Tu jesteś:
4
Składniki
4 porcja/porcje/porcji
FIT BABECZKI Z BATATÓW
- 250 g batatów, obranych i pokrojonych na kawałki
- 500 g wody, ciepłej
- 200 g mąki pszennej
- 150 g jogurtu greckiego
- 70 g ziaren słonecznika
- 70 g Ziaren siemienia lnianego
- 10 g sezamu czarnego
- 50 g cukru trzcinowego, nierafinowego
- 1 g cynamonu, mielonego
- 8 g proszku do pieczenia
- 2 jajka
- 10 g masła, do wysmarowania foremek
- 10 g bułki tartej, do obsypania foremek
-
6
1h 0min
Czas całkowity 30minPieczenie / Gotowanie -
7
Łatwy
Czas całkowity -
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 6
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego. -
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
-
5
Przygotowanie
- 1. Do naczynia miksującego wlewamy wodę zakładamy dolnączęść VAROMY w której umieszczmy bataty. Gotujemy 20min./VAROMA/obr.0,5 w tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 180C.
2. Bataty przekładamy do wystygnięcia.
3. Do czystego i suchego naczynia miksujacego wsypujemy 50g słonecznika i 50g siemia lnianego. Mielimy 10s./obr.10
4. Do zmielonych nasion dodajemy mąke pszenną, cynamon, proszek do pieczenia i cukier trzcinowy mieszamy 15s./obr.3
5. Wymieszane składniki przekładmay do innego naczynia.
6. Do naczynia miksujacego wkładamy wystudzone bataty, jajka i jogurt miksujemy 20s./obr.6 całość zgarniamy kopystka na dno naczynia i miksujemy 15s./obr.4
7. Dodajemy zmiksowane wcześniej ziarna oraz 20g ziaren słonecznika, 20g siemia lnianego i 10 g czarnego sezamu.
8. Wyrabiamy ciasto 1min./"Ciasto"
9. Do wysmarowanych masłem i przesypanych bułką tarta foremek wkładamy gotową masę.Góre babeczek można obsypać ziarnami.
10. Pieczemy w 180C około 30min.
BABECZKI
10
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Varoma
kup teraz -
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
11
Porady
Foremki
4 szt o średnicy 10 cm
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Odpowiedz