
- TM 31
Składniki
- 500 g masła, 82% tłuszczu, pokrojonego na kawałki
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Do naczynia miksującego włożyć masło, podgrzać 6-8 min/70°C/obr.
"Mieszanie" . Masło powinno być całkowicie rozpuszczone.
Płynne masło podgrzać 25 min/100°C/obr.
"Mieszanie" , bez miarki na pokrywie, aby woda odparowała, a białko oddzieliło się od tłuszczu.
Pozostawić do ostygnięcia do temp. 70°C (ok.15-20 minut). Białko zetnie się i większość osadzi się na dnie naczynia miksującego.
Klarowane masło ostrożnie przecedzić przez bardzo drobne sitko lub gazę i przelać do mniejszych szklanych naczyń. Przechowywać w lodówce.
Porady
• Ghee jest ważnym składnikiem kuchni indyjskiej. Używa się go jak masła, w przeciwieństwie do niego nadaje się jednak do smażenia w wysokich temperaurach, ponieważ nie zawiera wody, białka i zanieczyszczeń.
• Ponieważ Ghee nie zawiera białka, często używane jest przez ludzi nietolerujących laktozy.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Od dwoch lat klaruję masło metodą tradycyjną. Od niedawna mam TM i postanowiłam spróbować sklarować masło w ten sposób. Wszystko zrobiłam dokładnie jak w przepisie, ale to kompletnie nie jest sklarowane masło. Masło klarowane jest, jak sama nazwa wskazuje, klarowne, a to nie jest i odczekanie nic nie dało. Dokończyłam w normalny, tradycyjny sposób i wyszło klarowne. Nie wiem, może trzeba dlużej klarować w TM. Ja jednak już nie będę próbować.
super, dziękuję za przepis
Przepis rewelacyjny, maslo ładnie się sklarowało
Klarowane masełko uwielbiam ale w TM jeszcze nie robiłam. Właśnie mi się kończy i .... proszę - wpadłam na moment do przepisowni i znalazłam kolejny przepis do swojej kolekcji. Bardzo dziękuję
Dziękuję za bardzo dobry przepis
Super pomysł na klarownie masła. Bardzo ładnie się sklarowalo
świetny przepis, sprawdził się w 100%
Ja również sklarowalam. Wyszło idealne
klik308
Właśnie sklarowałam
udany, precyzyjny przepis... przecedziłam przez 4 warstwy gazy - może za dużo bo chwilę się cedziło. Super, że można od razu zrobić taką dużą porcję masła klarowanego bo moje dzieci uczulone na białka...
Dzięki :*
Przepis rewelacja, dziękuję