thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
30min
Czas całkowity
30min
porcja/porcje/porcji
1 porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy

Składniki

SER ŻÓŁTY

  • 2 całe jajka, (surowe)
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 100 g masła
  • 1000 g białego sera, (tłustego lub półtłustego)
  • 1000 g mleka 3,2%, (kozie, krowie z krótkim terminem do spożycia)

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Koszyczek
    Koszyczek kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    SER ŻÓŁTY
  1. 1. Do Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego"  wlać mleko i gotować 7min/90*C/obr 2.

    2. Dodać biały ser i dalej gotować 7min/90*C/obr 2.

    3. Odcedzić ser przez koszyczek.

    4. Do Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" włożyć masło i podgrzać 2min/50*C/2obr.

    5. Dodać odsączony z seratki ser i podgrzać 7min/90*C/obr 2.

    6. Dodać pozostałe składniki i ostatecznie wymieszać ok. 2 min/90*C/obr 3-3,5.

    7. Szybko przelać do pojemników (pomóc sobie kopystką energicznie wyciągając powstałą masę) i wystudzić.

Porady

Można dałączyć do sera według uznania różne dodatki: np. suszone pomidory, kminek, natke pietruszki, pieprz, kawałki szynki, boczek, itp. Czynić to przy pkt. 6. jako pozostałe składniki.

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Domowy ser żółty

Wydrukuj:

Komentarze

  • marca 1, 2024 at 07:43
    5.0

    PYCHOTKA
    Ser wychodzi bardzo łagodny i pyszny. zrobiłam z połowy ilości ale utrzymałam ilość soli i sody.
    W przepisie zabrakło mi informacji, że potrzebna jest gaza, przez ktora odciskamy zagotowane mleko z serem.
    Kochani - smaczny, zdrowy hahaha - no przeciez bez konserwantów i innych dziwnych dodatków.
    Teraz pora na wariancje i poprawianie smaku - takiego dla mnie.

  • listopada 20, 2021 at 17:40

    Prośba o infornacje, w którym momencie dodaje się jajka?

  • stycznia 26, 2021 at 13:48

    A co zrobić z odcedzona serwatka? Nadaje się jeszcze do czegoś?

    klik308

  • listopada 29, 2020 at 15:59

    Kaya2006:

    Obroty są na 2, a druga dwójka to punkt 2.

  • listopada 18, 2020 at 06:16

    Rozumiem, że mogę zrobić bez koziego mleka? Wystarczy mleko Wiejskie? Nie lubimy koziego, chociaż wiem, że jest zdrowe. Jak w tm6 ustawić obroty 2,2? Na końcu wystudzić, gdzie go można zostawić? Musi mieć jakąś konkretną temeprature? Z góry dziękuję za odpowiedź

  • września 4, 2020 at 21:38

    Zrobiłam dzisiaj. Rewelacja. Na razie bez przypraw, ale i tak wyszedł przepyszny. Nie dodałam sody, bo akurat nie miałam ale i tak się udał.

  • lipca 18, 2020 at 19:14

    RE WE LA CJA Cooking 10. Idealnie twardy, trochę żółciutki. Smak lepszy od kupnego sera.

  • marca 5, 2020 at 23:41
    5.0

    Pyszka.

  • marca 5, 2020 at 23:39

    Reeewelacja. Pyszka. Dalam 2 lyzeczki soli. Trzeba rzeczywiscie porzadnie go odsaczyc, zeby mial stala konsystencje.

  • listopada 7, 2019 at 15:28
    5.0

    Rok temu wykorzystałam przepis, niestety coś nie poszło i ser wyszedł bardziej topiony niż żółty. Uznałam, że szkoda zachodu. Teraz postanowiłam sprobować jeszcze raz. Nie kupuję już sera w sklepie, wyszedł pyszny, twardy i idealnie się trze, niestety nie zdążyłam jeszcze topić Lol znika za szybko. Dodam, że nie dodaję jajek. Idealny jest, gdy używam wiejskiego mleka i sera od Pani z bazaru, ale z produktów sklepowych też jest ok.

Are you sure to delete this comment ?