thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
30min
Czas całkowity
30min
porcja/porcje/porcji
10 kawałek/kawałki/kawałków
Poziom
Średni

Składniki

spód

  • 120 g daktyli suszonych bez pestek
  • 100 g pestek słonecznika
  • 90 g drobnych płatków owsianych
  • czubata łyżka naturalnego kakao
  • łyżka płynnego oleju kokosowego

masa

  • 200 g suchej kaszy jaglanej
  • 3 szklanki mleka*
  • 110 g ksylitolu
  • 70 g wiórek kokosowych

polewa czekoladowa

  • 80 g daktyli suszonych bez pestek
  • 40 g gorzkiej czekolady
  • łyżka oleju kokosowego
  • kilka łyżek mleka lub wody

posypka

  • ekspandowane ziarna (najlepiej smakuje gryka albo żyto, ale może być też kasza jaglana lub dowolne inne "dmuchane ziarna")

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

  1. Spód: daktyle zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 15 minut, a następnie odcedzamy i blendujemy ze słonecznikiem, płatkami owsianymi, kakao i olejem kokosowym (15s/obr.9). Gotową masę przekładamy do tortownicy o śr. 20cm i ręką ugniatamy, żeby masa oblepiła dokładnie całe dno. Wstawiamy do lodówki na czas przygotowania masy kokosowej.
  2. Masa: kaszę jaglaną płuczemy, zalewamy w garnku mlekiem, dodajemy ksylitol i gotujemy na średnim ogniu aż kasza wchłonie całą wodę**. Odstawiamy kaszę do ostygnięcia, a następnie blendujemy z wiórkami kokosowymi (15s/obr.7) dolewając w trakcie przez otwór w pokrywie – w razie potrzeby, jeżeli masa będzie zbyt gęsta, żeby się dobrze blendować – trochę mleka do uzyskania gładkiej, gęstej konsystencji. Gotową masę przekładamy na daktylowy spód, wyrównujemy łyżką i ponownie odstawiamy do lodówki.
  3. Polewa czekoladowa: daktyle zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 15 minut. Czekoladę rozpuszczamy z olejem i mlekiem/wodą w kąpieli wodnej i odstawiamy do ostudzenia, a następnie blendujemy z odcedzonymi daktylami na gładką masę (8s/obr.9). Jeżeli masa jest mało lejąca – dodajemy trochę wody lub mleka roślinnego. Gotową polewę wylewamy na masę i wyrównujemy. Wierzch posypujemy ekspandowanymi ziarnami i odstawiamy do lodówki na przynajmniej 3-4 godziny.

Porady

Jeżeli w którymś momencie (może się to zdarzyć zwłąszcza rpzy rpzygotowywaniu spodu) masa zbierze się na ściankach i noże będą kręcić się w powietrzu - wystarczy zatrzymać TM, zgarnąć składniki na dno naczynia i ponownie ustawić odpowiednie obroty.

* ja robiłam ciasto na domowym mleku kokosowym, ale można dać dowolne inne roślinne lub krowie.
** ja robię to tradycyjnie w garnku, bo łatwo ją przypalić. Ale można też kaszę ugotować w TM. Wystarczy założyć motylek, zalać kaszę wodą w stosunku 1:3 i gotować 12-15min/100st//obr.2

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

FIT KINDER COUNTRY

Wydrukuj:

Komentarze

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY

Znajdź podobne: