- TM 31
Składniki
lista zakupów
- 3 centymetry laski swieżego imbiru
- 2 czubate łyżeczki przyprawy garam masala
- 3 ząbki czosnku
- 1 płaskiej łyżeczki słodkiej papryki, mielonej
- 400 g pomidorów, z puszki
- 4 czubate łyżki jogurtu naturalnego
- 1 cebula
- 1 czerwona papryka, świeża
- 2 czubate łyżeczki kurkumy, mielonej
- 1/2 płaskiej łyżeczki cynamonu
- 2 płaskiej łyżeczki soli
- 500 g piersi z kurczaka
- 2 szczypty chili
- 30 g oliwa
- ryż basmati, lub chlebek naan wcześniej przygotowany wg przepisu TM
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Varoma
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
do "Blokada naczynia miksującego" włożyć 2 cm obranej laski imbiru i 2 ząbki czosnku, zemlec 5s. obroty turbo, zgarąć na dół naczynka i czynnność powtórzyć do uzyskania jednolitej masy
Kopystką zgarnąć na dól naczynia, dodac 1 lyżeczkę oliwy, 1 lyzeczkę słodkiej mielonej papryki, 1 lyżke garam masala, oraz duza szczypte chili
Zemlec 10 sek. Obroty 4-5 do uzyskania jednolitej masy.
Następnie pastę wyjąć z naczynka i panierować w niej pokrojonego na około 2 centymetrowe kawałki kurczaka. Nastepnie kurczaka włożyc do lodowki na kilka godzin, ja marynuję całą noc.
Zamarynowanego kurczaka ułożyć na przystawce Varoma, do naczynka wlać około 600mll wody i gotować 30 min na parze (varoma). Ewentualnie w celu przyśpieszenia przygotowania przyprawy kurczaka można podsmażyć na patelni do uzyskania złotego koloru.
1 cm. laski obranego imbiru, 1 ząbek czosnku, przekrojona na pół cebulę, oraz pokrojoną na 3-4 czesci paprykę, wkładamy do naczynka i miksujemy 7 sek obroty 4-5.
Nastepnie kopystka zgarniamy na dól naczynka, dolewamy oleju i gotujemy 8 min. obr. 2, 100 stopni.
Dodajemy puszke pomidorow, ½ łyżeczki cynamonu, 2 lyżeczki kurkumy, 1 lyżkę garam masala, 1 -2 lyzeczki soli (wg uzania), 4 łyżki jogurtu, oraz trochę pieprzu i gotujemy 15 min obroty 2, 100 stopni.
Nastepnie miksujemy sos przez 30 sekund obroty 9.
Do sosu dodajemy wczesniej przygotowanego kurczaka i gotowac 8 min obroty wsteczne 100 stopni.
na koniec dosolić wg uznania.
smacznego!
przygotowanie kurczaka TIKA MASALA
SOS
Porady
podawać z ryżem basmati i/lub chlebkiem naan
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Przepis łatwy, danie bardzo smaczne. Jedyne czego brakuje to soli w przyprawianiu kurczaka. Dodalabym jedną łyżeczkę.
Przepyszne jedzonko !!! Przepis godny polecenia 😍
Świetny przepis,
Polecam!!! Bardzo pyszne danie, podaje z chelbkiem, wszyscy sie zajadają!
Nie ma potrzeby modyfiakcji przepisu, palce lizac
Bardzo smaczne danie. Ja osobiście pominął bym ostatni etap wspólnego gotowania mięsa i sosu, gdyż mi się ono rozpadło. Polał bym mięso sosem.
"Blokada naczynia miksującego"przyprawy bez problemu można w sieci, np. na allegro, lub w hinduskich sklepach, np. tu
http://www.littleindia.pl/
można szukać też w delikatesach z produktami orientalnymi
No cóż nikt nie odpowiedział....
Odpowiem więc sama na moje pytania.
Mozna zrobić dzień wcześniej.
Przyprawę kupiłam na rynku. W tesco nie bylo, w Kauflandzie i w Carrefurze też nie było.
Dla 8 osób plus 4 dzieci, użyłam 5 pojedyńczych piersi z kurczaka i nic nie zostało.
Było pycha, - dlatego nic nie zostało
na ile osób starczy? Mam 8 gości - wystarczy?
Chcę zrobić na piątek, czy w czwartek mogę kurczaka już zrobić i tylko w piątek ryż ugotować? Gdzie się kupuje tę przyprawę garam masala?
☺
Are you sure to delete this comment ?