3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Szarlotka z pianka i kruszonka migdalowa


Wydrukuj:
4

Składniki

25 kawałek/kawałki/kawałków

Ciasto

  • 490 gramów mąki
  • 1 łyżeczek proszku do pieczenia
  • 120 gramów cukru pudru
  • 370 gramów margaryny
  • 6 zòltek
  • 2 łyżki gestej kwasnej smietany

Nadzienie

  • 8-10 kwaskowatych jablek
  • 1/4 szklanki wody
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 2 łyżeczki cynamonu, mielonego
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki soku z cytryny

Pianka

  • 6 bialek
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 budyn bez cukru (waniliowy lub smietankowy)

Kruszonka

  • 70 gramów mąki
  • 70 gramów margaryny
  • 70 gramów cukru
  • 100 gramów migdalòw obranych

Opròcz tego:

  • 4-5 łyżek bulki tartej
  • cukier puder do lukru
5

Przygotowanie

  1. Przygotowanie ciasta: do Blokada naczynia miksującego wlozyc wszystkie skladniki: okolo 90sek / obr 5. Zawinac w folie, wlozyc na 1h do lodòwki. Wyjac, rozlozyc na blaszke, wczesniej natluszczona, nakluc, podpiec: ok. 10min / 180°. Wyjac, przestudzic. Przygotowac nadzienie: jablka obrac, przekroic na 4, pokroic na plasterki, wlozyc do patelni (dobrej, nieporysowanej patelni), dodac wode, przykryc, poddusic na malym ogniu przez 15min (okolo, maja zmieknac, ale nie rozgotowac sie ! ). Zdjac z ognia, dodac cukier, cynamon, lekko wymieszac.  W szklance wymieszac sok z cytryny z maka ziemniaczana, dodac do jablek, poddusic wszystko razem jeszcze ze 2min. Przygotowac piane: ubic bialka: 2min / 37° / obr 4, uzywajac motylka. Kontynuowac ( bez temperatury), na obrotach 4, dodajac stopniowo cukier, potem budyn. Odlozyc. Do Blokada naczynia miksującego wlozyc migdaly, zmielic: kilka sek. / obr 9. Dodac pozostale skladniki, wyrobic: 20sek / obr 5. Przygotowac teraz cale ciasto: na podpieczony i przestygniety spòd, posypac bulke tarta, nalozyc nadzienie jablkowe, pokryc pianka; na koniec pokryc kruszonka migdalowa, rozkruszajac ciasto bezposrednio rekoma. Piec w nagrzanym piekarniku: ok. 30min / 180°. Wyjac, wystudzic, posypac cukrem pudrem, wlozyc do lodòwki na kilka godzin ( "odpocznie", fajnie przejdzie i jest smaczniejsze chlodne, szczegòlnie teraz, latem).

10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Motylek
    Motylek
    kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • napisze tylko jedno słowo:

    Zgłoszony przez paula_london na stycznia 8, 2015 at 23:13.

    napisze tylko jedno słowo: PYCHOOOTA!!! Dziekuje za przepis tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • przepis w ksiązce radość

    Zgłoszony przez agulinka na października 24, 2013 at 12:47.

    przepis w ksiązce radość gotowania tez taki zrobiłam tmrc_emoticons.)

    Kuchniamaryny - zapraszam na mój blog kulinarny. Kuchnia prosta metodą tradycyjną a także z wykonaniem TM, szybkie dania...więcej na blogu, serdecznie zapraszam www.marynawkuchni.wordpress.com


     

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Upieklas dzisiaj Gabrysiu ?

    Zgłoszony przez veronicab71 na maja 15, 2013 at 23:14.

    Upieklas dzisiaj Gabrysiu ? Big Smile Big Smile Big Smile  Ciesze sie, ze smakowalo Big Smile Love Love  Teraz poczekam na opinie Ilonki Big Smile tmrc_emoticons.;)

    Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni SmileSmileWink                            

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • wygląda apetycznie :love:  

    Zgłoszony przez ilonaw na maja 15, 2013 at 19:24.

    wygląda apetycznie Love   już wydrukowałam przepis będę próbować Big Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Upiekłam, było pyszne!

    Zgłoszony przez gabi49 na maja 15, 2013 at 13:04.

    Party Upiekłam, było pyszne! Love

    GaBi


    "Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • wyszło pyszne na drugi dzień

    Zgłoszony przez dyrektorbok@o2.pl na stycznia 30, 2013 at 22:59.

    wyszło pyszne na drugi dzień wyśmienite. Proponuję zrobić na spod 1/2 porcji w zupełności wystarczy na dużą blachę. 

    Aganiok 

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • hmmm zobaczymy czy bedzie

    Zgłoszony przez dyrektorbok@o2.pl na stycznia 29, 2013 at 19:45.

    hmmm zobaczymy czy bedzie smaczne właśnie sie piecze...mała uwaga ciasto w czasie wyrabiania sie zakleiło 90 sekund to pomyłka nie mozna go wymieszać... margaryny została w kawałkach...ufff 

    Aganiok 

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Ale pychotka!  Będę robić,

    Zgłoszony przez gabi49 na sierpnia 16, 2012 at 21:45.

    Ale pychotka!  Będę robić, choć jest dość pracochłonne. Ja jestem z natury wygodna i lubię szybkie efekty, jestem niecierpliwa. Przepis z pewnościa przekażę znajomej , miłośniczce szarlotek! Big Smile

    GaBi


    "Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Ciesze sie Adamczak

    Zgłoszony przez veronicab71 na sierpnia 16, 2012 at 17:50.

    Ciesze sie Adamczak Big Smile Big Smile tmrc_emoticons.;) tmrc_emoticons.;)

    Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni SmileSmileWink                            

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • bardzo pyszna ta szarlotka

    Zgłoszony przez adamczak na sierpnia 11, 2012 at 21:48.

    bardzo pyszna ta szarlotka zrobiłam ją dziś 

    igusia

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Ciesze sie, Aniu:) :) 

    Zgłoszony przez veronicab71 na sierpnia 5, 2012 at 14:25.

    Ciesze sie, Aniutmrc_emoticons.) tmrc_emoticons.)  Buziaki i dla CiebieLove Love tmrc_emoticons.;)

    Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni SmileSmileWink                            

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Ciacho pyszne. Zrobione

    Zgłoszony przez Anna500 na sierpnia 5, 2012 at 13:31.

    Ciacho pyszne. Zrobione zjedzone i napewno bedzie często gościło na moim stole. Dziękuję za super przepis i pozdrawiam tmrc_emoticons.D tmrc_emoticons.D tmrc_emoticons.D

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Ciasto wygląda obłędnie

    Zgłoszony przez magi1 na sierpnia 4, 2012 at 16:59.

    Ciasto wygląda obłędnie pysznie tmrc_emoticons.D bardzo lubię szarlotkę tmrc_emoticons.D napewno wypróbuję tmrc_emoticons.D pozdrowionka tmrc_emoticons.D

    Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/


    Dziękuję Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze