Tu jesteś:
4
Składniki
6 słoik/słoiki/słoików
- 1200 g dość twardych gruszek obranych i pokrojonych w kostkę
- 100 g jabłek, obranych
- 250 g cukru / xylitolu
- otarta skórka i sok z połowy cytryny
- 2 łyżki agaru bądź opakowanie żelfixu
- 1 łyżka startego imbiru bądź 2 mielonego
-
6
25min
Czas całkowity 25minPieczenie / Gotowanie -
7Czas całkowity
-
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
-
10
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Koszyczek
kup teraz -
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
11
Porady
Na pokrywę stawiamy koszyczek (zapobiegnie to ewentualnym rozbryzgom dżemu)
- Imbir :
- Ułatwia trawienie. Olejek zawarty w kłączu pobudza wydzielanie śliny i soku żołądkowego, działa żółciopędnie i rozkurczowo, leczy wzdęcia.
- Łagodzi mdłości (jest składnikiem leków przeciw chorobie lokomocyjnej), przeciwdziała wymiotom po narkozie i chemioterapii. Wzmaga apetyt.
- Zmniejsza agregację (zlepianie) płytek krwi, chroni więc przed tworzeniem się zakrzepów. Jest niezbędnym dodatkiem do menu osób z podwyższonym cholesterolem.
- Łagodzi bóle miesiączkowe. Warto też dodawać go do jedzenia, gdy tylko zauważymy pierwsze oznaki PMS.
- Leczy przeziębienia i przynosi ulgę chorym stawom, bo jest bogaty w substancje przeciwzapalne. Wchodzi w skład niektórych maści i plastrów rozgrzewających. Podczas masażu kilka kropli olejku imbirowego przynosi ulgę obolałym mięśniom.
- Leczy migreny - regularnie stosowany zmniejsza częstość i ilość ataków, łagodzi też towarzyszące im mdłości.
- Działa przeciwobrzękowo, bo zawarty w nim olejek eteryczny ma działanie moczopędne.
- Dba o jamę ustną. Ma działanie odkażające i odświeżające, pozostawia miły zapach w ustach. Leczy infekcje, pobudza wydzielanie śluzu. Warto płukać nim bolące gardło (do szklanki bardzo ciepłej wody wsypać 2 łyżeczki sproszkowanego imbiru).
- Zwiększa koncentrację i wydajność umysłową, bo poprawia ukrwienie mózgu. Odrobina sproszkowanego imbiru dodana do kawy, niweluje jej szkodliwe właściwości.
- Polepsza krążenie krwi, wspaniale rozgrzewa cały organizm. W medycynie chińskiej uchodzi za “gorący", powodujący ogień w ciele. Pobudza też organy płciowe. Tam, gdzie rośnie, czyli w tropikalnej Azji, używa się go jako afrodyzjak.
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
OdpowiedzDżem pyszny, że palce lizać robilam na...
Dżem pyszny, że palce lizać robilam na żelfixie 3:1, dodalam 160 dag cukru a i tak byl slodki mniam mniam i nie dodawałam skórki z cytryny, jedynie sok polecam
dżem właśnie się
dżem właśnie się gotuje,
jeszcze trochę i będzie degustacja
Przed chwilą go
Przed chwilą go przyrzadziłam, jestem ciekawa efektów. Przepis bardzo fajny. Pozdrawiam
Bardzo proszę i dziękuję za
Bardzo proszę i dziękuję za miłe słowa Pozdrawiam!
Super kolejny pyszny dżemik
Super kolejny pyszny dżemik i porady dzieki
Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/
Dziękuję
:) Witaj Maszoperia
Witaj Maszoperia Dziękuję za przepisy i wiadomości, które nam przekazujesz na temat zdrowia Uwielbiam je czytać a przy tym powiększam swoją wiedzę Serdecznie pozdrawiam