Składniki
Makówki
- 2 opakowania herbatniki petit bery
- 100 gramów orzechów włoskich, połówki
- 100 gramów rodzynek
- 2 łyżki masła
- 1 łyżki miodu
- 2 łyżki cukru
- 0,8 litra mleka
- 200 gramów maku
- 2 krople olejku migdałowego
- wiórki kokosowe
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Do naczynia wsypać mak ,wlać 0,5 litra mleka
gotować 25 min temp.100st. obroty poz. 2
Odsączyć mak, następnie wsypać go ponownie do naczynia
ucierać 30sek. obroty poz. 9,kopystką zebrać mak ze ścianek
i znowu ucierać 30 sek. obroty poz. 9
Dodać masło,cukier,miód 2 krople olejku migdałowego
gotować 90 stopni 3minuty obroty poz. 4
następnie dodać 0,3 litra mleka i zagotować
obroty poz 2"Obroty wsteczne" ,temperatura 100 stopni czas około 3 minuty
"mleko makowe" przelać do naczynia .Dodać rodzynki i zgniecione w dłoni orzechy
w miseczce na przemian kłaść herbatniki i polewać "mlekiem makowym" nie za rzadkim
warstwami na końcu można posypać rodzynkami kokosem orzechami
odstawić do przestygnięcia
znakomicie smakują wyjęte przed wieczerzą z za okna
Makówek
Porady
Ja od zawsze stosuję herbatniki
ale mągą być kromki chałki,batonu ,bułki
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
mpichorz: to nie zupa, herbatniki pochłoną mleko. Ja przekładam pokrojonymi w 1cm kromki bulki.
Mam pytanie bo pierwszy raz widzę to danie a wygląda smakowicie. Jaką to ma konsystencję przy podawaniu? Czy to mleko makowe zgęstnieje czy to jest jakby zupa z dodatkami?
Czy makowki na mleku można mrozic?
żebysmy mogli odkrywać rajskie smaki
Wigilię robiłam po raz pierwszy u siebie w domu, nie byłam przekonana do tradycji maku. Na szczęście ten przepis zmienił całkowicie moje podejście do tego składnika. Te Makówki są po prostu WYBORNE !!! Taka bomba bakalii i smakowitości, że palce lizać !! Zrobiłam w dużej blaszce (40x25cm) z trzema warstwami herbatników (ilość składników na "makową polewę" taka sama jak w przepisie). Genialny przepis, od dziś zawsze ze mną na Wigilię
W wigilijną noc makówki nabiora szczególna moc.(smaku)
Dla mnie super-wczoraj robiłam na wigilię firmową i smakowało-można dodac jeszcze skórke pomarańczową. Ja dodaję pokrojone kawałki moreli.
Smakowite !
Mańka - najpiękniejsza z całej wsi
Przepis na makówki jaki jest wszyscy widzą,
my robimy na bogato bo to przecież są Święta .
Ale dalej są to prawdziwe nasze makówki
Are you sure to delete this comment ?