thumbnail image 1
thumbnail image 2
thumbnail image 3
thumbnail image 4
thumbnail image 5
thumbnail image 6
thumbnail image 1 thumbnail image 2 thumbnail image 3 thumbnail image 4 thumbnail image 5 thumbnail image 6
Czas przygotowania
45min
Czas całkowity
45min
porcja/porcje/porcji
4 słoik/słoiki/słoików
Poziom
--

Składniki

  • 1000 g pigwy
  • 300 g wody
  • 400-600 g cukru / xylitolu, bądź więcej jeśli lubimy bardzo słodkie
  • 1 łyżeczka tartego cynamonu
  • sok z połówki cytryny

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Koszyczek
    Koszyczek kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

  1. umieszczamy w kielichu obraną i wypestkowaną pigwę oraz wodę i miksujemy

    10 sekund, obroty 10.

     

    2.  gotujemy  :

    czas 30 minut / obroty 3 / temperatura 100 a gdy zacznie wrzeć zmniejszamy do 90

     

    3. dodajemy pozostałe składniki i gotujemy jeszcze 15 minut/obr.3/temp.90

     

     

    4.  przelewamy do suchych, wyparzonych słoiczków, stawiamy do góry dnem na 15 minut

    można jeszcze spasteryzować

Porady

Nasiona pigwy sa bardzo trujace dla ludzi jak i zwierzat i muszą być usunięte z owoców.

Ponieważ pigwa zawiera bardzo duzo pektyn nie trzeba dodawać już żadnych zagęstników(dlatego jest najczesciej uzywana do robienia dżemow i galaretek) .

Owoce zawierają całe mnóstwo minerałów (a trzeba dodać, że pigwa nie przyswaja zanieczyszczeń cywilizacyjnych) : wapń, potas, żelazo, miedź, siarkę.....

Owoce pigwy zawierają także dużo witamin: B1, B2, C, PP i prowitaminę A, antyoksydanty.

Wzmacnia odporność, ma właściwości ściągające i dodaje apetytu, dobrze działa na wątrobę. Przeciwdziała biegunce i wymiotom.

Konfiturę można serwowac z tostem i z różnego rodzaju serami (np. Edam, Provolone, Cheddar, Gruyere, Manchego, Gulda lub nawet Brie) Ja najbardziej polecam dodac łyżeczkę przetworu do herbaty, jest pyszna! 

Jest także doskonałym lekiem na zmarszczki tmrc_emoticons.;)
LEK Z PIGWY NA ZMARSZCZKI: maceruje się skórkę w alkoholu przez 25 dni, potem rozcieńcza do lotionu i nim przemywa się skórę. tmrc_emoticons.)

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Konfitura z Pigwy

Wydrukuj:

Komentarze

Are you sure to delete this comment ?