- TM 31
Składniki
- 900 g wypestkowanych słodkich nektarynek
- 3-4 goździki
- pół łyżeczki suszonej lawendy
- pół cytryny, starta skòrka
- 100 g cukru / xylitolu opcjonalnie
- pół łyżeczki agar agar opcjonalnie
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Koszyczek
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
wszystkie składniki na dżem umieszczamy w kielichu i miksujemy 15-20 sekund, obroty 8.
2. gotujemy dżem :
czas 17 minut / obroty 2-3 / temperatura 100
3. dżem przelewamy do suchych, wyparzonych słoiczków, stawiamy do góry dnem na 15 minut
jeśli nie mamy agaru a konfitura nie zgęstniała należy wydłużyć czas gotowania aż zgęstnieje do konsystencji jaką lubimy, bądź dodać pół łyżeczki żelatyny bądź innego zagęstnika
Porady
Na pokrywę stawiamy koszyczek (zapobiegnie to ewentualnym rozbryzgom dżemu)
Jeśli chcemy mieć kawałki owoców w dżemie należy zmiksowć połowę nektarynek w punkcie 1, resztę dodać po rozdrobnieniu w punkcie 2 i dalej gotować dżem na obrotach wstecznych"Obroty wsteczne"
Lawendę i / bądź goździki oczywiście można pominąć jeśli nie lubimy
Ja nie dodałam cukru, miałam bardzo słodkie i miękkie nektarynki a dżem wyszedł bardzo słodki
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Wypróbowałam, zasmakowałam i wpisuję na swoją listę do powtarzania. Jednak bardziej w kategorii "ciekawostki", niż "przeboje zawsze młode" Dla dorosłych może być fajne, ale dzieci (przynajmniej moje) chyba nie będą wielbicielami dżemu z nutką lawendy i skórki cytryny.
Lawendę suszoną pierwszy raz miałam z Chorwacji, bardzo tanio, ostatnio przywiozła mi koleżanka Kupowałam również przez internet, lawenda suszona - torebka 30 g kosztowała 4,49 zł. Teraz mam już swoją w ogrodzie i sama suszę , tak najprościej Jest jeszcze Warmińska Plantacja Lawendy , może też sprzedają przez internet? Mam nadzieję, że pomogłam, pozdrawiam!
a gdzie w ogóle dostać w Polsce lawendę? a może można ją zastąpić czymś innym?
ja również obierałam. łatwiej się obiera jeśli się sparzy jak pomidory
Lidia
http://kucharzenieipieczenie.blogspot.com/
Bardzo dziękuję wszystkim, którzy głosowali w konkursie na mój przepis
Bardzo się cieszę, powiem szczerze, że nie wpadłam na to by je wogóle obierać Nie obieram ani nektarynek ani brzoswiń (głównie z lenistwa )
Pozdrawiam i dziękuję za wypróbowanie
Dzisiaj zrobiłam kolejną porcję tego wspaniałego dżemiku. Tym razem z lenistwa nie obierałam ze skórek nektarynek. Wiecie jaki wyszedł kolor? Marchewkowy! Skórki były z dużą ilością czerwieni. Gdybym nie wiedziała z czego go zrobiłam, to sądziłabym, że z marchewki. Superowo! W poprzednim rzucie obrałam skórki i kolor był jaśniutki, jak miąższ.
GaBi
"Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"
Niech szaleją Dziękuję i pozdrawiam serdecznie !
Już czuję ten zapach......................a sąsiedzi pewnie szaleją z ciekawości Rewelacja
Bardzo się cieszę, że smakuje Lawendy nie powinno być specjalnie czuć ale może ze świeżą trzeba poczekać aż puści aromat w słoiku ? Pozdrawiam i dziękuję za wypróbowanie