Ten przepis nie posiada zdjęcia
Czas przygotowania
1h 20min
Czas całkowity
1h 20min
porcja/porcje/porcji
-- --
Poziom
--
  • TM 31
opublikowany: 25/08/12
zmieniono dnia: 28/08/12

Składniki

  • 500 g owoców aronii
  • 200 sztuk listków wiśni
  • 1250 g wody
  • sok z połowy cytryny
  • 1 litra czystej wódki lub 0,5 litra spirytusu
  • 2 szklanki cukru

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Koszyczek
    Koszyczek kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    NALEWKI
  1. 1. Do naczynia TM wlewamy wodę, dodajemy aronię i listki wiśni. Gotujemy 1 godz/temp.100 st.C/ obr1 2. Przelewamy do innego garnka i odstawiamy do drugiego dnia. 3. Na drugi dzień przelewamy przez koszyczek (odcedzamy) zawartość do naczynia TM, dodajemy cukier, sok z cytryny, podgrzewamy 10min/temp.60st.C/obr.2 -do rozpuszczenia cukru. NIE GOTOWAĆ! 4. Przelewamy do dużego garnka i dolewamy wódkę lub spirytus. Mieszamy i rozlewamy do butelek.

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

NALEWKA ARONIOWA

Wydrukuj:

Komentarze

  • listopada 3, 2016 at 10:21
    5.0

    Szanowni Państwo.


    Nalewka wychodzi wspaniała! Nie spodziewałam się że będzie tak smaczna tmrc_emoticons.)
    Polecam szczerze tmrc_emoticons.)

  • października 14, 2013 at 23:48

    No cóż ,nie mam tych liści,ale chęć na nalewketmrc_emoticons.)aronia mrożona to nie powinna być z goryczką, chyba zrobie eksperyment tmrc_emoticons.~ POZDRAWIAM I DZIĘKUJE ZA ODPOWIEDZ tmrc_emoticons.)

  • października 10, 2013 at 18:12

    Tak, ponieważ z tego co wiem, liście wiśni łagodzą goryczkę aronii. Może jest jakieś inne wytłumaczenie, ja go nie znam i nie próbowałam robić bez liści.  Big Smile

    GaBi


    "Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"

  • października 10, 2013 at 00:59

    Kochane Panie , koniecznie muszą być te liście z wiśni,czy może być bez nich?

  • września 2, 2013 at 23:54

    Dziękuję za miłe słowa pochwał. Big Smile Pamiętajcie tylko, że konsumpcja tej naleweczki musi być opóźniona o co najmniej 3 tygodnie. tmrc_emoticons.;) Tak zwykle bywa przy wszystkich tego typu nalewkach domowych. To się musi "przegryźć" (tak mawiał mój tatuś). Love

    GaBi


    "Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"

  • września 2, 2013 at 12:48
    5.0

    Naleweczka pyszna  Big Smile polecam  tmrc_emoticons.D

    Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/


    Dziękuję Smile

  • sierpnia 28, 2012 at 09:32

    To ja dziękuję za wiadomośćtmrc_emoticons.) bo dziś ta informacja będzie mi bardzo potrzebnatmrc_emoticons.)

    Pozdrawiam!

  • sierpnia 27, 2012 at 22:50

    Przepraszam, uciekł mi ten cukier bo miaam problemy z opublikowaniem przepisu(trudności w dodaniu wiersza). Dodajemy 2 szkanki cukru. Zaraz poprawię w przepisie. Dzięki za zwrócenie uwagi.Big Smile  

    GaBi


    "Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"

  • sierpnia 27, 2012 at 21:18

    Właśnie zabrałam się za robienie nalewki tmrc_emoticons.)  Mam jednak pytanie odnośnie ilości cukru, który dodaje się na drugi dzień do nalewki bo w przepisie nie ma podanej ilości.

    Proszę o wskazówkę.

     

  • sierpnia 26, 2012 at 09:34

     

    Aronii nie gotowałabym dłużej niż pół godziny, moim zdaniem nie ma to sensu.

    Po zrobieniu nalewki można wyrzucić liście z wiśni, a do aronii dodać drobno pokrojone jabłka i gruszki i podgotować w TM około 12 minut / temp. 90 , dodając ok. 200 do 500g cukru / xylitolu ( wedle upodobania do słodkości ) lub agaru / cukru żelującego a otrzymamy świetną konfiturę.

    Im dłużej stoi - tym nalewka jest lepsza tmrc_emoticons.;)

    Pozdrawiam!