Składniki
7 słoik/słoiki/słoików
- 1 galaretka Mohito (winiary)
- sok wyciśnięty z 1 cytryny
- 300 g cukru
- 20 g pektyny lub żel-fix 2:1
- 1000 g cukinii obranej pokrojonej na kawałki
- garść posiekanej mięty
- 1 cukier waniliowy
Przygotowanie
Do naczynia wkładamy 100 g cukru i posiekane listki mięty (garść - to tak 10 g) i miksujemy obr.turbo, czas 10 sek. Zgarniamy cukier kopystką ze ścianek naczynia. Wkładamy cukinie i gotujemy czas 10 min/ 90 st/ obr.3. przy zdjętej miarce - ustawamy koszyczek, aby dżemik nie chlapał. Nastepnie miksujemy czas 15 sek, obr. 7-8. Dodajemy resztę cukru - 200g i cukier waniliowy oraz sok z cytryny i gotujemy czas 5 min/ 90 st/ obr.3. Nastepnie dodajemy pektynę lub żel-fix i galaretkę i gotujemy czas 10 min/ 90 st/ obr.3. Gorący dżemik przekładamy do słoiczków, zakręcamy i ustawiamy na chwilkę do góry dnem.
Z podanych składników wyszło 7 małych słoiczków - takich po koncentracie pomidorowym. Dżemik jest pyszny i bardzo aromatyczny i ma piekny zielony kolor.
Smacznego
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Koszyczek
kup teraz -
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
OdpowiedzWitaj Frati dziekuję za
Witaj Frati dziekuję za komentarz masz rację każdy lubi coś innego ale ciesze się, że się skusiłaś i mimo wszystko jest dobry pozdrawiam Słoneczko
Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/
Dziękuję
Magi zrobilam wczoraj mietowy
Magi zrobilam wczoraj mietowy skuszona twoja sliwkowa eksplozja z pomarancza i jablkiem z cynamonem
nalatalam sie za galaretka i gdy zrobilam...dobry ale nie umywa sie do sliwkowego
ale tak odpowiadaja tylko i wylacznie moje kubki smakowe
Oj biedna ta mięta ;) ;)
Oj biedna ta mięta Jadziu cieszę się, że dżemik smakuje zapraszam na kolejny dziękuję za komentarz i pozdrawiam kochana
Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/
Dziękuję
I ja nie wytrzymalam...
I ja nie wytrzymalam... oskubalam moją mietę z resztek lisci... ;o) warto było... pychota
;o)
Dziękuję bardzo evula ciesze
Dziękuję bardzo evula ciesze się, że dżemik smakuje ja dzisiaj dorobiłam jeszcze trzy porcję bo wcześniejsze słoiczki rozdałam znajomym pozdrawiam
Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/
Dziękuję
Polecam Aniu dziekuję za
Polecam Aniu dziekuję za komentarz i pozdrawiam
Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/
Dziękuję
Marzenko , dżemik
Marzenko , dżemik rewelacyjny,odkrycie sezonu,już nie mogę się doczekać kiedy zagoszczą znajomi i będą zgadywać z czego jest zrobiony.Daję sobie głowę uciąć,że nikt nie zgadnie
Ale ciekawy dżemik, nigdy nie
Ale ciekawy dżemik, nigdy nie jadłam miętowego ani nawet nie widziałam w sklepach popytam się znajomych o miętę i zrobię napewno jest pyszny
Sloneczka dziekuje wszystkim
Sloneczka dziekuje wszystkim za komentarze. Probujcie dzemik bo jest pyszny dajcie znac jak zrobicie jak Wam smakuje. Ja w wekend jade do Rodzicow to jeszcze urwe miety i zrobie nastepna porcje pozdrawiam
Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/
Dziękuję
Witaj evula galaretke
Witaj evula galaretke dodajemy w formie proszku polecam dzemik naprawde warto pozdrawiam
Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/
Dziękuję
Tak Haniu dodajemy jedno i
Tak Haniu dodajemy jedno i drugie aby uzyskac zageszczenie polecam dzemik jest pyszny
Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/
Dziękuję
:DMarzenko techniczne pytanie
Marzenko techniczne pytanie dodajemy i żel-fix i galaretkę?
Hania z Łodzi: Co kto dobrze umie, tego mu nikt nie odbierze.
:DMarzenko to coś dla mnie
Marzenko to coś dla mnie .Uwielbiam miętę
Hania z Łodzi: Co kto dobrze umie, tego mu nikt nie odbierze.
Marzenko, ale wymyśliłaś
Marzenko, ale wymyśliłaś Super pomysł! Cukinie w ogródku rosną szybko, mięty też mam jeszcze trochę Zrobię dżemik z przyjemnością
____________
Mój blog kulinarny:
http://ziolowaszuflada.blogspot.com/
Myślałam, że po dżemiku z
Myślałam, że po dżemiku z pomidorów z przepisu Hannna, który własnie zamknęłam w sloiczkach, już mnie nic nie zaskoczy... a tu takie kolejne smakowe cudeńko ;o) Z testowaniem muszę troszke poczekać aż mi mięta po inwazji ciasteczek czekoladowych odrośnie ;o)
;o)
Nie jadłam jeszcze dżemu z
Nie jadłam jeszcze dżemu z cukinii, ale jak widać wszystko przede mną, na pewno zrobię ,pozdrawiam
Jeśli coś Ci nie wychodzi użyj Thermomixa
Brzmi inteeresująco , mam
Brzmi inteeresująco , mam pytanie czy galaretkę dajemy w formie sproszkowanej czy przygotowujemy ją wg przepisu?
Do wypròbowania kochanie
Do wypròbowania kochanie Przynajmniej cukinii i miety mam pod dostatkiem
Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni
Grażynko kochana dziekuję
Grażynko kochana dziekuję bardzo polecam dżemik bo jest naprawde pyszny mam pomysł na jeszcze jeden dziekuję za komentarz i pozdrawiam
Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/
Dziękuję
Marzenko, każdy Twój dżemik
Marzenko, każdy Twój dżemik to jest poezja dla podniebienia Buziaczki