Tu jesteś:
4
Składniki
20 kawałek/kawałki/kawałków
Chleb "5 ziaren"
- 500 gramów woda
- 20 gramów świeżych drożdży, (opcjonalnie 2 łyżeczki drożdży suchych)
- 30 gramów oliwy z oliwek extra virgin
- 500 gramów mąki przennej
- 1 łyżeczki soli
- 50 gramów płatków owsianych
- 30 gramów ziaren sezamu, (zostawić niewielką ilość do posypania chleba)
- 30 gramów SIEMIE LNIANE, (zostawić niewielką ilość do posypania chleba)
- 30 gramów ziaren słonecznika, (zostawić niewielką ilość do posypania chleba)
- 30 gramów ziaren dyni, (zostawić niewielką ilość do posypania chleba)
- 30 gramów maku, (zostawić niewielką ilość do posypania chleba)
- 30 gramów miodu
-
6
1h 40min
Czas całkowity 55minPieczenie / Gotowanie -
7
Łatwy
Czas całkowity -
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
-
-
9Jedzenie na wynos Śniadanie Drugie śniadanie Obiad Podwieczorek Kolacja Kolacja Przekąska Wiosna Lato Jesień Zima Walentynki Karnawał Wielkanoc Dzień Matki Halloween Boże Narodzenie Sylwester Chiński Nowy Rok Ramadan Dzień Ojca Dzień Babci i Dziadka Łatwe Naturalne Dodatek Gotowanie na co dzień Pieczenie Chleb Polska
5
Przygotowanie
- Do "Blokada naczynia miksującego" wlać wodę i drożdże, podgrzać 2min.30sek/37°C/obr.2
W międzyczasie, przygotować formę do pieczenia.
Można nasmarować lekko margaryną - ale niekoniecznie.
(najlepsze wymiary formy to: 30cm x 12 cm x 10 cm.) - Dodać wszystkie pozostałe składniki do "Blokada naczynia miksującego" i ustawić 2min.30sek/ Interwał"Ciasto" . Ciasto będzie mokre i lepkie (zobacz wskazówkę)
- Przełóż ciasto do przygotowanej wcześniej formy i posyp z wierzchu pozostawionymi nasionami.
Zostaw odkryte w ciepłym miejscu aż dwukrotnie zwiększy swoją objętość (około 45-60min.)
W między czasie przygotuj piekarnik: 200°C - Piecz 40-45 min., (200°C)
Wyciągnij z formy i pozostaw do wystudzenia. - Jedna kromka chleba zawiera:
10g. protein / 36g. węglowodanów / 13g. tłuszczu
1289kJ / 308 kacl.
Chleb "5 ZIAREN"
Dodatkowe informacje
10
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
11
Porady
Ciasto jest bardzo lepkie, ale nie ma potrzeby dodawać więcej mąki, ponieważ mokre ciasto da nam chrupiącą skórkę chleba.
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
OdpowiedzChlebek pyszny,jednak ja dzielę porcje na 2...
Chlebek pyszny,jednak ja dzielę porcje na 2 mniejsze .
Muszę spróbować
Muszę spróbować
Ja dodaję jeszcze 30g włoskich orzechów....
Ja dodaję jeszcze 30g włoskich orzechów. Pychota.
Wszyscy pieją peany.... a u mnie totalna klapa
Wszyscy pieją peany.... a u mnie totalna klapa
Chleb uwielbiam Mój strzał w "10"....
Chleb uwielbiam Mój strzał w "10".
Tylko jak zrobić, żeby ziarna zostały na wierzchu chleba ? Za każdym razem wszystko mi spada
Chlebek szałowy, palce lizac. Polecam dwie...
Chlebek szałowy, palce lizac. Polecam dwie blaszki no ciasta wychodzi na dwe takie.
Chlebek przepyszny . Polecam
Chlebek przepyszny . Polecam
Zakochalam sie pyszny...
Zakochalam sie )) pyszny!!!!!😄😄😄😄😄
mi wychodza 2 mniejsze keksowki
Najlepszy chle jaki piekam Zawsze wychodzi i jest...
Najlepszy chle, jaki piekłam. Zawsze wychodzi i jest przepyszny