej, to trzeba usmażyć cieńsze naleśniki. Trzeba na patelnię nalać mniej ciasta i rozprowadzić ją po całej patelni, gdyż to ciasto jest dużo gęstsze od "normalnego" naleśnikowego i samo po patelni się nie rozpłynie.
____________
Mój blog kulinarny:
http://ziolowaszuflada.blogspot.com/
Pyziak miło mi, że
Pyziak miło mi, że wypróbowałeś mój przepis a potem dodałeś komentarz Jeżeli wolisz warstwy cieńsze to następnym razem usmażysz cieńsze naleśniki i będzie ok.
____________
Mój blog kulinarny:
http://ziolowaszuflada.blogspot.com/
W smaku fajny, polecam do
W smaku fajny, polecam do wypróbowania. Troszkę mi za mało naleśników wyszło i warstwy wyszły grube, ale to szczegół do poprawienia. Oby tak dalej!
Gabrysiu moja patelnia u góry
Gabrysiu moja patelnia u góry ma średnicę 24cm ale na dole jest mniej i naleśniki mają średnicę 21,5-22cm. Z tej porcji wychodzi 8-12 szt w zależności od tego jak dużo ciasta się leje i jakie grube naleśniki się przez to usmażą. Jaki wyjdzie tort po złożeniu widać na zdjęciach w przepisie na wariant Daj znać, jak już zrobicie, czy Wam smakowało
____________
Mój blog kulinarny:
http://ziolowaszuflada.blogspot.com/
Elu, na jakiej dużej patelni
Elu, na jakiej dużej patelni Ty smażysz te naleśniki? Z ilu sztuk robisz ten tort? Dla ilu osób to jest danie? Chcemy z córką go zrobić (ona jest specjalistką od smażenia naleśników), ale brakuje nam tych informacji..
GaBi
"Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"
Elu czytając przepis ślinka
Elu czytając przepis ślinka sama leciała Dziękuję za przepis,pierwszy raz będę robiła naleśniki drożdżowe Pozdrawiam
Super !!!!! Uwielbiamy
Super !!!!! Uwielbiamy nalesniki zrobie na piatek na obiadek dzieki Eluniu za przepisik. Pozdrawiam
Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/
Dziękuję
U mnie też pochłaniają
U mnie też pochłaniają wielkie ilości naleśników ,ta wersja na pewno się moim smakoszom spodoba
Hania z Łodzi: Co kto dobrze umie, tego mu nikt nie odbierze.
Niestety nie zdążyłam zrobić
Niestety nie zdążyłam zrobić zdjęcia potrawy w wersji "tortu" bo została pożarta Ale tak smakowała, że szybko powtórzę
____________
Mój blog kulinarny:
http://ziolowaszuflada.blogspot.com/