Składniki
- 150 gramów mąki
- 230 gramów cukru + ile trzeba
- 190 gramów kaszy manny
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1200 gramów jablek, kwasnych, obranych i pokrojonych na kazde na 8 czesci
- 200 gramów miekkiego masla lub margaryny
- cynamon mielony
-
6
-
7Czas całkowity
-
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
-
-
9
Przygotowanie
Wlaczyc piekarnik: 180°. Do "Blokada naczynia miksującego" wlozyc make, kasze, 230g cukru i proszek: kilka sek / "Obroty wsteczne" / obr 3. Zwazyc, podzielic na 3 czesci. Do "Blokada naczynia miksującego" wlozyc jablka: 2sek / obr 6 (podzielic na 2 czesci, miksowac po polowie). Tortownice natluscic, posypac kasza manna, wysypac ròwno 1 czesc sypkiej mieszanki. Na to wylozyc polowe jablek, posypac cukrem, nastepnie cynamonem. Na to posypac 2 czesc sypkich skladnikòw, nastepnie - jablka - cukier - cynamon. Posypac ostatnia czescia sypkich skladnikòw. Wszystko , tzn. caly wierzch, dokladnie pokryc kawalkami masla (margaryny). Piec w nagrzanym piekarniku : ok. 45min / najpierw 180°, pod koniec 200° - powierzchnia musi sie troche zrumienic.
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
OdpowiedzBardzo dobre i mega szybkie. Też jabłek nie...
Bardzo dobre i mega szybkie. Też jabłek nie sypałam cukrem. I połowa tego cukru co w przepisie i słodkie.
pyszne
pyszne
ciasto wyborne. robiłam dla gości i jeszcze...
ciasto wyborne. robiłam dla gości i jeszcze ciepłe szybko zniknęło. Dodałam sporo cynamonu i mniej cukru
Bardzo udane ciasto! Dziękuje za przepis ...
Bardzo udane ciasto! Dziękuje za przepis
Miałam mało czasu i imprezę rodzinna, zdecydowałam się na ten szybki i polecany przepis i się nie zawiodłam.
Zmniejszylam ilość cukru do 200 g (było słodkie, cały cukier dodałam do mieszanki, jabłek nie posypywałam), zużyłam również mniej masła mimo iż na każdej ze środkowych warstw kładłam kilka kawałków oraz przykryłam cały wierzch (twarde masło z lodówki kroje przy użyciu łopatki do krojenia sera żółtego), cynamon dodałam zarówno do mieszanki jak i do jabłek.
Pycha! Zapisuje przepis i teraz takie szarlotki będą u mnie
Mruczaca:a jaki przepis polecasz na szybkie ciacho...
Mruczaca:a jaki przepis polecasz na szybkie ciacho z jabłkami?
Bardzo dobra i super szybka
Bardzo dobra i super szybka
Robiłam już kolejny raz.Tym razem miałam...
Robiłam już kolejny raz.Tym razem miałam słodkie jabłka więc cukru o wiele mniej a na warstwę jabłek wcale.Masło pomiędzy warstwy też dałam a na górę wiórki kokosowe😜😜Pychotka.
To ciasto jest rewelacyjne
To ciasto jest rewelacyjne nawet z papierówkami, które są suche i kwaśne. Wcale nie trzeba zwiększać ilości cukru.
Polecam dorzucić jeszcze gdzieniegdzie rodzynki lub orzechy
Jeżeli jabłka są zbyt mokre (puściły sok zanim się je wrzuciło do ciasta) to nie dodawajcie tego soku, a kolejne warstwwy jabłek posypcie jeszcze odrobiną bułki tartej, która wchłonie sok z powstały w czasie pieczenia.
Właśnie zrobiłam, ale mam
Właśnie zrobiłam, ale mam mieszane uczucia. Dałam dużo mniej cukru (100g), nie sypałam nim jabłek, a ciasto wyszło obrzydliwe słodkie. Konsystencja i chrupanie nieprzerobionej kaszy manny mnie odrzuca, czuję, że skończy się na bólu brzucha, wyjadam jabłka ze środka. Niestety prawdopodobnie nie powtórzę tego przepisu Ostatnio robiłam inny, szybki przepis na jabłecznik i nie mogłam odejść od blachy. A tu... szkoda tylu pysznych jabłek
właśnie usypałam ciasto wg
właśnie usypałam ciasto wg receptury Mrelka 100
jestem w szoku wymieszanie suchych skłaników zajęło mi minutę, jabłek nie obierałam, wydrążyłam środki i rozdrobiłam w termomisiu - to klejne 3 min. Przesypanie na blaszkę i pocięcie masła na wierzch to najbardziej pracochłonne zadanie - 4 min.
piekarnik nie zdążył się nagrzać, a ciasto już w blaszce czekało
efekt przerósł moje oczekiwania
Pychotka bardzo szybko sie
Pychotka bardzo szybko sie robi
Wyszła naprawdę super,
Wyszła naprawdę super, następnym razem podań na ciepło z lodami.
Super przepis. Wypróbowałam i
Super przepis. Wypróbowałam i gorąco polecam
Extra szarlotka na ciepło
Extra szarlotka na ciepło znikła połowa polecam
Dałam trochę masła pomiędzy warstwy i wszystko pięknie się związało
A można ją do zwykłej patelni
A można ją do zwykłej patelni załadować czy musi być tortownica??
Ciasto upieczone, prawie
Ciasto upieczone, prawie zjedzone. Dawno nie jadłam tak dobrej szarlotki !
Za radą jednej z osób
Za radą jednej z osób komentujących pomiędzy poszczególne warstwy ułozyłam odrobinę kawałków masła - strzał w dziesiątkę Inaczej środek mógłby być suchawy.
Ostatecznie, jak dla mnie troszkę za bardzo tłusta z wierzchu, więc na przyszłość zmniejszę górną ilość masła - ale w smaku pyszna! Nigdy dotąd nie robiłam sypanego ciasta ciekawe doświadczenie I dałam mniej cukru - miałam słodkie jabłka :]
Niebo w ustach, serdecznie
Niebo w ustach, serdecznie polecam.
takiej szarlotki jeszcze nie
takiej szarlotki jeszcze nie jadłam , pychota każdy kawałek podałam z sosem waniliowym polecam
Juz widzę tortownica ok 28cm
Juz widzę tortownica ok 28cm
Jaka tortownica jest
Jaka tortownica jest najlepsza na tę porcje ciasta. Chodzi mi oczywiscie o wielkosc tortownicy, jej srednicę ?
Ciekawy przepis, jestem
Ciekawy przepis, jestem bardzo ciekawa efektu, na pewno dzisiaj wypróbuję, podzielę się wrażeniami wkrótce.
Ciesze sie, ze smakuje
Ciesze sie, ze smakuje Wilgotnosc ciasta zalezy od rodzaju jablek. Jesli jablka nie sa zbyt soczyste, masz racje, kilka wiòrek masla przyda sie Moje jablka sa bardzo soczyste, wiec nic wiecej nie trzeba Pozdrawiam serdecznie
Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni
Robiłam juz kilka razy , jest
Robiłam juz kilka razy , jest przepyszna . Moja mała sugestia aby na kazda sucha warstwę dac kilka wiórek masła
Ciasto w piekarniku smak
Ciasto w piekarniku smak dzieciństwa mi się przypomniał szybkie ciasto i bardzo smaczne.
Mialam kiedys taki przepis w
Mialam kiedys taki przepis w moich notatkach, wiec trzeba bedzie sobie zrobic powtorke, bo to jest dobre i szybko sie robi,
dziekuje za przepis, ppozdrawiam serdecznie.
Annkarp napisał: Chyba jestem
Przykro mi bardzo Aniu Wlozylas ciasto do nagrzanego juz piekarnika? Wlaczylas gòra-dòl? Maslo sie stopi i wchlonie, niemozliwe, zeby plywalo.... Nie zdarzylo mi sie, zeby zle wyszlo.... Moze w takim przypadku trzeba bylo wstawic je pod koniec wyzej i zwiekszyc temperature ? Przykro mi naprawde Pozdrawiam serdecznie
Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni
Chyba jestem jakaś "inna".
Chyba jestem jakaś "inna". Ciasto wylądowało w koszu wg mnie nie bylo upieczone wcale - pomimo, że piekłam ciut dłużej niż przepis wskazuje, na wierzchu paskudny tłusz normalnie pływał. Powiedzcie co zrobiłam źle? Potrafię piec i z innymi ciastami nie mam kłopotu ale ta szarlotka to była porażka
Znam taką szarlotkę, robiłam
Znam taką szarlotkę, robiłam ją już wiele razy ale jeszcze nigdy w TM wkrótce wypróbuję i wiem, ze będzie pyszna
Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/
Dziękuję
:D :D Swietnie Aniu ;)
Swietnie Aniu Bedzie trzeba dokupic jablek Ale juz lepiej dokupic, jakby sie mialy marnowac Pozdrawiam serdecznie i smacznego calej Rodzince
Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni
Pychota... ;o) do tej pory
Pychota... ;o) do tej pory zastanawialam się co zrobię z zalegającymi w skrzynce jabłkami... a teraz mam dylemat skąd mam wziąć więcej jabłek ;o) bo moja rodzinka chcialaby jesc szarlotkę na okrągło ;o)
;o)
Spròbuje i ze skòrka
Spròbuje i ze skòrka
Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni
Robię podobną szarlotkę
Robię podobną szarlotkę jeszce szybciej. Mieszam szklankę kaszki + szklankę cukru + szklankę mąki + 1,5 łyżeczki proszku w misce a w TM rozdrabniam tylko 1,5 kg jabłek ze skórką (pozbawiam je tylko pestek i ogonka). Połowę sypkiej mieszanki wysypuję do natłuszczonej tortownicy na to jabłka zmielone z cynamonem a na jabłka druga część sypkich składników.Mocno przycisnąć dłonią i na wierzch zestruganą kostkę masła (najlepiej z zamrażalnika). Tym sposobem zużywałam jesienią spady jabłek, które były małe i nie chcailo mi sie ich strugać. Pozdrawiam
Dzieki dziewczyny, ze
Dzieki dziewczyny, ze wypròbowalyscie i ciesze sie, ze smakowala Mysle, ze wszystko zalezy od jakosci jablek. Moje byly nieslychanie soczyste i nim wlozylam skladniki sypkie, puscily troche soku, ktòry tez dodalam do ciasta. Pewnie dlatego wszystko upieklo sie przepieknie. Jesli zas ktos uzywa jablek malo soczystych, oplaci sie dodac i w srodek troche masla
Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni
Wczoraj piekłam i udała mi
Wczoraj piekłam i udała mi się ta szarlotka. Już bardzo mało zostało na popołudniową kawę ale jak będę piekła następnym razem to położę na pierwszą warstwę jabłek trochę masła bo na spodzie została mi mała ilość sypkich składników
wypróbowałam ten przepis na
wypróbowałam ten przepis na szarlotkę już tydzień temu ale nie miałam czasu ostatnio na przepisownie i dopiero dzisiaj wygospodarowałam chwilke więc nadrabiam zaległości ale co tu dużo mówić jak szarlotka poszła jeszcze ciepła
krzesz65 napisał: Trochę mi
Dobre, tez sie posmialam òsemki .... ahahahahah
I ciesze sie, ze smakuje Wyjsc, musi wyjsc, bo jest latwe i trudno je schrzanic Nawet poczatkujacym musi wyjsc Najwazniejsze, ze smakuje Milej niedzieli Aniu i smacznego
Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni
Udało się Podeszłam do
Udało się Podeszłam do tematu jak niewierny Tomasz, a tu taki efekt. Szybko i smacznie, inaczej. Polecam
Trochę mi się plany
Trochę mi się plany pozmieniały i piekę szarlotkę dopiero dzisiaj. Ciasto błyskawicznie zrobione znalazło sie już w piekarniku. Jak wyszło, napiszę wieczorem, a teraz muszę się z wami podzielić prawdziwą historyjką, którą sobie przypomniałam w trakcie obierania jabłek i zaśmiewałam się serdecznie. Opowiadała to Gosia, moja koleżanka z pracy, która dała przepis na fale dunaju swojej znajomej, początkującej gospodyni. Ta, przygotowując ciasto, zadzwoniła do Gosi z pytaniem , czy nie można jabłek wycinać jakoś inaczej, bo ósemki są bardzo trudne! :O
Czekam na wynik koncowy Aniu
Czekam na wynik koncowy Aniu
Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni
Dziewczyny, ja już jutro , z
Dziewczyny, ja już jutro , z samego rana, zabieram się za pieczenie. Właśnie robię listę zakupów!!!
:D :D Skusilas sie jednak
Skusilas sie jednak Elu I ja wkròtce zrobie powtòrke Buzka
Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni
Nie wytrzymałam i wczoraj ją
Nie wytrzymałam i wczoraj ją zrobiłam Mmmniam Rozeszła się jeszcze ciepła z bitą śmietaną Wsobotę kupuję jabłka na targu i robię następną, bo jest przepyszna. Dzięki Verciu
____________
Mój blog kulinarny:
http://ziolowaszuflada.blogspot.com/
Ilonko, musisz koniecznie
Ilonko, musisz koniecznie wypròbowac !!!! Kiedy Ci najdzie ochota na nastepna szarlotke Wypròbuj koniecznie
Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni
krzesz65 napisał: Żyję już
Zareagowalas, jak ja Ja tez juz zyje ponad 40 lat i patrzylam w przepis niedowierzajac :O :O :O Wypròbuj, nie zawiedziesz sie Naprawde niebo w gebie, szczegòlnie jeszcze ciepla, ale pycha i na drugi dzien Cos wspanialego I niezwykle szybkiego Polecam, polecam goraco Pozdrawiam Cie serdecznie Daj znac, jaka byla reakcja po spròbowaniu Z komentarzy wynika, ze pycha
Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni
Ciekawy , szybki i
Ciekawy , szybki i prosty przepis , nie znam takiej wersji szarlotki napewno wypróbuje ale w póżniejszym czasie bo aktualnie mam w lodówce szarlotkę
Żyję już prawie 50 lat na tym
Żyję już prawie 50 lat na tym świecie i nigdy nie słyszałam o tym sposobie. Szarlotki piekę często, bo lubimy jabłka i cynamon. Ostatnio najczęściej korzystam z przepisu z książki podstawowej. No ale to ciasto w sobotę musowo wypróbuję Dzieki za przepis
Powiem Wam dziewczyny, ze
Powiem Wam dziewczyny, ze trafilam na ten przepis calkiem niespodziewanie, szukajac czegos innego... w zyciu nie robilam takiej szarlotki :O :O :O Przepis zas tak mnie zainteresowal, ze od razu wzielam sie za robote Tak z ciekawosci... Skladniki mialam wszystkie, wiec biegiem przerobilam na TM, choc w zasadzie, niewiele jest do przerabiania, biorac pod uwage, ze przepis jest nieslychanie prosty Mialam zielone jablka ( Smith), kwasne i bardzo soczyste, wiec nie musialam niczego wiecej dodawac, wszystko wyszlo pyszne, nawilzone jak trzeba, a ciasto juz prawie pozarte Sama bylam zaskoczona wynikiem :O :O :O Biorac pod uwage, ze w skladnikach sa jablka i cynamon, podejrzewalam, ze cos fajnego musi wyjsc, ale wynik przeszedl moje oczekiwania . Niebo w gebie, szczegòlnie dla tych, ktòrzy lubia, podobnie jak ja, jablka z cynamonem . Zrobilam pierwszy raz, ale bede robic czesto Takie szybkie, i takie smaczne A przy okazji ciesze sie, ze i Wam przypomnialam o nim Jestem wdzieczna temu, kto wymyslil to ciasto Buziaczki wszystkim
Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni
Vercia dziękuję za
Vercia dziękuję za przypomnienie przepisu Szarlotka sypana często gościła na naszym stole i pomyśleć że pierwszy raz upieklam ją 40 lat temu Pozdrawiam srdecznie
Uwielbiam szarlotkę sypaną
Uwielbiam szarlotkę sypaną !!!! U nas 3/4 znika jak jeszcze jest gorąca z dodatkiem lodów waniliowych. Moja rada to aby na pierwszą warstwę sypką na sam środek położyć plasterek masła bo bywa ,że wilgoć z jabłek i masło z górnej warstwy nie przesiąkają czasem do samego spodu i pozostaje on częściowo sypki.
“Kreatywność to wymyślanie, eksperymentowanie, wzrastanie, ryzykowanie, łamanie zasad, popełnianie błędów i dobra zabawa " - Mary Lou Cook