Czas przygotowania
1h 0min
Czas całkowity
1h 0min
porcja/porcje/porcji
12
kawałek/kawałki/kawałków
Poziom
Średni
- TM 5
opublikowany: 10/11/16
zmieniono dnia: 10/11/16
Składniki
"ciasteczka"
- 200 g suszonych daktyli bez pestek
- 110 g płatków owsianych
- 20 g naturalnego kakao
masa
- 100 g nerkowców
- 100 g wiórek kokosowych
- 5 łyżek (50g) mleczka kokosowego
- 1 łyżka płynnego miodu
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- Daktyle umieszczamy w misce i zalewamy gorącą wodą. Do drugiej miski wsypujemy nerkowce i też zalewamy gorącą wodą. Obie miseczki odstawiamy na 15 minut, a następnie odlewamy wodę.
- Płatki owsiane mielimy dość drobno, ale niekoniecznie na mąkę (obr.8/5s). Dodajemy kakao i odsączone wcześniej daktyle. Całość mieszamy (obr.8/10s) na gęstą masę, którą następnie dzielimy na pół. Każdą z dwóch części przekładamy na stolnicę i cienko rozwałkowujemy*. Z rozwałkowanego ciasta wykrawamy szerokim kieliszkiem małe krążki, które układamy pojedynczo na talerzu lub desce i odstawiamy do lodówki.
- Myjemy kielich z resztek ciemnej masy. Do czystego TM wrzucamy odcedzone nerkowce i wiórki kokosowe - blendujemy (obr.8/30s). Dodajemy miód i mleczko kokosowe - ponownie blendujemy do uzyskania kremowej, gęstej konsystencji (obr.8/30s). Jeżeli podczas blendowania masło orzechowowo-kokosowe odłoży się na ściankach (słychać charakterystyczny dźwięk noży) to wystarczy zatrzymać TM na chwilę, zgarnąć masło ze ścianek i dalej blendować. Gotową masę przekładamy do lodówki na 30 minut.
- Kiedy masa się schłodzi i nieco stężeje możemy "nadziewać" nasze ciasteczka. Bierzemy daktylowe ciasteczko, nakładamy na nie krem małą łyżeczką i na wierzch kładziemy drugie ciasteczko, lekko dociskając aby krem równo się rozłożył. Gdy wszystkie "OREO" będą już gotowe odstawiamy je do lodówki na 30 minut.
- Ciasteczka przechowujemy w lodówce.
Porady
*ja wykorzystuję do tego sylikonową matę, dzięki czemu daktylowa masa lepiej się rowałkowuje i aż tak nie klei. Do wałkowania używam na początku zwykłego, drewnianego wałka a gdy masa z daktyli robi się zbyt miękka to po prostu ugniatam ją dłońmi. W razie potrzeby można delikatnie podsypać wałek mąką owsianą.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Kategorie przepisów:
Naturalne
Kreatywne
Bez nabiału
Bez jajek
Bez laktozy
Surowa dieta
Jesień
Podwieczorek
Przekąska
Deser
Praliny/słodycze
Ciastka
INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY
Znajdź podobne:
Komentarze
Czy można użyć innych orzechów?
Polecam "ciasteczka" . Ja zwróciłam uwagę na przepis, z uwagi na brak mleka, ponieważ mamy małego alergika w domu. Przy "produkcji pomagał mi właśnie wspomniany 3,5 latek, ale posmakowały wszystkim, bo lubimy zdrowe słodycze.
PS. Następnym razem zrobię połowę masy,bo zostało mi jej sporo 😊, teraz dumam do czego ją jeszcze wykorzystać, może wafle posmarować i wyjdą walki 😊
Kolejny raz goszczą na moim stole - niesamowity smak!
Mańka - najpiękniejsza z całej wsi
Cudowny przepis, samo zdrowie.