thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
1h 0min
Czas całkowity
1h 0min
porcja/porcje/porcji
12 kawałek/kawałki/kawałków
Poziom
Średni

Składniki

"ciasteczka"

  • 200 g suszonych daktyli bez pestek
  • 110 g płatków owsianych
  • 20 g naturalnego kakao

masa

  • 100 g nerkowców
  • 100 g wiórek kokosowych
  • 5 łyżek (50g) mleczka kokosowego
  • 1 łyżka płynnego miodu

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

  1. Daktyle umieszczamy w misce i zalewamy gorącą wodą. Do drugiej miski wsypujemy nerkowce i też zalewamy gorącą wodą. Obie miseczki odstawiamy na 15 minut, a następnie odlewamy wodę.
  2. Płatki owsiane mielimy dość drobno, ale niekoniecznie na mąkę (obr.8/5s). Dodajemy kakao i odsączone wcześniej daktyle. Całość mieszamy (obr.8/10s) na gęstą masę, którą następnie dzielimy na pół. Każdą z dwóch części przekładamy na stolnicę i cienko rozwałkowujemy*. Z rozwałkowanego ciasta wykrawamy szerokim kieliszkiem małe krążki, które układamy pojedynczo na talerzu lub desce i odstawiamy do lodówki.
  3. Myjemy kielich z resztek ciemnej masy. Do czystego TM wrzucamy odcedzone nerkowce i wiórki kokosowe - blendujemy (obr.8/30s). Dodajemy miód i mleczko kokosowe - ponownie blendujemy do uzyskania kremowej, gęstej konsystencji (obr.8/30s). Jeżeli podczas blendowania masło orzechowowo-kokosowe odłoży się na ściankach (słychać charakterystyczny dźwięk noży) to wystarczy zatrzymać TM na chwilę, zgarnąć masło ze ścianek i dalej blendować. Gotową masę przekładamy do lodówki na 30 minut.
  4. Kiedy masa się schłodzi i nieco stężeje możemy "nadziewać" nasze ciasteczka. Bierzemy daktylowe ciasteczko, nakładamy na nie krem małą łyżeczką i na wierzch kładziemy drugie ciasteczko, lekko dociskając aby krem równo się rozłożył. Gdy wszystkie "OREO" będą już gotowe odstawiamy je do lodówki na 30 minut.
  5. Ciasteczka przechowujemy w lodówce.

Porady

*ja wykorzystuję do tego sylikonową matę, dzięki czemu daktylowa masa lepiej się rowałkowuje i aż tak nie klei. Do wałkowania używam na początku zwykłego, drewnianego wałka a gdy masa z daktyli robi się zbyt miękka to po prostu ugniatam ją dłońmi. W razie potrzeby można delikatnie podsypać wałek mąką owsianą.

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

FIT OREO

Wydrukuj:

Komentarze

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY

Znajdź podobne: