PRZEPIS NA THERMOMIX ®
Składniki
4 osoba/osoby
Polenta
- 1500 gramów wody
- 1 łyżki soli gruboziarnistej
- 1 łyżki oleju z oliwek
- 400 gramów mąki kukurydzianej
Sos
- 1 ząbki czosnku
- 1 mala cebulka
- 20 gramów oleju z oliwek
- 600 gramów pomidoròw w puszce
- szczypta cukru
- soli
- garsc suszonych grzybòw
- 4-5 kawałków kielbasy surowej obranej
- kardamon, oregano, kminek
-
6
-
7Czas całkowity
-
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
-
-
9
Przygotowanie
Do "Blokada naczynia miksującego" wlozyc wszystkie skladniki opròcz maki: 12min / 100° / obr 1, wylaczyc. Wlaczyc TM na obr 2: wsypywac make powoli, az do wykonczenia. Nastawic TM ponownie: 40min / 100° / obr 2. Wylozyc do naczynia , natluszczonego lub przelanego zimna woda. Wystudzic, kroic na kawalki, podawac z sosem - pomidorowym, serowym, grzybowym, itd. Jesli chcemy polente badziej miekka, zmniejszamy ilosc maki ( np. o 50g).
Grzyby namoczyc. przez 30min. Do "Blokada naczynia miksującego" wlozyc czosnek i cebule: 4sek / obr 7. Dodac olej i grzyby: 3min / 100° / obr 1. Dodac pomidory, posolic, dodac cukier, przyprawy. Na Varome , lekko natluszczona, ulozyc kielbaski - umyte i osuszone : 20min / Varoma / "Mieszanie" . Jesli chcemy przyspieszyc gotowanie kielbasek, przykrywamy je papierem aluminiowym . Jesli ktos nie chce sosu z kielbaskami, gotuje sam sos, bez Varomy: 10min / 100° / "Obroty wsteczne" / "Mieszanie" . Jesli chcemy dodac ròwniez zeberka, czas gotowania sie przedluza.
Polenta
Sos
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Varoma
kup teraz -
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Porady
Polente mozna jesc od razu, ciepla - bedzie bardzo miekka. Przestygnieta - da sie kroic. Wszystko zalezy od upodoban. Naczynie najlepiej umyc od razu po gotowaniu. Do krojenia polenty uzyc ostrego noza, lekko natluszczonego.
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
OdpowiedzZa 19 min będzie polenta
Za 19 min będzie polenta gotowa.... Udusiłam cebulkę do tego i kiełbaskę z cielęciny eko. Zobaczymy co z tego wyjdzie Mam też swojski smalczyk. Ślinka mi cieknie już!
" Trzymaj się z dala od ludzi, którzy tłamszą twoje marzenia. Mali ludzie zawsze to robią. Jednak, naprawdę wielcy sprawiają, że ty także możesz stać się wielki. "
Zycze smacznego Moniczko, w
Zycze smacznego Moniczko, w takim razie A pròbowalas gnocchi po rzymsku ?
http://przepisownia.pl/przepisy/gnocchi-po-rzymsku/447192
Pozdrawiam Cie serdecznie A còreczka jak tam? Rosnie ?
Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni
Przepraszam, dopiero teraz
Przepraszam, dopiero teraz doczytałam w komentarzach o kaszce .
porcupine ma na imię Monika i zaprasza na swój blog o rękodziele: www.domzakoncemswiata.blogspot.com
o, super, że jest polenta! A
o, super, że jest polenta! A można ją przygotować z kaszki kukurydzianej? Bo kaszkę zawsze mamy na stanie . Gdybyś miała inne przepisy tego typu, to ja chętnie wykorzystam .
porcupine ma na imię Monika i zaprasza na swój blog o rękodziele: www.domzakoncemswiata.blogspot.com
No to super Grazynko, bedzie
No to super Grazynko, bedzie jedno danie wiecej w menù domowym
Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni
Veroniko Polenta bardzo nam
Veroniko Polenta bardzo nam smakuje Mój mąż lubi pokroić w kosteczkę i zalać rosołem a na drugie danie z sosem i mięskiem.Super danie
Veroniko Polentę kupiłam i
Veroniko Polentę kupiłam i poczytałam dokładnie opakowanie okazuje się ,że jest to grysik kukurydziany i gotuje sie tylko ok 3-5 minuty sypiac na wrzątek. Mam już wszystkie składniki więc ugotuję Polentę. Pozdrawiam
Fajnie Grazynko :) Pierwszy
Fajnie Grazynko Pierwszy raz ? Wykorzystaj przepis, pòki zimno, w cieple dni znika apetyt na polente, robi sie za goraco i wybieramy lzejsze potrawy Radze tez spojrzec na opakowanie, jesli jest przepis. Wtedy skoordynowac obydwa. W razie trudnosci , daj znac Grazynko. Spòjrz tez ewentualnie na porady Eli, ona robila . A polenta, owszem, zòltawa, podobna do kaszy manny
Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni
Vercia byłam dzisiaj w Lidlu
Vercia byłam dzisiaj w Lidlu i jest mąka Polenta. w przeżroczystym opakowaniu i wygląda jak nasza kaszka manna,tylko jest żółta Wróciłam więc do tego przepisu poczytałam komentarze i przepis i jutro idę po mąkę Będę robiła Polentę wg Twojego przepisu Pozdrawiam serdecznie
Veroniko, robiłam już kilka
Veroniko, robiłam już kilka razy tą polentę i do jej gotowania używam motylka; wtedy ustawiam pokrętło obrotów na 2 i jest super Chyba naprawdę te nasze polskie kaszki różnią się od włoskich
____________
Mój blog kulinarny:
http://ziolowaszuflada.blogspot.com/
Dziewczyny ja polentè robie
Dziewczyny ja polentè robie baaaardzo czèsto,mieszkam we Wloszech w Lombardii czyli tu tzw krainie polenty,we Wloszech zwà ludzi mieszkajàcych tu "polentoni".Przepis Veroniki jest dokladnie taki jaki robiè.Ja na koncu dodajà lyzkè masla,w trakcie gotowania kopystka ma byc caly czas w"Blokada naczynia miksującego" plus samemu co jakis czas mieszamy dokladnie,jesli chcemy mièc konsystècje mièkszà wsypujemy mniej màki kukurydzianej.Màka kukurydziana jest drobniej mielona niz kasza.Gotowac 40 min.Po polsku juz po 10 min byla by gotowa,lecz prawdziwa wloska ma byc gotowana dluzej,sami zauwazycie zè zrobi siè szklista i zeslizguje siè z kopystki.Oryginalnie jak tradycja nakazuje goràcà polentè wylewamy na duzy plaski talerz od pizzy,tu na deski specjalne.Pièknie siè rozleje i sama siè zatrzyma.Moja mama w Polsce czèsto gotuje jà do sosòw mièsnych np zeberek.
Elu, problem z polenta, ktòra
Elu, problem z polenta, ktòra zostala, rozwiazalas "iscie po wlosku" Polenta, podobnie jak kasza manna, sama w sobie jest ciut "nijaka", dlatego podawana jest "dobrze doprawiona" - z sosem, wtedy nabiera smaku Przysmazona, na drugi dzien,jest jeszcze lepsza Najwazniejsze, ze jest zdrowa A kazdy doprawia wg gustu. Poradzilas sobie swietnie. COMPLIMENTI !!!!!! BRAVA !!!!!
Jesli chodzi o druga sprawe, techniczna, niestety, nie umiem pomòc. Raczej Ciebie prosze o pomoc. Widocznie mamy troche inna kaszke na polente i obroty, ktòre podalam, starcza... Jestes sprytna "gosposia", rozwiazalas sama problem. Na obrotach 4 , wyszlo, zgadza sie? Mam wiec prosbe.... jesli ktòregos innego dnia zdecydujesz sie robic polente, spròbuj i z motylkiem... To beda cenne wskazòwki dla wszystkich.... Kto ma kaszke wloska, zrobi wg przepisu, ale kto ma polska, chetnie wykorzysta Twoja rade . Ja , niestety, nie mam duzej mozliwosci zrobienia tego eksperymentu, majac do dyspozycji kaszki wloski, od koloru do wyboru... Nawet jak spròbuje, to i tak bedzie na nic.... musialabym miec kaszke polska do dyspozycji.... Z gòry dziekuje za pomoc
Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni
I jeszcze jedna uwaga
I jeszcze jedna uwaga techniczna: podczas gotowania polenty musiałam pokrętło ustawić na 4 bo na 2 cała góra "stała w miejscu". Bałam się tak zostawić na 2, żeby na dole się nie przypaliło a na górze było niedogotowane Może gdybym założyła motylek na noże to wystarczyłoby na 2?
____________
Mój blog kulinarny:
http://ziolowaszuflada.blogspot.com/
Okazało się, że w naszej
Okazało się, że w naszej rodzinie zdania na temat polenty też są podzielone: mnie i córkom smakowało ale panowie uznali, że jest trochę mdła... Sos smakował wszystkim (zrobiłam z pieczarkami) A polenta została... Odsmażyłam ją dzisiaj: najpierw przesmażyłam troczę boczku na skwareczki a potem na tym wytopionym tłuszczu połozyłam pokrojoną polentę (z jednym ząbkiem czosnku), tak do ładnego zrumienienia. Zrobiłam fondatę serową wg Twojego przepisu, polałam, posypałam świeżo mielonym kolorowym pieprzem i listkami bazylii i... wyszło super! Wszyscy się zachwycili Dzięki za przepis
____________
Mój blog kulinarny:
http://ziolowaszuflada.blogspot.com/
Daj znac Elu, jak wyszla, z
Daj znac Elu, jak wyszla, z jakim sosem podalas w koncu, no i przede wszystkim, czy Wam smakowala . Mam nadzieje, ze tak . Moim rodzicom, np, bardzo smakuje.... Mojemu tesciowi ( rodowity Wloch !), nie... Zalezy od gustu
Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni
Veroniko, jutro gotuję
Veroniko, jutro gotuję polentę Nie mam suszonych grzybów, więc zrobię jakiś inny sos, może z pieczarkami.
Dzięki za przepis, pozdrawiam
____________
Mój blog kulinarny:
http://ziolowaszuflada.blogspot.com/
Ps. dziewczyny, polenta sama
Ps. dziewczyny, polenta sama w sobie nie tuczy, jest raczej daniem dietetycznym ( przygotowana w ten sposòw). Tak, jak makaron.... Wszystko zalezy od dodatkòw Podany sos, nie jest tlusty, normalny.... Dodajac kielbaski, jest tlustszy, wiadomo. Mozna dodac ewentualnie chudsze kielbaski, albo wcale...
Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni
Widzialam juz ten przepis. Z
Widzialam juz ten przepis. Z kaszki tez mozna, jasne. Jak macie kaszke, to bedzie szybciej. Jest czas gotowania na kaszce??? Jak jest, to podajcie mi go. Mam przepis i z kaszki ( u nas sa ròzne kaszki i ròzny czas gotowania).
1500g wody, 350g kaszki kukurydzianej, 1 plaska lyzka grubej soli, 2 lyzki oleju. Wszystkie skladniki do naczynia: 12min / 100° / obr 3. Nastepnie wlozyc kopystke i gotowac jeszcze: 7min / 100° / obr 2.
Wg przepisu, kròry podalas mi Gabi, skladniki sa inne, poniewaz jest kompletnie dietetyczna, nie ma sosu, ani innych dodatkòw. Oryginalna polenta jest wykonana ze skladnikòw, ktòre podalam, jest prosta, a potem dopiero " doprawiona" - sosami albo czym kto lubi.... Moze, w takim razie, znajdziecie tez kaszke kukurydziana blyskawiczna ??? U nas jest taka.... gotuje sie w 5 min
Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni
Veroniko, czy tę polentę
Veroniko, czy tę polentę gotować rzeczywiście aż 40 minut? Przez przypadek,dzisiaj, przeglądając moje różne przepisy, znalazłam też przepis na polentę autorstwa Pani Anny Ciesielskiej - autorki diety w/g 5 przemian (www.centrumanna.pl). Ona ją robi z kaszki kukurydzianej (2 szklanki) wsypanej do 1 szklanki wrzątku , dodaje 1 łyżeczkę papryki słodkiej, 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej, sól do smaku i to wszystko gotuje 5 minut ciągl mieszając (bez TM bo go nie ma). Potem, tak jak Ty, wykłada na blaszkę wyłożoną pergaminem i pozostawia do zastygnięcia. Kuchnia Pani Ciesielskiej jest naładowana przyprawami i ceremoniałem ich dodawania do wszystkiego, w odpowiedniej kolejności: gorzkie, słodkie, ostre, słone. Trochę się w to kiedys bawiłam, ale mi przeszło.
GaBi
"Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"
Veroniko ja również nie znam
Veroniko ja również nie znam tej potrawy ale mam pytanie, czy polenta może być wykonana z kaszki kukurydzianej? Przepis ciekawy, mam mąkę kukurydzianą i wypróbuję ( bo mnie kusi)
Nigdy nie jadłam polenty, z
Nigdy nie jadłam polenty, z chęcią wypróbuję, dzięki Vercia
Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/
Dziękuję
Nie znałam takiego dania, u
Nie znałam takiego dania, u nas się go nie robi, ale spróbowac można. To coś nowego. Dodaję do swoich przepisów.
GaBi
"Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"