Składniki
Pizze (2 blachy)
- 450 gramów mąki pszennej razowej
- 150 gramów maki z twardej pszenicy (typ 950, np)
- 330 gramów wody
- 15 gramów drożdży świeżych
- 10 gramów soli
- 20 gramów oleju z oliwek
- 10 gramów cukru
Nadzienia
- pomidory z puszki-karczochy-grzybki-mozzarella
- swieze pomidorki-rucola
- serek kremowy-mozzarella
-
6
-
7Czas całkowity
-
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
-
-
9
Przygotowanie
Do naczynia wlozyc kolejno: wode, olej, cukier, drozdze, maki, sòl; wyrobic: 2min / "Blokada naczynia miksującego" / "Ciasto" . Przelozyc do miski, przykryc, zostawic na 2 godz. do wyrosniecia (az podwoi objetosc). Wyrosniete ciasto podzielic na 2 czesci, rozwalkowac, przelozyc na blaszki, nakladac nadzienia. Piec w nagrzanym piekarniku (ok. 220° / 20-25min, zalezy od piekarnika).
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Odpowiedzciasto właśnie rośnie ; jutro
ciasto właśnie rośnie ; jutro napiszę jak smakowało !
Bardzo dobra...robię ją raz w
Bardzo dobra...robię ją raz w tygodniu...
Zrobiłam dziś dzieciom z mąki
Zrobiłam dziś dzieciom z mąki orkiszowej (zmieliłam ziarna orkiszu) z pysznymi zdrowymi dodatkami i zajadą właśnie na kolację ze smakiem! Dzieci wycięły z miseczki małe pizze, same udekorowały i taka pizza smakuje najlepiej Przepis na ciasto bardzo łatwy i szybki. Moje pizze nie wyrosły za bardzo ale nie spodziewałam się placka drożdżowego Dziękuję za przepis!
" Trzymaj się z dala od ludzi, którzy tłamszą twoje marzenia. Mali ludzie zawsze to robią. Jednak, naprawdę wielcy sprawiają, że ty także możesz stać się wielki. "
:bigsmile: :bigsmile: Ciesze
Ciesze sie, ze smakowala Pierwszy raz ja robilas ? Pozdrawiam serdecznie Agnieszko
Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni
Weroniko,wczoraj zrobiłam
Weroniko,wczoraj zrobiłam twoją pizze.Palce lizać Na jedno posiedzenie wszystkiego nie daliśmy rady zjeść,ale dzis odgrzewana byla równie pyszna.Dzięki za przepis,dodaję do ulubionych
Ciesze sie:bigsmile: ;) ;)
Ciesze sie
Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni
pyszna ! chyba to będzie mój
pyszna ! chyba to będzie mój nr 1 przepisów na ciasto do pizzy nawet na zimno na drugi dzień jest pychotka
Ciesze sie, ze wszystkim
Ciesze sie, ze wszystkim smakowala
Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni
:) Super przepis,pizza
Super przepis,pizza pyszna palce lizac
Dzieki, ciesze sie, ze
Dzieki, ciesze sie, ze smakowala
Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni
Vercia pizza zrobiona wyszła
Vercia pizza zrobiona wyszła rewelacyjna - dałam tylko dodatki jakie lubią u mnie - pieczarki, wędzony kurczak, pomidorki, mozzarella i bazylia dałam zwykłą mąkę pszenną i wyszła przepis trafiony w 10
Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/
Dziękuję
Ciesze sie:bigsmile: . Aniu,
Ciesze sie . Aniu, zaprosilam cie do gnona "moich znajomych", potwierdzasz???
Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni
Veroniko zrobiłam Twoją pizzę
Veroniko zrobiłam Twoją pizzę na obiadek i wyszła pyszna, dałam zwykłą mąkę pszenną i razową i wyszła. Wszystkim smakowało bardzo
Poszperam coś w sklepach a
Poszperam coś w sklepach a jak nie znajde będę eksperymentować ale dam znac jak wyszło
Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/
Dziękuję
;) Daj znac, jak rozwiazesz
Daj znac, jak rozwiazesz problem z maka..., ta "twarda"...
Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni
Smakowita ta pizza zrobie
Smakowita ta pizza zrobie chłopakom w wekend
Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/
Dziękuję
Super:) Ciesze sie:) :)
Super Ciesze sie Make ryzowa, choc jest w sklepie, tez sobie sama robie, ta druga zas, kupuje, groszowa sprawa... Wypròbuj przepisy i daj znac, jak wyszly Buzka
Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni
Veroniko jak już napisalam
Veroniko jak już napisalam ja kombinuję po swojemu my mamy ziarna pszenicy więc mielę w TM poz 10 ,mąkę ryżową otrzymuję przez zmielenie ryżu itd.trzeba sobie radzić Dziękuje za przepisy bo ma na czym się wzorować Pozdrawiam
Uczyc sie kucharzenia , to
Uczyc sie kucharzenia , to chyba nie, raczej... Wszyscy jestescie, jestesmy wspanialymi kuchcikami . A z TM, tym bardziej . Po prostu, tutaj sa inne produkty, albo sie inaczej nazywaja... A co do maki, to wiadomo , ze Wlosi to "makaroniarze", slynni z dobrego makaronu, no i lubia dobrze zjesc,... wiec wybòr maki jest naprawde duzy, dobrej maki... do pizzy, makaronòw, itd.... W Polsce ròwniez, jak zauwazylam, ale to po prostu kwestia, wg mnie, "co kraj, to obyczaj" Inne dania- inne produkty . Ja , czasami, zeby zrobic cos naprawde typowo polskiego, musze wyruszyc specjalnie "na wycieczke", do polskiego sklepu , bo tutaj nie ma..., np. rabarbar- od kiedy ja juz nie jem go...??? Koperek polski mam, na szczescie, w ogròdku, bo mi rodzice podeslali nasionka; agrest- to samo
Mysle, ze wspòlnie dojdziemy do ladu z tymi makami, jak myslisz??? . Moze ktos z uzytkownikòw tez wie cos na ten temat, i sie do nas dolaczy'???
W kazdym razie, to co znalazlas, jest jak najbardziej ok!!! O to chodzilo . Poczatek juz wiec mamy
Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni
Spróbuje coś poszukać, ale to
Spróbuje coś poszukać, ale to chyba nie będzie łatwe. U nas czasem w Makro (hipermarket) spotyka się mąki włoskie do pizzy. Wtedy je kupujemy, ale to jest rzadko. Moi swatowie w dawnych czasach komuny jakiś czas mieszkali na Sardynii i trochę znają kulinaria włoskie, zwłaszcza pizzę i spaghetti. Bardzo często te dania robimy wspólnie i oni też wspominają tę waszą mąkę, teraz uciekla mi nazwa. Będę się dowiadywać.
Szukałam w necie i znalazłam,że mąka z pszenicy twardej nazywa się semolina i jest z pszenicy DURUM, odmiany w Polsce mało uprawianej, bardzo szlachetna, nadaje się głównie na świetnej jakości makarony. Semolinę można kupić na Allegro, w sklepach jeszcze sprawdzę. No, widzisz Veronka, jak musimy się jeszcze przy Tobie uczyć kucharzenia. Ale to bardzo dobrze, dla laików takich jak ja.
GaBi
"Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"
Gabrysiu, do tej pizzy uzylam
Gabrysiu, do tej pizzy uzylam 150g maki zwanej u nas "manitoba"- maka zwana amerykanska, mix mak typu "0". Do wypiekòw drozdzowych super!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Ogòlnie uzywam miekkiej maki "00"- do innych potraw, wypiekòw, itd. - tzw. "grano tenero". Maka twarda, zas, to maka typu "0", u nas; na makaron, zas , np - "semola di grano duro". Poszperaj po internecie, na Wikipedii, np., po lewej stronie sa tez inne jezyki, spròbuj znalezc po wlosku i przejsc na polski, moze wtedy bedzie to troche bardziej zrozumiale i przy okazji pomozesz mi znalezc odpowiedniki tych mak w Polsce. Sa napewno, ale trzeba mi w tym troche pomòc. Ja osobiscie sporo szukalam, na interku, ale potrzebuje pomocy...Chyba zaapelujemy do wszystkich z prosba o pomoc, co ty nato???
Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni
Veronika, czy ta pizza jest
Veronika, czy ta pizza jest popularna we Włoszech? Znów uzywasz tej mąki z twardej pszenicy, typ 950. Muszę się za nią rozejrzeć. Do tej pory nie zwracałam uwagi, bo najczęściej używam do wypieków drożdżowych mąki luksusowej typ 550.
GaBi
"Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"