
Składniki
dżem ananasowy
- 1200 g miąższu z ananasa
- 400 g cukru
- sok i skórka otarta z 1 cytryny
- sok i skórka otarta z 1 limonki
- 20 g pektyny jabłkowej
- 2-3 centymetry korzenia imbiru, ( opcjonalnie )
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Imbir pokrojony w plasterki włożyć do naczynia i posiekać 5 sek / obr. 5
Ananasy obrać ( ja miałam 2 szt.), podzielić na kawałki, włożyć do naczynia (do imbiru), rozdrobnić 10 sek. / obr.5
Gotować 25 min / 100*C / obr 2-3
"Obroty wsteczne"
Chwilę przestudzić, dodać pektynę, soki i skórki z cytrusów gotować 5 min. / obr 2-3
"Obroty wsteczne"
Dodać cukier, zagotować 5 min. / obr 2-3
"Obroty wsteczne"
Mieszać i zbierać pianę silikonową łopatką / łyżką przez otwór w pokrywie 5 min / obr 2
"Obroty wsteczne" ( bez ustawiania temperatury)
Gorący dźem przelać do wyparzonych słoików, postawić na zakrętkach i zostawić do ostudzenia.
Pycha!!!
dżemu
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Rewelacja!! A ten zapach przy gotowaniu. Jestem w niebie <3
Robię drugi raz. Polecam
Asiul, we wcześniejszych komentarzach (sprzed roku
) pisałam o tych proporcjach. Teraz kopiuję:
Wczoraj na targu wypatrzyłam dorodną żółtą cukinię i... wypróbowałam kolejną wersję
Kupiłam 1 ananasa ( po obraniu ważył 700 g) a resztę uzupełniłam obraną żółtą cukinią. Dodałam do tego 2 kwaśne jablka zamiast pektyny i wyszło SUPER !!
Resztę robiłam dokładnie wg przepisu z samego ananasa. Wogóle nie czuje się smaku cukini, tylko ananas. Pozdrawiam
____________
Mój blog kulinarny:
http://ziolowaszuflada.blogspot.com/
ElaK - mogłabyś powiedzieć, jak zrobić ten dżem z cukinia?
Elu zrobiłam dżemik z ananasa i z zieloną cukinią w/g twojego przepisu
jest pyszny 
Eluniu zrobiłam Twój dżemik również z cukinią, super sprawa jest pyszny. Ja w tym roku szaleje, już mi przyjaciółki słoiczki zbierały i mi przywiozły, bo wszystko juz poszło na dżemiki
mam w tym sezonie pełną spiżarkę a to jeszcze nie koniec. Zrobiłam wczoraj ogórki kiszone i jeszcze pomidory, papryka hihihi istne szaleństwo ale to lubię, a najbardziej mnie cieszy jak widze zadowolone pyszczki moich bliskich. Pozdrawiam Eluniu, wymieniamy sie dalej przepisami 
Magi, z przetworami jestem gdzieś na półmetku, więc jeszcze trochę przepisów dorzucę
Zastanawiam się, czy słoików mi wystarczy???
Bo oprócz własnych przepisów, wypróbowuję też Twoje
Pozdrawiam
____________
Mój blog kulinarny:
http://ziolowaszuflada.blogspot.com/
Eluniu z cukiną - pomysł super. Zatem muszę jeszcze zrobic jedną porcję, w tym roku moja spiżarka pełna będzie niespodzianek
dziekuję

Cieszę się Gabrysiu, że dżem Ci smakuje
Nie bardzo wiem, co odpisać na wszystkie Twoje pochwały
ale jast mi bardzo miło, że moje przepisy trafiają do wielu osób a zwłaszcza do tych z małymi dziećmi
Pozdrawiam
____________
Mój blog kulinarny:
http://ziolowaszuflada.blogspot.com/
Elu, dzis zrobiłam dżem z ananasa i zielonej cukini, w/g Twojego przepisu. jest pyszny! Polecam wszystkim, zwłaszcz a tym , którzy maja dzieci. Super!
GaBi
"Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"
Cieszę się, że ta propozycja się Wam spodobała.
Wczoraj na targu wypatrzyłam dorodną żółtą cukinię i... wypróbowałam kolejną wersję
Kupiłam 1 ananasa ( po obraniu ważył 700 g) a resztę uzupełniłam obraną żółtą cukinią. Dodałam do tego 2 kwaśne jablka zamiast pektyny i wyszło SUPER !!!
Polecam do wypróbowania
____________
Mój blog kulinarny:
http://ziolowaszuflada.blogspot.com/