Składniki
3 słoik/słoiki/słoików
- 300 g jabłek
- 300 g przetartych winogron (pure) (użyłam owoców, które pozostały mi po zrobieniu soku)
- pół łyżeczki cynamonu
- pół łyżeczki imbiru mielonego lub świeżego
- 100 g cukru / xylitolu
- 1 łyżeczka agaru lub żelatyny /żelfixu.., opcjonalnie
-
6
10min
Czas całkowity 10minPieczenie / Gotowanie -
7Czas całkowity
-
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
-
Przygotowanie
Pure z czarnych winogron (z których wcześniej zrobiłam sok w TM, przepis na Przepisowni) i jabłka umieszczamy w kielichu i mixujemy 6sekund/obroty 6
2. dodajemy pozostałe składniki i gotujemy dżem :
czas 10 minut / obroty 2 / temperatura 100
3.przelewamy do suchych, wyparzonych słoiczków, stawiamy do góry dnem na 15 minut
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Koszyczek
kup teraz -
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Porady
Na pokrywę stawiamy koszyczek (zapobiegnie to ewentualnym rozbryzgom dżemu)
Jeśli dżemu nie robimy z winogron powstałych jako produkt uboczny soku i mamy kwaskowe jabłka można użyć więcej cukru .
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
OdpowiedzBardzo dobry dżem. Cudowne
Bardzo dobry dżem. Cudowne połączenie imbiru i cynamonu-nigdy takiego nie próbowałam.
Bardzo smaczny dżem!
Bardzo smaczny dżem!
Zrobiłam właśnie dżem z tego
Zrobiłam właśnie dżem z tego przepisu-jest pyszny!
Dziękuję i pozdrawiam
" Trzymaj się z dala od ludzi, którzy tłamszą twoje marzenia. Mali ludzie zawsze to robią. Jednak, naprawdę wielcy sprawiają, że ty także możesz stać się wielki. "
:) Ash, ja też nie lubię
Ash, ja też nie lubię pestek w tym dżemie dlatego robię go z pure przetartego przez sito ( z winogron wcześniej robię sok co ułatwia potem pozbyć się pestek i bez problemu się dają przetrzeć przez sitko )
Powodzenia! Pozdrawiam!
pytanie od laika: pestki w
pytanie od laika: pestki w winogronach. Dżem zrobiony- pyszny. Zmiksowałam świeże, jasne winogrona, ale pestki jednak bardzo wyczuwalne i przeszkadzają...
Ale przepis polecam, bo smaczny i samo zdrowie
Przepis na sok już
Przepis na sok już zamieszczony, dżem jeszcze w przygotowaniu
Pozdrawiam!
http://www.przepisownia.pl/search/tmrc_solr_recipe/?solrsort=&filters=uid%3A36673
neo_natka napisał: czy ktoś
Udało mi się znaleźć kilka kiści już dojrzałych winogron zielonych w ogródku i zaraz potaram się zrobić i dam znać
czy ktoś próbował zrobić sok
czy ktoś próbował zrobić sok i dżem z jasnych winogron?
Jestem pewna, ze jest
Jestem pewna, ze jest pyszny Bardzo lubie soki i dzemy z winogrom Jest troszke inny, niz mòj, wiec musze wypròbowac
Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni
Do jabłek dodaję też zamiast
Do jabłek dodaję też zamiast winogron pozostałości po odparowaniu malin na sok. Zamiast cynamonu i imbiru dodaję wtedy listki mięty pokrojone w paseczki i skórkę otartą z cytryny. Polecam, pyyycha
____________
Mój blog kulinarny:
http://ziolowaszuflada.blogspot.com/
Robię podobnie, wykorzystując
Robię podobnie, wykorzystując resztki winogron po odparowaniu soku. Taki dżem jest pyszny i dobrze się przechowuje. Smakuje wszystkim, polecam
____________
Mój blog kulinarny:
http://ziolowaszuflada.blogspot.com/
Jeszcze nigdy nie dodawałam
Jeszcze nigdy nie dodawałam winogron do dżemiku czlowiek uczy się całe życie, dziekuję za przepis napewno wypróbuję pozdrawiam
Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/
Dziękuję