Składniki
Ciasto:
- 600 g mąki
- 300 g wody letniej
- 40 g świeżych drożdży
- 1/2 łyżeczki cukru
- 2 łyżeczki soli
- 50 g oleju
Masło ziołowe:
- 1 ząbka czosnku
- 60-80 g cebuli przekrojonej na pół
- 5 łodyżek natki pietruszki tylko liście
- 5 łodyżek bazylii, tylko liście
- 120 g masła miękkiego pokrojonego na kawałki
- 1 łyżeczki soli
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Ben - płaska forma kamionkowa
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Ciasto;
1. Do naczynia miksującego włożyć wszystkie składniki na ciasto , wyrobić 2min/"Blokada naczynia miksującego" /"Ciasto" .
2. Ciasto rozwałkować na prostokąt o wymiarach 30x40 cm.
Masło ziołowe;
3. Do czystego słuchego naczynia miksującego włożyć wszystkie składniki na masło oprócz soli i masła, rozdrobnić 8s/obr.5
4. Dodać masło i sół, wymieszać 25s/obr.6
Przygotowanie chleba:
5. Rozgrzać piektanik do 200 stopni C
6. Ciasto mosmarowac masłem i pokroić na poasy o szerokosci 5 cm. Pasy złożyć jak harmonijkę, przełożyć do tortownicy o średnicy 26 cm lub to kwadratowej foremki, odstawić na 5 min.
7. Tortownicę ustawić na blaszcze do pieczenia ponieważ może wyciekać tłuszcz . Piec 25-30 minut w temperaturze 200 stopni C.
Wskazówka:
Ja najpierw wyrabiam ciasto a potem masło ziołowe, nie myje naczynia miksującego. Mieszanka ziół dowolna!! pamiętać aby były świeże. Chleb mozna kroić lub rwać.Jego ciekawy wygląd i smak sprawi się na spodkaniu przy grillu lub przyjęciu. Uwioelbiany przez moją rodzinę i przyjaciół zawsze robi wrażenie!!)) Życzę smacznego!!
ps. Przepis pochodzi z książeczki pt:THERMOEURO"
Sposób przygotowania:
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Kolejny grill, kolejny raz robiony chlebek i wszyscy zachwyceni
Podopwiedż: przy więcej niż sześciu osobach na grillu lepiej odrazu zrobic dwa
można jesć tylko to takipyszny
Bardzo dobry chlebek szybko się zjadł wszystkim smakowało. Dodałam więcej czosnku. Napewno będę go robić częściej.
Przepyszny chlebus pasujący idealnie do dań z grilla
kolejny chlebek upieczony
Bardzo smaczny, łatwy w przygotowaniu i atrakcyjny w wyglądzie, super!
Bardzo smaczny, łatwy w przygotowaniu i atrakcyjny w wyglądzie, super!
Chlebek robi furorę . jest niesamowity do grilla , ale i sam
Taka mała podpowiedż. Żeby nic nie wyciekało z formy wystarczy w całosci wyłozyć ją papierem spożywczym do pieczenie. Zawsze tak robię i nic się nie dzieje.
grokasia13
Chlebek rewelacja!!!Tylko dymi w piekarniku przy pieczeniu