




- TM 31
Składniki
Polenta
- 1500 gramów wody
- 1 łyżki soli gruboziarnistej
- 1 łyżki oleju z oliwek
- 400 gramów mąki kukurydzianej
Sos
- 1 ząbki czosnku
- 1 mala cebulka
- 20 gramów oleju z oliwek
- 600 gramów pomidoròw w puszce
- szczypta cukru
- soli
- garsc suszonych grzybòw
- 4-5 kawałków kielbasy surowej obranej
- kardamon, oregano, kminek
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Varoma
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Do
"Blokada naczynia miksującego" wlozyc wszystkie skladniki opròcz maki: 12min / 100° / obr 1, wylaczyc. Wlaczyc TM na obr 2: wsypywac make powoli, az do wykonczenia. Nastawic TM ponownie: 40min / 100° / obr 2. Wylozyc do naczynia , natluszczonego lub przelanego zimna woda. Wystudzic, kroic na kawalki, podawac z sosem - pomidorowym, serowym, grzybowym, itd. Jesli chcemy polente badziej miekka, zmniejszamy ilosc maki ( np. o 50g).
Grzyby namoczyc. przez 30min. Do
"Blokada naczynia miksującego" wlozyc czosnek i cebule: 4sek / obr 7. Dodac olej i grzyby: 3min / 100° / obr 1. Dodac pomidory, posolic, dodac cukier, przyprawy. Na Varome , lekko natluszczona, ulozyc kielbaski - umyte i osuszone : 20min / Varoma /
"Mieszanie" . Jesli chcemy przyspieszyc gotowanie kielbasek, przykrywamy je papierem aluminiowym . Jesli ktos nie chce sosu z kielbaskami, gotuje sam sos, bez Varomy: 10min / 100° /
"Obroty wsteczne" /
"Mieszanie" . Jesli chcemy dodac ròwniez zeberka, czas gotowania sie przedluza.
Polenta
Sos
Porady
Polente mozna jesc od razu, ciepla - bedzie bardzo miekka. Przestygnieta - da sie kroic. Wszystko zalezy od upodoban. Naczynie najlepiej umyc od razu po gotowaniu. Do krojenia polenty uzyc ostrego noza, lekko natluszczonego.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Za 19 min będzie polenta gotowa.... Udusiłam cebulkę do tego i kiełbaskę z cielęciny eko. Zobaczymy co z tego wyjdzie
Mam też swojski smalczyk. Ślinka mi cieknie już!
" Trzymaj się z dala od ludzi, którzy tłamszą twoje marzenia. Mali ludzie zawsze to robią. Jednak, naprawdę wielcy sprawiają, że ty także możesz stać się wielki. "
Zycze smacznego Moniczko, w takim razie
A pròbowalas gnocchi po rzymsku ?
http://przepisownia.pl/przepisy/gnocchi-po-rzymsku/447192
Pozdrawiam Cie serdecznie
A còreczka jak tam? Rosnie ?
Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni

Przepraszam, dopiero teraz doczytałam w komentarzach o kaszce
.
porcupine ma na imię Monika i zaprasza na swój blog o rękodziele: www.domzakoncemswiata.blogspot.com
o, super, że jest polenta! A można ją przygotować z kaszki kukurydzianej? Bo kaszkę zawsze mamy na stanie
. Gdybyś miała inne przepisy tego typu, to ja chętnie wykorzystam
.
porcupine ma na imię Monika i zaprasza na swój blog o rękodziele: www.domzakoncemswiata.blogspot.com
No to super Grazynko, bedzie jedno danie wiecej w menù domowym

Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni

Fajnie Grazynko
Pierwszy raz ? Wykorzystaj przepis, pòki zimno, w cieple dni znika apetyt na polente, robi sie za goraco i wybieramy lzejsze potrawy
Radze tez spojrzec na opakowanie, jesli jest przepis. Wtedy skoordynowac obydwa. W razie trudnosci , daj znac Grazynko. Spòjrz tez ewentualnie na porady Eli, ona robila
. A polenta, owszem, zòltawa, podobna do kaszy manny

Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni

Vercia byłam dzisiaj w Lidlu i jest mąka Polenta.
w przeżroczystym opakowaniu i wygląda jak nasza kaszka manna,tylko jest żółta
Wróciłam więc do tego przepisu poczytałam komentarze i przepis i jutro idę po mąkę
Będę robiła Polentę wg Twojego przepisu
Pozdrawiam serdecznie

Dziewczyny ja polentè robie baaaardzo czèsto,mieszkam we Wloszech w Lombardii czyli tu tzw krainie polenty,we Wloszech zwà ludzi mieszkajàcych tu "polentoni".Przepis Veroniki jest dokladnie taki jaki robiè.Ja na koncu dodajà lyzkè masla,w trakcie gotowania kopystka ma byc caly czas w
"Blokada naczynia miksującego" plus samemu co jakis czas mieszamy dokladnie,jesli chcemy mièc konsystècje mièkszà wsypujemy mniej màki kukurydzianej.Màka kukurydziana jest drobniej mielona niz kasza.Gotowac 40 min.Po polsku juz po 10 min byla by gotowa,lecz prawdziwa wloska ma byc gotowana dluzej,sami zauwazycie zè zrobi siè szklista i zeslizguje siè z kopystki.Oryginalnie jak tradycja nakazuje goràcà polentè wylewamy na duzy plaski talerz od pizzy,tu na deski specjalne.Pièknie siè rozleje i sama siè zatrzyma.Moja mama w Polsce czèsto gotuje jà do sosòw mièsnych np zeberek. 