thumbnail image 1
thumbnail image 2
thumbnail image 3
thumbnail image 4
thumbnail image 5
thumbnail image 6
thumbnail image 7
thumbnail image 8
thumbnail image 9
thumbnail image 1 thumbnail image 2 thumbnail image 3 thumbnail image 4 thumbnail image 5 thumbnail image 6 thumbnail image 7 thumbnail image 8 thumbnail image 9
Czas przygotowania
20min
Czas całkowity
45min
porcja/porcje/porcji
20 kawałek/kawałki/kawałków
Poziom
--
  • TM 31
opublikowany: 02/10/12
zmieniono dnia: 29/04/22

Składniki

Ciasto:

  • 600 g mąki
  • 300 g wody letniej
  • 40 g świeżych drożdży
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 2 łyżeczki soli
  • 50 g oleju

Masło ziołowe:

  • 1 ząbka czosnku
  • 60-80 g cebuli przekrojonej na pół
  • 5 łodyżek natki pietruszki tylko liście
  • 5 łodyżek bazylii, tylko liście
  • 120 g masła miękkiego pokrojonego na kawałki
  • 1 łyżeczki soli

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Ben - płaska forma kamionkowa
    Ben - płaska forma kamionkowa kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    Sposób przygotowania:
  1. Ciasto;

    1. Do naczynia miksującego włożyć wszystkie składniki na ciasto , wyrobić 2min/Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" /Ciasto"Ciasto" .

    2. Ciasto rozwałkować na prostokąt o wymiarach 30x40 cm.

     

    Masło ziołowe;

    3. Do czystego słuchego naczynia miksującego włożyć wszystkie  składniki na masło oprócz soli i masła, rozdrobnić 8s/obr.5

    4. Dodać masło i sół, wymieszać 25s/obr.6

     

    Przygotowanie chleba:

    5. Rozgrzać piektanik do 200 stopni C

    6. Ciasto mosmarowac masłem i pokroić na poasy o szerokosci 5 cm. Pasy złożyć jak harmonijkę, przełożyć do tortownicy o średnicy 26 cm lub to kwadratowej foremki, odstawić na 5 min.

    7. Tortownicę ustawić na blaszcze do pieczenia ponieważ może wyciekać tłuszcz . Piec 25-30 minut w temperaturze 200 stopni C.

     

    Wskazówka:

     

    Ja najpierw wyrabiam ciasto  a potem masło ziołowe, nie myje naczynia miksującego. Mieszanka ziół dowolna!! pamiętać aby były świeże. Chleb mozna kroić lub rwać.Jego ciekawy wygląd i smak sprawi się na spodkaniu przy grillu lub przyjęciu. Uwioelbiany przez moją rodzinę i przyjaciół zawsze robi wrażenie!!tmrc_emoticons.))) Życzę smacznego!!

    ps. Przepis pochodzi z książeczki pt:THERMOEURO" 

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Chleb z ziołami

Wydrukuj:

Komentarze