thumbnail image 1
thumbnail image 2
thumbnail image 3
thumbnail image 4
thumbnail image 5
thumbnail image 1 thumbnail image 2 thumbnail image 3 thumbnail image 4 thumbnail image 5
Czas przygotowania
0min
Czas całkowity
0min
porcja/porcje/porcji
4 osoba/osoby
Poziom
--

Składniki

Polenta

  • 1500 gramów wody
  • 1 łyżki soli gruboziarnistej
  • 1 łyżki oleju z oliwek
  • 400 gramów mąki kukurydzianej

Sos

  • 1 ząbki czosnku
  • 1 mala cebulka
  • 20 gramów oleju z oliwek
  • 600 gramów pomidoròw w puszce
  • szczypta cukru
  • soli
  • garsc suszonych grzybòw
  • 4-5 kawałków kielbasy surowej obranej
  • kardamon, oregano, kminek

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Varoma
    Varoma kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    Polenta
  1. Do Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" wlozyc wszystkie skladniki opròcz maki: 12min / 100° / obr 1, wylaczyc. Wlaczyc TM na obr 2: wsypywac make powoli, az do wykonczenia. Nastawic TM ponownie: 40min / 100° / obr 2. Wylozyc do naczynia , natluszczonego lub przelanego zimna woda. Wystudzic, kroic na kawalki, podawac z sosem - pomidorowym, serowym, grzybowym, itd. Jesli chcemy polente badziej miekka, zmniejszamy ilosc maki ( np. o 50g).

  2. Sos
  3. Grzyby namoczyc. przez 30min.  Do Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" wlozyc czosnek i cebule: 4sek / obr 7. Dodac olej i grzyby: 3min / 100° / obr 1. Dodac pomidory, posolic, dodac cukier, przyprawy. Na Varome , lekko natluszczona, ulozyc kielbaski - umyte i osuszone : 20min / Varoma / Mieszanie"Mieszanie" .  Jesli chcemy przyspieszyc gotowanie kielbasek, przykrywamy je  papierem aluminiowym . Jesli ktos nie chce sosu z kielbaskami, gotuje sam sos, bez Varomy: 10min / 100° / Obroty wsteczne"Obroty wsteczne" / Mieszanie"Mieszanie" .  Jesli chcemy dodac ròwniez zeberka, czas gotowania sie przedluza.

Porady

Polente mozna jesc od razu, ciepla - bedzie bardzo miekka. Przestygnieta - da sie kroic. Wszystko zalezy od upodoban. Naczynie najlepiej umyc od razu po gotowaniu. Do krojenia polenty uzyc ostrego noza, lekko natluszczonego.

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Polenta z sosem pomidorowym, z grzybami i kielbaskami

Wydrukuj:

Komentarze

  • września 12, 2013 at 16:23
    5.0

    Za 19 min będzie polenta gotowa.... Udusiłam cebulkę do tego i kiełbaskę z cielęciny eko. Zobaczymy co z tego wyjdzie tmrc_emoticons.) Mam też swojski smalczyk. Ślinka mi cieknie już!

    " Trzymaj się z dala od ludzi, którzy tłamszą twoje marzenia. Mali ludzie zawsze to robią. Jednak, naprawdę wielcy sprawiają, że ty także możesz stać się wielki. "

  • czerwca 16, 2013 at 14:17

    Zycze smacznego Moniczko, w takim razie Big Smile Big Smile  A pròbowalas gnocchi po rzymsku ?

    http://przepisownia.pl/przepisy/gnocchi-po-rzymsku/447192

    Pozdrawiam Cie serdecznie Love Love  A còreczka jak tam?  Rosnie ? Love Love

    Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni SmileSmileWink                            

  • czerwca 11, 2013 at 16:07

    Przepraszam, dopiero teraz doczytałam w komentarzach o kaszce tmrc_emoticons.).

    porcupine ma na imię Monika i zaprasza na swój blog o rękodziele: www.domzakoncemswiata.blogspot.com

  • czerwca 11, 2013 at 16:05

    o, super, że jest polenta! A można ją przygotować z kaszki kukurydzianej? Bo kaszkę zawsze mamy na stanie tmrc_emoticons.;). Gdybyś miała inne przepisy tego typu, to ja chętnie wykorzystam tmrc_emoticons.).

    porcupine ma na imię Monika i zaprasza na swój blog o rękodziele: www.domzakoncemswiata.blogspot.com

  • stycznia 27, 2013 at 16:15

    No to super Grazynko, bedzie jedno danie wiecej w menù domowym Big Smile Big Smile

    Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni SmileSmileWink                            

  • stycznia 27, 2013 at 15:52
    5.0

    Cooking 1Veroniko Polenta bardzo nam smakuje tmrc_emoticons.p Big Smile  Mój mąż lubi pokroić w kosteczkę i zalać  rosołem Big Smile  a na drugie danie z sosem i mięskiem.Super danie tmrc_emoticons.D Big Smile Love

  • stycznia 12, 2013 at 16:52
    5.0

    Cooking 4Veroniko Polentę kupiłam i poczytałam dokładnie opakowanie tmrc_emoticons.;) Big Smile tmrc_emoticons.D  okazuje się ,że jest to grysik kukurydziany i gotuje sie tylko ok 3-5 minuty sypiac na wrzątek. Cooking 1  Mam już wszystkie składniki więc ugotuję Polentę. Pozdrawiam Party Love Love

  • stycznia 11, 2013 at 18:39

    Fajnie Grazynko tmrc_emoticons.)  Pierwszy raz ? Wykorzystaj przepis, pòki zimno, w cieple dni znika apetyt na polente, robi sie za goraco i wybieramy lzejsze potrawy tmrc_emoticons.;)  Radze tez spojrzec na opakowanie, jesli jest przepis. Wtedy skoordynowac obydwa. W razie trudnosci , daj znac Grazynko. Spòjrz tez ewentualnie na porady Eli, ona robila tmrc_emoticons.) . A polenta, owszem, zòltawa, podobna do kaszy manny tmrc_emoticons.;) tmrc_emoticons.;)

    Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni SmileSmileWink                            

  • stycznia 11, 2013 at 17:03
    5.0

    Vercia byłam dzisiaj w Lidlu i jest mąka Polenta. tmrc_emoticons.)  w przeżroczystym opakowaniu i wygląda jak nasza kaszka manna,tylko jest żółta tmrc_emoticons.) Wróciłam więc do tego przepisu poczytałam komentarze i przepis i jutro idę po mąkę tmrc_emoticons.D Big Smile  Będę robiła Polentę wg Twojego przepisu Cooking 1  Pozdrawiam serdecznie Party Love

  • listopada 10, 2012 at 23:08

    Dziewczyny ja polentè robie baaaardzo czèsto,mieszkam we Wloszech w Lombardii czyli tu tzw krainie polenty,we Wloszech zwà ludzi mieszkajàcych tu "polentoni".Przepis Veroniki jest dokladnie taki jaki robiè.Ja na koncu dodajà lyzkè masla,w trakcie gotowania kopystka ma byc caly czas wBlokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" plus samemu co jakis czas mieszamy dokladnie,jesli chcemy mièc konsystècje mièkszà  wsypujemy mniej màki kukurydzianej.Màka kukurydziana jest drobniej mielona niz kasza.Gotowac 40 min.Po polsku juz po 10 min byla by gotowa,lecz prawdziwa wloska ma byc gotowana dluzej,sami zauwazycie zè zrobi siè szklista i zeslizguje siè z kopystki.Oryginalnie jak tradycja nakazuje goràcà polentè wylewamy na duzy plaski talerz od pizzy,tu na deski specjalne.Pièknie siè rozleje i sama siè zatrzyma.Moja mama w Polsce czèsto gotuje jà do sosòw mièsnych np zeberek. Cooking 9