Składniki
Ciasto
- 250 gramów mleka
- 1 jajko kurze
- 80 gramów cukru
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 cukier waniliowy
- 20 gramów drożdży świeżych
- 500 gramów mąki
- 80 gramów miekkiego masla lub margaryny
Nadzienie
- 200 gramów orzechow wloskich
- 100 gramów cukru brązowego
- 100 gramów miekkiego masla lub margaryny
- 2 łyżeczki miodu
-
6
-
7Czas całkowity
-
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
-
-
9
Przygotowanie
Ciasto: do "Blokada naczynia miksującego" wlozyc mleko, drozdze i 10g cukru: 2,5min / 37° / obr 2. Dodac jajko, cukier, margaryne, make, cukier waniliowy, sòl: 2,5min / "Ciasto" . Odstawic do wyrosniecia. W tym czasie przygotowac farsz: do "Blokada naczynia miksującego" wlozyc orzechy i cukier: 5sek / obr 8. Dodac margaryne i miòd: 8-10sek / obr 4. Ciasto podzielic na kawalki, kazdy rozwalkowac, smarowac nadzieniem, zwijac, nacinac, skladac. Zostawic na 15-20min do wyrosniecia, piec w goracym piekarniku: 200° / 10-12min. Cieple posmarowac rozpuszczona margaryna.
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
OdpowiedzPyszne! Robiłam juz kilka
Pyszne! Robiłam juz kilka razy, raz z masą z przepisu, raz z dżemem wiśniowym własnej roboty(piękne, czerwone), raz z masą makową i dzisiaj zużyłam resztki masy kajmakowej. Ciasto jest wspaniałe i jest bazą do różnosmakowych nadzień Polecam! W skali brak gwiazdek
te bułeczki są wysmienite, do
te bułeczki są wysmienite, do masy orzechowej dodałam jabłuszko tak jak radziła Elak, następnym razem zrobie z masą serową serduszka
Super :bigsmile: :party:
Super
Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni
Vercia buleczki zrobione i
Vercia buleczki zrobione i zjedzone, wyszly pyszne. Zrobilam z masa kajmakowa i mieszanka orzechow pysznosci polecam i sa latwe w przygotowaniu wychodza piekne serca
Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/
Dziękuję
No, cudne Veroniczko. Dobrze,
No, cudne Veroniczko. Dobrze, że dodałaś w komentarzu opis wykonania (wykręcenia). Ja też nie mogłam się połapać. Brakuje zdjęcia rulonika, który potem jest już przekrojony.. Ale o.k.
GaBi
"Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"
Dziewczyny, mam nadzieje, ze
Dziewczyny, mam nadzieje, ze wypròbowalyscie, i ze smakowaly A nadzienie mozna zmienic, mysle, ze to nie problem
Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni
No szacun za pomysl!!!!!!
No szacun za pomysl!!!!!!
Piękne te bułeczki dodaje do
Piękne te bułeczki dodaje do wyprobowania ciekawa jestem czy wyjdą tez takie z masą krówkową ??? pewnie tak mozna pokombinować a z twarozkiem ???? można próbować dziekuję za przepis już dzisiaj nie zrobię na walentynki, mężulek mnie jutro na obiadek zaprasza, ale w wekend się skuszę
Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/
Dziękuję
:D Nie ma sprawy Haniu ;)
Nie ma sprawy Haniu Ciasto dzielimy na kawalki, nieduze. Kazdy kawalek rozwalkujemy, jak na 1° zdjeciu. Nakladamy nadzienie. Zwijamy w ciasny rulonik, dluzsza strona, jak nalesniki. Rozcinamy ostrym nozem na srodku, spòjrz na nastepne zdjecie. Koncòwki zostaja nierozciete, bo inaczej wszystko sie rozwali. Koncòwke, te dalsza od Ciebie, podwijasz, zwyczajnie wkladasz pod spòd, spòjrz na zdjecie, zobaczysz, ze wyjdzie serce. Sama ladnie ulozysz, by wyszlo serducho Mam nadzieje, ze zrozumialas Jesli jest jeszcze jakis problem, z checia wytlumacze Skladanie jest proste, jedynie 1° raz wydaje sie dosc skomplikowane, zobaczysz sama Haniu
Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni
Verciu może coś więcej o
Verciu może coś więcej o składaniu Bo nierozumna blondi musi mieć łopatologię stosowaną Przepis wspaniały ,wygląd też .Potrzebna szczegółowa instrukcja wykonania
Hania z Łodzi: Co kto dobrze umie, tego mu nikt nie odbierze.
Zgadza sie Elu, z jablkiem
Zgadza sie Elu, z jablkiem wilgotniejsze Ja do "torta z ròz " dodaje zawsze, pycha
Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni
Pychota! Robię takie bułeczki
Pychota! Robię takie bułeczki z różnymi nadzieniami bo moja młodzież zabiera je do szkoły Ja do takiego nadzienia z orzechami dodaję jeszcze jedno jabłko obrane i posiekane, wtedy bułeczki są bardziej wilgotne
[[wysiwyg_imageupload:299:]]
te na zdjęciu są z masą serową
____________
Mój blog kulinarny:
http://ziolowaszuflada.blogspot.com/