- TM 5
Składniki
Na spód/górę
- 400 g ciastek oreo
- 160 g masła twardego
Na krem
- 120 g rama creamfine
- 240 g twarogu chudego
- 250 g mascarpone
- 40 g wody gazowanej
- 2 porcje śmietan fix
- 60 g cukru
- 1 porcji cukier waniliowy
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Motylek
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Odrysowujemy na papierze do pieczenia tortownicę o średnicy 22cm. Wycinamy 2 okręgi. Odstawiamy.
Bierzemy ciasteczka oreo, i ściągamy z niego "nadzienie". Przekładamy do innej miseczki i odstawiamy.
Ciasteczka oreo wrzucamy do "Blokada naczynia miksującego" . Do ciasteczek wrzucamy odmierzone 160g masła twardego. Nastawiamy thermomix - 20sek. / obr.5 (Przy założonej kopystce). Gotową masę przekładamy na przygotowany wcześniej papier do pieczenia.
Do "Blokada naczynia miksującego" wlewamy 120g śmietany creamfine. Nastawiamy thermomix - 26sek. / obr. 3 (Przy założonym motylku). Ubitą śmietanę przekładamy do miseczki i odstawiamy.
Następnie...
240g twarogu chudego, 250g mascarpone, nadzienie z ciastek oreo, 40g wody gazowanej, 2x śmietan fix wkładamy do "Blokada naczynia miksującego" . Nastawiamy thermomix - 1min. / obr. 6 (Przy założonej kopystce). Następnie dodajemy 60g cukru oraz 1 cukier waniliowy i wcześniej ubitą rama creamfine. Nastawiamy thermomix - 20sek. / obr. 5-6 (Przy założonej kopystce).
TAK PRZYGOTOWANY KREM WYKŁADAMY NA SPÓD TORTU, PRZYKRYWAMY DRUGIM KAWAŁKIEM, I WSTAWIAMY DO LODÓWKI NA 2 GODZINY.
SMACZNEGO.
SPÓD i GÓRA
KREM
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Niestety musze dać minusa, całe wylądowało w koszu. Niesmaczne nie polecam
ale super
Super
Nam nie smakował,blee..
Pycha Polecam! Prosto i łatwo przygotować, a jest pyszny!
Zamiast creamline użyliśmy zwykłej śmietany 30%.
[[wysiwyg_imageupload:2647:]]
To zdjęcie nie jest od tego przepisu. Zdjęcie jest z tego przepisu:
http://gotujzcukiereczkiem.blogspot.com/2014/01/ciasto-oreo.html
Mój synek go uwielbia,a gośćie byli zachwyceni robię w dużej tortownicy,a do nadzienia dodaję podwójną porcję twarogu,dzięki czemu białej masy jest więcej ,idealnie na dużą blachę.Zamiast cremafine- śmietanka 36%.Następnym razem dodam jeszcze pokruszoną czekoladę oreo
Zrobię. Wygląda super.
Witam zrobiłam tort oreo jest pyszny.
Nie użyłam ramy w zamian tego dałam śmietanę kremówke.
Chcąc podzielić większą ilość osób zrobiłam w większej tortownicy wiec wyszedł cienki wiec dorobiłam jeszcze jedna warstwę ubijając 500 ml śmietanki kremówki z cukrem waniliowym na sztywno dodając 2 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w niewielkiej ilości wody i wymieszane j z śmietaną
Pozdrawiam ipolecam