- TM 5
Składniki
SER ŻÓŁTY
- 2 całe jajka, (surowe)
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 100 g masła
- 1000 g białego sera, (tłustego lub półtłustego)
- 1000 g mleka 3,2%, (kozie, krowie z krótkim terminem do spożycia)
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Koszyczek
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
1. Do "Blokada naczynia miksującego" wlać mleko i gotować 7min/90*C/obr 2.
2. Dodać biały ser i dalej gotować 7min/90*C/obr 2.
3. Odcedzić ser przez koszyczek.
4. Do "Blokada naczynia miksującego" włożyć masło i podgrzać 2min/50*C/2obr.
5. Dodać odsączony z seratki ser i podgrzać 7min/90*C/obr 2.
6. Dodać pozostałe składniki i ostatecznie wymieszać ok. 2 min/90*C/obr 3-3,5.
7. Szybko przelać do pojemników (pomóc sobie kopystką energicznie wyciągając powstałą masę) i wystudzić.
SER ŻÓŁTY
Porady
Można dałączyć do sera według uznania różne dodatki: np. suszone pomidory, kminek, natke pietruszki, pieprz, kawałki szynki, boczek, itp. Czynić to przy pkt. 6. jako pozostałe składniki.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
PYCHOTKA
Ser wychodzi bardzo łagodny i pyszny. zrobiłam z połowy ilości ale utrzymałam ilość soli i sody.
W przepisie zabrakło mi informacji, że potrzebna jest gaza, przez ktora odciskamy zagotowane mleko z serem.
Kochani - smaczny, zdrowy hahaha - no przeciez bez konserwantów i innych dziwnych dodatków.
Teraz pora na wariancje i poprawianie smaku - takiego dla mnie.
Prośba o infornacje, w którym momencie dodaje się jajka?
A co zrobić z odcedzona serwatka? Nadaje się jeszcze do czegoś?
klik308
Kaya2006:
Obroty są na 2, a druga dwójka to punkt 2.
Rozumiem, że mogę zrobić bez koziego mleka? Wystarczy mleko Wiejskie? Nie lubimy koziego, chociaż wiem, że jest zdrowe. Jak w tm6 ustawić obroty 2,2? Na końcu wystudzić, gdzie go można zostawić? Musi mieć jakąś konkretną temeprature? Z góry dziękuję za odpowiedź
Zrobiłam dzisiaj. Rewelacja. Na razie bez przypraw, ale i tak wyszedł przepyszny. Nie dodałam sody, bo akurat nie miałam ale i tak się udał.
RE WE LA CJA . Idealnie twardy, trochę żółciutki. Smak lepszy od kupnego sera.
Pyszka.
Reeewelacja. Pyszka. Dalam 2 lyzeczki soli. Trzeba rzeczywiscie porzadnie go odsaczyc, zeby mial stala konsystencje.
Rok temu wykorzystałam przepis, niestety coś nie poszło i ser wyszedł bardziej topiony niż żółty. Uznałam, że szkoda zachodu. Teraz postanowiłam sprobować jeszcze raz. Nie kupuję już sera w sklepie, wyszedł pyszny, twardy i idealnie się trze, niestety nie zdążyłam jeszcze topić znika za szybko. Dodam, że nie dodaję jajek. Idealny jest, gdy używam wiejskiego mleka i sera od Pani z bazaru, ale z produktów sklepowych też jest ok.
Are you sure to delete this comment ?