Składniki
- 500 g mąki pszennej typ 500
- 20 g drożdży świeżych
- 200 g mleka
- 1 cukier waniliowy (16 g)
- 1 duże jajko lub 2 małe
- 50 g masła
- 50 g cukru
- szczypta soli
- jajko do posmarowania chałki
- mak, sezam do posypania
- kruszonka do posypania (przepis w treści wykonania)
-
6
-
7Czas całkowity
-
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 21
-
-
9
Przygotowanie
Do naczynia wlewamy mleko i podgrzewamy czas 1 minuta/ 50 st/ obr.2. Nastepnie dodajemy drożdże i 1 łyżkę cukru, mieszamy czas 15 sek, obr.2. Odlewamy do innego pojemniczka, następnie nie myjąc naczynia wkładamy masło i rozpuszczamy czas 30 sek/ 60 st/ obr.2. Dodajemy mąkę, cukier, cukier waniliowy, sól, jajka i mleko z drożdzami i wyrabiamy ciasto czas 2 min/ Interwał. Wyrobione ciasto przekładamy do miski i smarujemy lekko olejem (dłońmi) i zostawiamy do wyrośnięcia na 2 godzinki, w tym czasie nalezy 2 razy odgazować wbijając w nie pięść. Jak wyrośnie to formujemy z ciasta 3 wałeczki i pleciemy jedną dużą chałkę lub 6 wałeczków i pleciemy 2 mniejsze chałeczki. Odstawiamy jeszcze na 30 minut i przykrywamy folią. Smarujemy rozbełtanym jajkiem z wodą i posypujemy makiem, sezamem. Pieczemy w nagrzanym piekarniku przez 30 minut w temperaturze 180 stopni.
Mozemy posypać kruszonką - zostawiamy 1 łyżkę ciasta z chałki surowego, dodajemy 1 łyżkę masła, 1 łyżkę cukru i 2 łyzki mąki i mieszamy czas 20 sek, obr.3. Posypujemy chałkę przed pieczeniem, jak posmarujemy jajkiem.
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
OdpowiedzChałak wyszła przepyszna!
Chałak wyszła przepyszna! Ciasta było na tyle,że zrobiłem jeszcze kilka bułeczek
Witaj. Dziekuje za komentarz.
Witaj. Dziekuje za komentarz. Nie jest ważne jak chałka wygląda najważniejsz aby smakowała a co do plecenia chałki ja robię długie rulony i ciasno splatam, ale dojdziesz do wprawy. Ja na poczatku także tworzyłam dość zaskakujące kształty pozdrawiam serdecznie
Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/
Dziękuję
na pierwszy rzut pierwszy raz
na pierwszy rzut
pierwszy raz robiłam, właśnie jest w piekarniku, ale wygląda rewelacyjnie tylko się zastanawiam, jakim sposobem zapleść taki długi warkocz? moje wałeczki ściągały się i wyszła taka klapnięta chałka
młoda mama, początkująca kucharka
Dziekuję Aniu za komentarz i
Dziekuję Aniu za komentarz i ciesze się, ze chałka smakowała i Mama była zadowolona pozdrawiam
Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/
Dziękuję
Chałka pyszna, zrobiłam jedną
Chałka pyszna, zrobiłam jedną dużą i zawiozłam dzisiaj Mamie była zachwycona polecam